TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, CHP'li kadın milletvekillerine, "Her gun teşkilatlarınızda taciz, tecavuz vakaları yaşanırken uc maymunu oynamayacaksınız. HDP'ye gelince kadını ağzına alacak son parti HDP'dir." dedi.
TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin, kadına yonelik şiddetin onlenmesi icin gerekli tedbirlerin alınması amacıyla genel goruşme acılmasına dair grup onerisi goruşuldu.
İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, kadına yonelik şiddete son vermek icin daha fazla caba gosterilmesi gerektiğini vurguladı.
CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Sullu, milletvekillerine, "Kadın cinayetlerinden sizler kendinizi sorumlu hissetmiyor musun? 584 milletvekili olarak bu ulkede yaşayan herkesin canından kadın, erkek olsun sorumluyuz. Kadın konusunun siyaseti mi olur? Vicdanlarınızın sesini dinleyerek 'evet' oyu verin. Verin ki kadınların olmemesi icin tek yurek olarak, milletvekili sorumluluğunu gosterelim, kadınlar bu ulkede oldurulmesin." diye seslendi.
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Fatma Aksal, kadın meselesinin her şeyden once bir insan meselesi olduğunu, kadına yonelik şiddetin Turkiye'nin milli, manevi değerleriyle asla bağdaşmadığını kaydetti.
Aksal, 2012'de ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin onlenmesine dair kanunun yururluğe girmesiyle şiddet ile mucadelede onemli mesafe alındığını anlattı. Aksal, Adalet ve İcişleri bakanlıklarınca kanunun etkin yurutulmesi icin cıkarılan genelgelerle kadına yonelik şiddetle mucadelede uzmanlaşmış birimler oluştuğunu soyledi.
AK Parti iktidarında bu konuda yapılan calışmalar hakkında bilgi veren Aksal, şoyle devam etti:
"Kadına yonelik şiddeti, tacizi, tecavuzu onleyeceksek once samimi olmamız gerekiyor. Butun milletvekillerini samimiyete davet ediyorum. Ozellikle CHP'li kadın milletvekillerine sesleniyorum. Her gun teşkilatlarınızda taciz, tecavuz vakaları yaşanırken uc maymunu oynamayacaksınız. HDP'ye gelince kadını ağzına alacak son parti HDP'dir. Diyarbakır anneleri 512 gundur Diyarbakır İl Başkanlığınızın onunde nobet tutuyor. Bir anneyi evladından koparmaktan daha buyuk şiddet olabilir mi? Kendi cocuklarınız Avrupalarda seyahat ederken gariban Kurt cocuklarını teşkilatlarınız eliyle dağa kacırıp PKK'lı teroristlere peşkeş cekiyorsunuz."
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, sataşma gerekcesiyle soz alarak, "Diyarbakır anneleri sizden once bizim annemizdir. Bunu ben onlarla konuştum, sohbet ettim ve sonra emniyet gidip onları bir cadıra kapatıp, tehdit ettiler 'HDP milletvekiliyle nasıl konuşursunuz.' diye. O cocukların geri donmesi icin mucadele eden, barış mucadelesi veren biziz. Ozel tertibatla orada yıllardır oturtuyorsunuz." diye konuştu.
CHP'li Sullu de "Madem bu kadar iyi iş yapıldı da neden gunde uc kadın olduruluyor? Bunun hesabını verin. İki-uc konu buldunuz şimdi ona tutunuyorsunuz. 'Senin tecavuzcun, benim tecavuzcum' denilirse buraya cok pislikler ortaya dokulur. İstanbul Sozleşmesi'nin arkasında dimdik duran Canan Kalsın'ı gorevden aldınız, Aksal'ı getirdiniz. İstanbul Sozleşmesi'nden korkuyorsunuz. " dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, ne tehdit ne şantajla Diyarbakır annelerini tuttuklarını kaydetti.
Muş, İstanbul Sozleşmesi'ni, AK Parti hukumetinin imzaladığını anımsattı.
AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat ise Diyarbakır annelerinin, HDP binasında zorla oturtulduğuna dair soylemlere işaret ederek, bir babanın, "Bu parti, Kandil'in askerlik şubesi gibi calışmış. Cocuklarımızı buradan kaybettik, buradan istiyoruz." dediğini soyledi.
Konuşmaların ardından HDP Grup onerisi kabul edilmedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Meltem Ozturk