Dini konularda araştırma yapanlar Cenaze namazı nasıl kılınır? konusunda detaylı incelemeler yapıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı da Din İşleri Yuksek Kurulu Başkanlığı vasıtasıyla Cenaze namazı nasıl kılınır? konusunda fetva yayınladı. Peki,Cenaze namazı nasıl kılınır? İşte, detaylar
[h=3]CENAZE NAMAZI NASIL KILINIR?[/h]Cenaze namazı rukû ve secdesi olmayan bir namazdır; rukunleri kıyam ve tekbirlerdir. Cenaze namazında iftitah (başlangıc) tekbiriyle birlikte dort tekbir bulunmaktadır. Selam vermek vaciptir. Sunnetleri ise, Allah'a hamd ve sen etmek, Resûlullah'a (s.a.s.) salÂt ve selam getirmek, hem olu hem de Muslumanlar icin dua etmekten ibarettir.

Cenaze namazı kılmak icin, cenazeye karşı ve kıbleye yonelik olarak saf bağlanır ve niyet edilir. İmam ve cemaat tekbir alarak ellerini bağlarlar "ve celle senÂuk" cumlesiyle birlikte "Subhaneke"yi okurlar. Ardından, eller kaldırılmadan tekbir alınır ve "Salli-BÂrik" duaları okunur. Tekrar eller kaldırılmaksızın tekbir alınır. Bilenler cenaze duasını (Tirmizî, CenÂiz, 38), bilmeyenler ise dua niyetiyle "FÂtiha" suresini veya başka bir duayı okurlar (Tirmizî, CenÂiz, 39). Dorduncu tekbirden sonra sağa ve sola selam verilir. Boylece namaz tamamlanmış olur.
Cenaze namazında taharet, kıbleye yonelmek, setr-i avret (vucudun ortulmesi gereken yerlerini ortmek) ve niyet gibi şartlara riayet edilir. Namazı kılınacak cenazenin musluman olması, yıkanıp kefenlenmiş olması, cemaatin onunde olması gerekir. Ayrıca Hanefi ve Malikilere gore bedeninin tamamı veya yarıdan fazlası yahut başı ile birlikte en az yarısı bulunmalıdır. ŞÃ‚fiîlere gore ise kişi olup de bir tek uzvu bulunsa bile cenaze namazı kılınır. Nitekim ashab, olen ve sadece eli bulunan bir sahabînin namazını kılmıştır (Şirbînî, Muğni'l-muhtÂc, I, 518). Canlı olarak doğup olen cocuk yıkanır ve cenaze namazı kılınır (el-FetÂva'l-Hindiye, I, 174).