
Tunus parlamentosu, Başbakan Hişam el-Meşişi'nin 25 bakandan 11'inde değişikliğe gittiği kabine revizyonuna guven oylaması icin toplandı.
Tunus parlamentosundaki oturum, 217 milletvekilinden 150'sinin katılımıyla başladı. Tunus Meclis Başkanı ve aynı zamanda parlamentonun birinci partisi Nahda Hareketi'nin Lideri Raşid el-Gannuşi, oturumun acılışında yaptığı konuşmasında, guven oylaması oncesinde meclis onunde gosteri duzenleyen genclerin protesto hakkına vurgu yaptı.
Gannuşi, "Gencler gosterilerde on sıradaydı. Barışcıl gosteri ve ifade ozgurluğu hakkının altını cizerken, ozel ve kamu mulkune saldırı yapılmaması icin uyarıyoruz. Genclerimiz eğitim sisteminin ve sosyal durumun mağdurlarıdır. Bu nesle odaklanmak ve onları sisteme dahil etmek bizim sorumluluğumuzdur. Bu da devletin ve sivil toplumun ortak cabası olmalıdır." dedi.
Olaylara karıştıktan sonra yargıya sevk edilen gostericilerin hapis cezası yerine "alternatif cezalar ve mesleki eğitim" seceneklerine bakılması gerektiğine işaret eden Gannuşi, bu sayede sosyal istikrarın artabileceğini dile getirdi.
"Ekonomik koşulların iyileştirilmesi onceliğimiz"
Başbakan Meşişi, mecliste yaptığı konuşmasında, ulkedeki devlet desteği sisteminde reform yapılması ve ekonomik koşulların iyileştirilmesinin hukumetinin onceliği olduğunu soyledi.
Reform ve kalkınma icin hukumetinin bir vizyon sergilediğini ancak "siyasi kaos ortamının" yurutmenin faaliyetlerine golge duşurduğunu belirten Meşişi, "Eğer ki siyasi istikrar sağlanmaz, anayasal kurumlar devlet gorevlerini yerine getirmezse, krizden bir cıkış yok." diye konuştu.
Başbakan, "İş atmosferini iyileştirmek, ozel teşebbusu canlandırmak, kalkınma onundeki engelleri kaldırmak ve burokrasiyi hafifletmek istiyoruz." dedi.
Cumhurbaşkanı kabine revizyonunu eleştirmişti
Cumhurbaşkanı Said, dun akşam yayınladığı bir acıklamada, "hukumetin yapısında bir değişiklik yapılması durumunda bakanlar kurulunda istişare edilmesini zorunlu kılan" anayasanın 92. maddesine kabine revizyonunun uymadığını belirtmişti.
Kabine revizyonunda kadınlara yer verilmemesinden de rahatsız olduğunu dile getiren Said, yeni kabinedeki isim vermediği bazı bakanların aleyhinde acılmış davalar olduğunu ve bu durumda olan kişilerin yemin ederek goreve başlamasının mumkun olmadığını kaydetmişti.
Yerel basında cıkan haberlere gore, Cumhurbaşkanı Said ve kendisinin atadığı Başbakan Meşişi'nin ilişkileri uzun suredir gergin seyrediyor.
Tunus'ta devrim sonrasında temsili artırmak icin oluşturulan secim sistemi, parlamentoda ve koalisyon hukumetinde cok parcalı bir yapı ortaya cıkardı.
Tunus, 2019 Ekim ayında gercekleştirdiği secimlerin ardından iki ayrı hukumet eskitti. Bir yıl icinde goreve gelen ucuncu hukumetin lideri Başbakan Hişam el-Meşişi, parlamentodaki birinci parti Nahda Hareketi ve sonrasındaki ikinci parti Tunus'un Kalbi tarafından destekleniyor.
Soz konusu partiler ve icinde bulundukları koalisyonların katkısıyla kabinenin guvenoyu almasına kesin gozuyle bakılıyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Enes Canlı