Turkiye'nin lisanslı elektrik uretimi gecen yılın kasım ayında bir onceki yılın aynı ayına gore yuzde 7,3 artışla 24 milyon 959 bin 395 megavatsaat oldu.
Enerji Piyasası Duzenleme Kurumunun Kasım 2020'ye ilişkin "Elektrik Piyasası Sektor Raporu"na gore, lisanslı elektrik uretiminin yuzde 33,2'si doğal gaz santralleri, yuzde 22,2'si ithal komur, yuzde 14,2'si linyit santralleri ve yuzde 13,3'u hidroelektrik santralleri tarafından karşılandı. Bu kaynakları sırasıyla ruzgar, jeotermal, biyokutle, taş komuru, asfaltit, guneş ve fuel-oil izledi.

Toplam lisanslı elektrik uretimi, gecen yıl kasımda bir onceki yılın aynı ayına kıyasla yuzde 7,3 artarak 24 milyon 959 bin 395 megavatsaate yukseldi. Elektrik uretimindeki artışta, sanayi uretiminin yukselmesi ve aydınlatma kaynaklı tuketim etkili oldu.
Faturalanan tuketim miktarı
Faturalanan elektrik tuketim miktarı, aynı donemde yuzde 2,8 artarak 19 milyon 390 bin 93 megavatsaat oldu.
Tuketimin yuzde 46,9'u sanayi, yuzde 24,7'si mesken ve yuzde 23,9'u ticarethane aboneleri tarafından gercekleştirildi. Soz konusu tuketimin yuzde 2,4'unun aydınlatma ve yuzde 2,1'inin tarımsal sulama kaynaklı olduğu belirlendi.
Abone sayısı arttı
Elektrikte abone sayısı, gecen yıl kasımda bir onceki yılın aynı ayına gore yuzde 2,4 artarak 45 milyon 968 bin 466'ya ulaştı.
Bu donemde, sanayi tuketicilerinin sayısında yuzde 4,3, mesken tuketicilerinin sayısında yuzde 2,6, tarımsal sulama tuketicilerinin sayısında yuzde 2,6, aydınlatma tuketicilerinin sayısında yuzde 1,9 ve ticarethane tuketicilerinin sayısında yuzde 1,5 artış goruldu.
Turkiye'nin lisanslı elektrik kurulu gucu ise bu donemde yuzde 3,6 artarak 88 bin 75 megavat oldu.
Kurulu gucun yuzde 30,1'i doğal gaz cevrim santralleri, yuzde 25,6'sı barajlı hidrolelektrik, yuzde 11,3'u linyit santrallerinden, kalanı ise diğer enerji kaynaklarından elektrik ureten tesislerden oluştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Firdevs Yuksel