Dini konularda araştırma yapanlar Muharrem ayına ozgu bir namaz ve oruc var mıdır? konusunda detaylı incelemeler yapıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı da Din İşleri Yuksek Kurulu Başkanlığı vasıtasıyla Muharrem ayına ozgu bir namaz ve oruc var mıdır? konusunda fetva yayınladı. Peki, Muharrem ayına ozgu bir namaz ve oruc var mıdır? İşte, detaylar
[h=3]MUHARREM AYINA OZGU BİR NAMAZ VE ORUC VAR MIDIR?[/h]Mubarek gun ve gecelerde farz, vacip hukmunde bağlayıcı ozel bir ibadet şekli yoktur. Sahih kaynaklarda Muharrem ayına ozel bir nafile namazın olduğuna dair herhangi bir rivayet mevcut değildir.

Mubarek gun ve gecelerde kaza namazları olanların oncelikle kaza namazlarını kılmaları uygun olur. Ayrıca Kur'an okumak ve anlamak, dinî eserlerden istifade etmek, zikir ve salavatla meşgul olmak da unutulmamalıdır.
Muharrem ayı icerisinde oruc tutmak ise, mustehabtır. Bu ayın başında, sonunda veya ortasında yani 13, 14, 15'inci gunlerinde ya da 9, 10 veya 10 ve 11'inci gunlerinde oruc tutulabilir.
Resûl-i Ekrem (s.a.s.) şoyle buyurmuşlardır: "Ramazan orucu dışında en faziletli oruc, Allah'ın ayı Muharremde tutulan oructur. Farzlar dışında en faziletli namaz da gece namazıdır." (Muslim, SıyÂm, 202-203; Ebû DÂvûd, Savm 55; Tirmizî, SalÂt, 212; NesÂî, KıyÂmu'l-leyl, 6)
Muharrem ayının onuncu gunune de, Âşûr gunu denmektedir. Resûlullah (s.a.s.), "Âşûr gunu orucunun onceki yılın (kucuk) gunahlarına keffÂret olacağını umarım." (Tirmizî, Savm, 48) buyurarak, ummetine bu gunde oruc tutmayı tavsiye etmişlerdir. Âşûr gunu oruc tutmakla ilgili olarak İbn AbbÂs (r.a.) şoyle anlatıyor: "Resûlullah (s.a.s.) Medine'ye gelince, Yahûdilerin Âşûre gunu oruc tuttuklarını gordu. Onlara, 'Bu da ne (nicin oruc tutuyorsunuz)?' diye sordu. 'Bu, salih (hayırlı) bir gundur. Allah, o gunde İsrÂiloğullarını duşmanlarından kurtardı. (Şukur olarak) Mûs o gun oruc tuttu.' dediler. Resûlullah (s.a.s.) da, 'Ben MûsÂ'ya sizden daha yakınım' buyurup o gun oruc tuttu ve muslumanlara da tutmalarını tavsiye etti." (BuhÂrî, Savm, 69; Muslim, SıyÂm 127; Ebû DÂvûd, Savm, 65)
Hz. Peygamber (s.a.s.) doneminde Yahûdiler sadece Muharrem ayının 10. (ÂşûrÂ) gununde oruc tuttuklarından, onlarınkine benzememesi icin oncesine veya sonuna bir gun ilave edilerek oruc tutulmasını tavsiye etmiştir. Bazı rivayetlerde ise bir oncesine ve bir sonrasına ilave ederek uc gun oruc tutulmasını tavsiye etmiştir (Muttekî, Kenzu'l-ummÂl, VIII, 570). Bu nedenle Âşûr gunu oruc tutulurken onemli olan Âşûr gununu yalnız tutmamaktır. Bir onceki veya sonraki gunu ilaveyle iki gun oruc tutulabileceği gibi her ikisini de ilave ederek uc gun de tutulabilir.