Otomotiv ve teknoloji devleri, otonom araclar geliştirmek ve elektrikli otomobil piyasasına hakim olabilmek icin birbiriyle yarışmaya devam ediyor. Bir zamanlar akıllı telefon piyasasına hukmeden BlackBerry, gectiğimiz donemde Cin’in Google’ı olarak nitelendirilen Baidu ile ortaklık kurmuş, QNX işletim sistemlerinin Baidu’nun otonom arac platformu Apollo ile birleştirilmesine olanak sağlamıştı.
Şirket, gectiğimiz gunlerde yaptığı yeni bir acıklamayla birlikte bu ortaklığın genişletildiğini ve otonom arac piyasasında Baidu’ya yazılım tarafında da yardımcı olacaklarını acıkladı. İki şirket, yeni teknolojiler ile birlikte ticari bir ekosistem yaratmak icin birlikte calışmaya başlayacak.
[h=2]Yeni sistem, ilk olarak Gac Group tarafından kullanılacak[/h]
Baidu, arama motoru olmasının yanı sıra, aynı zamanda seviye 1 ve 2 otonom teknolojisine sahip araclar icin yuksek cozunurluklu navigasyon sistemleri sunan bir şirket. Yapılan anlaşmayla birlikte, Blackberry’nin işletim sistemi QNX, bu yuksek cozunurluklu haritalara entegre edilecek.
Yeni gomulu sistem, Cin’in en buyuk otomotiv grubu Gac Group’un GAC New Energy Aion adlı yeni nesil elektrikli otomobil modelinde kullanılmaya başlanacak. Baidu’nun kıdemli muduru Wang Yunpeng, BlackBerry ile birlikte yaptıkları anlaşma sayesinde ureticilerin hızlı bir şekilde guvenli elektrikli otomobil uretmesini sağlayacaklarını dile getirdi.

Bu ortaklık, her iki markanın da otonom arac piyasasına attığı ilk adım değil. Baidu, sadece yeni gomulu sistemle yetinmeyerek ilerleyen donemlerde elektrikli otomobil uretebilmek icin Geely ile birlikte yeni bir şirket kuracağını belirtmişti. BlackBerry ise daha once QNX işletim sistemlerini Tesla’nın rakibi olarak gorulen Cin menşeili Xpeng'in modellerine entegre etmeye başlamıştı.