Turkiye'nin metal mutfak eşyası uretiminin buyuk kısmının karşılandığı Kahramanmaraş'tan yeni tip koronaviruse (Kovid-19) salgını surecinde 130 ulkeye 172 milyon dolarlık ihracat gercekleştirildi.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Şahin Balcıoğlu, AA muhabirine, ulkedeki metal mutfak eşyası ihtiyacının yarısından fazlasının kentlerince karşılandığını, bu urunlerin ihracatında ise İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer aldıklarını belirtti.
Gecen yıl en fazla ihracatın Mısır'a gercekleştirildiğine işaret eden Balcıoğlu, Cin'de başlayan Kovid-19 salgını nedeniyle dunyadaki bircok ulkenin metal mutfak eşyası tedarik etme konusunda Turkiye'ye yoneldiğini soyledi.
Balcıoğlu, bu nedenle sipariş konusunda artışın yaşandığına vurgu yaparak, şunları kaydetti:
"Metal mutfak eşyası ihracatında yuzde 14,9 gibi bir artış yaşadık. Bu bizi mutlu etti ve sevindirdi. Gecen yıl yaklaşık 172 milyon dolar ihracatımız oldu. Toplam 130 ulkeye ihracat yapmışız. Gitmişiz mutfaklarına evlerine ve iş yerlerine misafir olmuşuz. Metal mutfak eşyası sektoru, hem istihdam hem uretim hem de ihracatımız da en buyuk ikinci sektorumuz. Arkadaşlarımızın neredeyse gitmediği ulke kalmadı. Bu yıl da salgına rağmen bizim yuzumuzu gulduren bir sektorumuz oldu."
Balcıoğlu, metal mutfak eşyası konusunda Kahramanmaraş'ın merkez bir konumda olduğunu hatırlatarak, sektorun her gecen gun kendisini yenilediğini ve modernleştiğini ifade etti.
Kentte yaklaşık 40 yıldır uretim yapan Tutku Metal Mutfak Eşyaları Firması Yonetim Kurulu Başkanı Mehmet Tebernuş Utlu da ozellikle Orta Doğu ve Avrupa pazarlarında Kahramanmaraş'ta uretilen urunlerin yoğun talep gorduğunu belirtti.
Cin'in sektorde etkisini kaybetmesi ve tedarik zincirlerinin salgından dolayı zorlaşmasıyla alıcıların Kahramanmaraş'taki uretime yoneldiğini aktaran Utlu, "Kahramanmaraş, Orta Doğu mutfağının yuzde 85'ine Avrupa'nın ise yuzde 25'ine hitap ediyor." diye konuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Tunahan Akgun