Dini konularda araştırma yapanlar istihare namazı nasıl kılınır, konusunda detaylı incelemeler yapıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı da Din İşleri Yuksek Kurulu Başkanlığı vasıtasıyla istihare namazı nasıl yapılır, konusunda fetva yayınladı. Peki,İstihÂre namazı nasıl kılınır? İstihÂre nasıl yapılır? İşte, detaylar…
[h=3]İSTİHÂRE NAMAZI NASIL KILINIR? İSTİHÂRE NASIL YAPILIR?[/h]İstihÂre, bir kimsenin yapmak istediği bir şeyin kendisi icin hayırlı olup-olmayacağı konusunda bir işarete kavuşmak maksadıyla yatmadan once iki rekÂt namaz kılarak Allah'a dua etmesidir. İnsanlar, bazen kendileri icin onemli bir karar verecekleri veya bir secim yapacakları zaman dunya ve ahiret bakımından kendileri icin hangisinin daha hayırlı olacağını kestiremezler. Bunu anlayabilmek icin istişare ederler ve Allah'tan yardım dilerler. Bu bakımdan istihÂre, bir bakıma yapılacak işin hayırlı olmasını; hayırlı ise gercekleşmesini Allah'tan dilemek ve O'ndan yardım istemektir. Hz. Peygamber ashabına her işte istihÂreyi, Kur'an'ın bir suresini oğrettiği gibi oğretmiştir (BuhÂrî, Teheccud, 25; Ebû DÂvûd, Vitir, 31).

İstihÂre namazı mendup olup, birinci rekÂtında FÂtiha'dan sonra KÂfirûn sûresi; ikinci rekÂtında FÂtiha'dan sonra İhlas sûresi okunur. Namazdan sonra istihÂre duası yapılır. Hz. Peygamber, istihÂrede şoyle dua edilmesini tavsiye etmiştir:
(Allah'ım! Senden, ilminle hakkımda hayırlı olanı bana bildirmeni, kudretinle bana guc vermeni istiyorum. Senin buyuk fazlı kereminden ihsan etmeni istiyorum. Senin her şeye gucun yeter, ben ise acizim; Sen her şeyi bilensin, ben ise bilmem; cunku Sen butun gizli şeyleri en iyi bilensin. Allah'ım! Yapmayı duşunduğum bu iş, benim dinim, hayatım, dunyam ve ahiretim bakımından hakkımda hayırlı olacaksa, bunu bana takdir eyle, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle! Eğer bu iş, benim dinim, yaşayışım, dunyam ve ahiretim bakımından kotu ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Hayır, nerede ise, onu bana takdir et ve onunla beni hoşnut eyle!) (BuhÂrî, Teheccud, 25; Da'avÂt: 48; Tirmizî, SalÂt, 237)
İbadet ve sevap işlemek gibi iyi olduğu, haram ve gunah gibi kotu olduğu kesin olarak bilinen şeylerde istihÂre yapılmaz. İstihÂre, yapılmasının doğru olup-olmadığında tereddut edilen şeylerde yapılır ve yedi kere tekrarlanabilir. İstihÂreden sonra, insanın gonlune bir acıklık gelir ve ilk defa kalbe doğan şeyin hayırlı olduğu kabul edilerek ona gore hareket edilir (İbn Âbidîn, Reddu'l-Muhtar, II, 470-471). İstihÂreden sonra ruya gormenin ve bu ruyayı iyiye veya kotuye yormanın dayanağı yoktur. İstihÂre namazının kılınamaması hÂlinde, sadece duası okunmakla yetinilir.