Turkiye'nin onemli ayakkabı ve terlik uretim merkezlerinden Gaziantep'te, 9-12 Aralık 2020'de duzenlenmesi planlanan ancak yeni tip koronavirus (Kovid-19) nedeniyle ertelenen 31. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Fuarı (GAPSHOES Yaz Fuarı) kapılarını ziyaretcilere actı.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Gaziantep Kunduracılar Odası, KOSGEB, Turkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu destekleriyle Akort Fuarcılık tarafından Orta Doğu Fuar Merkezi'nde gercekleştirilen fuarın acılış toreninde konuşan Vali Davut Gul, kentin onemli bir uretim merkezi olduğunu soyledi.
Gaziantep'te ilcelerde dahil olmak uzere 8 OSB'nin olduğunu ifade eden Gul, ilde 5 tane daha OSB'nin kurulacağını belirtti.
AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdullah Nejat Kocer, Gaziantep'in fuarcılıkta ilk 5'e girmeye başardığını ifade etti.
Ayakkabıcılığın desteklenmesi gerektiğini ve buyuk bir istihdam ayağının bulunduğunu dikkati ceken Kocer, "Gaziantep olarak terlik, klasik ayakkabı ve spor ayakkabıda Turkiye'de onemli bir yere gelmiş durumdayız. İnşallah surec icerisinde markalaşma ve inovasyon calışmaları da gelecektir. Bu noktada GSO'nun Ayakkabı OSB Projesini cok değerli buluyorum ve yanlarındayız." dedi.
Buyukşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, dukkanda oturarak muşteri bekleme doneminde sona gelindiğini vurguladı.
Kovid-19 salgının ticarette yeni şeyleri oğrettiğine değinen Şahin, "Yeni bir dunya kuruluyor. E- ticaret, dijital market gibi sistemlerin altyapısını hazırlamamız ve donuşmemiz gerekiyor. Kendimizi yenilememiz lazım. O yuzden 'bismillah' diyerek, aklımızı kullanacağız, kendimizi hızlı bir şekilde yenileceğiz." ifadelerini kullandı.
GSO Yonetim Kurulu Başkanı Adnan Unverdi de Gaziantep'in Turkiye'de gecen yıl en fazla ihracat yapan iller arasında 5'inci sırada yer aldığını ve kent ihracatında ayakkabıcılığın onemli paya sahip olduğunu dile getirdi.
Ayakkabı ve terlik uretiminin yuzde 60'ını Gaziantep karşılıyor
Ayakkabıcılıkta Gaziantep'in Turkiye'nin ilk sıralarında yer aldığını kaydeden Unverdi, şoyle devam etti:
"Turkiye'nin ayakkabı ve terlik uretiminin yuzde 60'ı Gaziantep'ten karşılanıyor. Ulusal ve uluslararası markalara ayakkabı uretimi yapan Gaziantepli ayakkabıcılarımız, ulkemiz ayakkabı ihracatının yaklaşık yuzde 20'lik kısmını tek başına gercekleştiriyor. Gaziantep'ten 2020'de ayakkabı ihracatı 135 milyon dolardır. Boylesine guclu olduğumuz bir sektorde markalaşmak ve markalar cıkarmak en onemli onceliğimiz haline gelmiştir."
Konuşmaların ardından protokol uyeleri fuarın acılış kurdelesini kesti.
Kovid-19 tedbirlerinin alındığı programa, Gaziantep Universitesi Rektoru Prof. Dr. Arif Ozaydın, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Akıncı ile iş insanları katıldı.
Suriye, Irak ve İran'ın yanı sıra Turkiye'deki bircok kentten katılım gosteren 250 firmanın 750 marka urununu sergileyeceği fuar 29 Ocak'ta sona erecek.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Fırat Ozdemir