Şanlıurfa'da ictiği asidik madde nedeniyle yemek borusu yanıp tamamen kapanan ve 7 yıldır ağız yoluyla beslenemeyen 11 yaşındaki Suriyeli cocuk, midesinden yapılan yemek borusu sayesinde sağlığına kavuştu.
Ulkesindeki ic karışıklıklar nedeniyle Suriye'nin Halep kentinden ailesiyle Turkiye'ye sığınan Muhammed Omer, Gaziantep'te henuz 4 yaşındayken yanlışlıkla asidik madde icti.
Yemek borusu yanan ve kapanan cocuk, midesine bağlanan tup sayesinde beslenmeye başladı. Muhammed'in ailesi, 7 yıldır doğal yoldan beslenemeyen cocuklarının tedavisi icin Harran Universitesi Hastanesi Cocuk Cerrahisi Servisine başvurdu.
Yapılan değerlendirmenin ardından Muhammed Omer'e yeni bir yemek borusu takılması kararı verildi.
Cocuk, goğus ve genel cerrahi servisi doktorlarından oluşan 15 kişilik ekip, 11 saat surun ameliyatın ardından Muhammed Omer'e midesinden tup oluşturarak yeni bir yemek borusu yaptı. Gecirdiği başarılı ameliyatın ardından yıllar sonra ağız yoluyla beslenmeye başlayan Muhammed, sağlığına kavuşarak taburcu edildi.
Cocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Boleken, AA muhabirine, 7 yıl once ictiği sıvıdan dolayı yemek borusu tamamıyla kapanan Muhammed Omer'in başarılı bir operasyonun ardından yeni yemek borusuna kavuştuğunu soyledi.
Boleken, zor ve hassas bir ameliyatı başarılı şekilde gercekleştirdikleri icin cok mutlu olduklarını belirterek "Yutkunamadığı, doğal yoldan beslenemediği icin midesine takılan tup sayesinde hayatına devam etmiş. Omer'in ailesi bize başvurduğunda yaptığımız değerlendirmenin ardından ameliyat etmeye karar verdik. Midesinden tup oluşturarak yeni bir yemek borusu yaptık. Uzun bir yoğun bakım tedavisinin ardından cocuğumuz doğal yoldan beslenmeye başladı. Şu anda cocuğumuzun durumu iyi, kendisini taburcu ediyoruz. Kendisi gibi biz de cok mutluyuz." diye konuştu.
"Artık bircok yiyeceğin tadını alabilecek"
Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, ust segment bir ameliyatı başarılı şekilde gercekleştirdikleri icin sevincli olduklarını anlattı.
Yılmaz, "Muhammed cok zeki bir cocuk, ameliyattan once bize 'artık ben de sizin gibi yemek yiyebilecek miyim?" diye soruyordu. Bu beni cok duygulandırdı. Artık Muhammed doğal yemek yiyebilecek ve bircok yiyeceğin tadını alabilecek. Yaptığımız ameliyatın ardından artık doğal beslenecek." dedi.
Muhammed Omer de 7 yıl sonra ağız yoluyla yemek yiyebildiği ve tat alabildiği icin cok mutlu olduğunu vurguladı.
Kendisini ameliyat eden doktorlara teşekkur eden Omer, "Uzun yıllardır yemek yiyemiyordum. Bundan sonra yemek yiyeceğim icin mutluyum. Allah hepsinden razı olsun." ifadelerini kullandı.
Baba Kasım Omer ise kendilerine yıllardan beri ev sahipliği yapan Turkiye'ye minnettar olduklarını dile getirerek "Cocuğum kucukken ictiği sıvıdan dolayı yemek yiyemiyordu. Burada yapılan ameliyatın ardından artık yemek yiyebiliyor. Ameliyatı yapan Harran Universitesi Hastanesi doktorlarına cok teşekkur ederim. Allah herkesten razı olsun." şeklinde konuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Yasin Dikme