Ulkemizdeki teknoloji tutkunları şu sıralar, akıllı telefon ureticilerinin Turkiye'ye gelme, burada uretim yapma konusuna konusuna kilitlenmiş durumdalar. Neticede Samsung, OPPO, Vivo ve Xiaomi gibi sektorun devleri, ulkemizde de cok satanlar arasındalar ve bu şirketlerin Turkiye'de uretim yapacak olmalarının fiyatları da duşureceğine inanılıyor. Peki boyle bir şey gercekten de olacak mı? Turkiye'de uretilecek akıllı telefonların fiyatı, benzerlerinden daha mı ucuz olacak?
Ceşitli kesimler, ulkemizde akıllı telefon uretilmesinin esas nedeninin, ucuz iş gucu olduğunu duşunuyorlar. Boyle bir şey gercekten de var olabilir. Ancak bundan daha onemli bir mesele var. Şoyle ki Turkiye, teknoloji ureticileri icin gercekten de onemli bir pazar. Neticede Turkiye'de her yıl, yaklaşık 13 milyon adet akıllı telefon satışı gercekleşiyor. Ancak bir sure once teknoloji şirketlerinin onune ciddi bir engel kondu ve bu engel, teknoloji devlerinin onunu kesti. Dilerseniz hemen bu nedene yakından bakalım.
[h=2]Turkiye'de akıllı telefon uretilecek olmasının onemli nedenlerinden bir tanesi, "ithalat gozetim uygulaması"[/h]
Turkiye, ithalatın kontrol edilebilmesi amacıyla bazı adımlar attı. İthalat gozetim uygulaması da bunlardan bir tanesiydi. Bu bağlamda cıkarılan bir kanun, fiyatı 200 doların altında olan akıllı telefonların daha da pahalı bir hale gelmesine yol actı. Cunku diğer ulkelerde uygun fiyatlı olan bu urunlerin Turkiye fiyatları, 200 dolarmış gibi vergilendirildi. İşte tam da bu durum, teknoloji şirketlerinin yeni arayışlara yonelmesine yol actı. Zira hicbir şirket, yıllık 13 milyon civarında satış hacminin olduğu bir ulkeyi kaybetmek istemiyordu.
İthalat gozetim uygulamasından kurtulmanın tek yolu var. Bu da Turkiye'de uretim yapmak. Şirketlerin peş peşe Turkiye'ye geliyor olmalarının asıl nedeni de aslında bu. Cunku bir şirket gelirken başka bir şirket Turkiye'ye gelmezse, ortaya cıkan fiyat farkından dolayı Turkiye'deki pazardan silinme noktasına gelecek. Hatta konuyla ilgili acıklamalarda bulunan teknoloji yazarı Erdi Ozuağ, Android işletim sistemiyle calışan tum şirketlerin, Turkiye'de uretim yapmaya başlayacağını soyluyor. Bir suredir şirketlerden gelen acıklamalar ise bu ongorunun doğru olabileceğini duşunduruyor.
[h=2]Turkiye'de uretilen akıllı telefonlar, gercekten de ucuz mu olacak?[/h]
Şunu rahatlıkla soyleyebiliriz ki bir akıllı telefonun Turkiye'de uretilmesi, bu cihazın daha uygun fiyatlı olmasını sağlayacak. Boylesi bir durumun ise iki nedeni var. Bunlardan bir tanesi, az once bahsettiğimiz ithalat gozetim uygulaması. Diğer neden ise dolar kuru karşısında eriyen TL'nin maliyetlerinin, ciddi anlamda duşecek olması. Yani şirketler, Turkiye'de urettiği akıllı telefonlar ile maliyetlerini ciddi anlamda duşurmuş olacaklar.
Erdi Ozuağ'a gore yerli uretim, ozellikle de 5.000 TL ve altında etikete sahip akıllı telefonlar icin buyuk bir rekabete yol acacak. Turkiye'de uretilmiş akıllı telefonları piyasaya surecek ilk şirket olarak bilinen OPPO'yu ornek olarak gosteren Ozuağ, fiyatların 700 ila 800 TL civarında duşebileceğini, bunun da OPPO'yu rakiplerinin onune gecireceğini ifade ediyor.
[h=2]Akıllı telefon ureticileri, Turk şirketlerle anlaşmaya başladılar[/h]
Akıllı telefon ureticileri, Turkiye'ye yatırım kararları ile ilgili detaylı acıklamalarda bulunmadılar. Ancak bugune kadar ortaya cıkan bazı bilgiler mevcut. Orneğin Samsung, Atmaca Elektronik ile coktan anlaştı ve uretime de başladı. Hatta şirket, birkac hafta sonra yerli uretim akıllı telefonlarını piyasaya surebilir. OPPO'nunsa bir fabrika kiraladığı, bu fabrikanın donuşum calışmalarının yapıldığı biliniyor. Ayrıca Xiaomi ve Tecno'nun da vakit kaybetmeden uretime başlayacağı biliniyor.
Yaşanan bu gelişmeler, Mobil İletişim Aracları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı tarafından da olumlu olarak değerlendiriliyor. Konuyla ilgili acıklamalarda bulunan Turnacı, yerli uretim akıllı telefonların tuketiciler icin uygun fiyatlı cihaz anlamına geldiğini, devletinse bu sayede kayıt dışılıktan kurtulabileceğini soyluyor. Ayrıca bu tur uretim tesislerine calışacak vatandaşlar, ulkemizin yetişmiş insan kaynağının oluşmasını sağlayacak. Bu da Turkiye icin, uzun vadede yeni bir avantaj demek. Elbette bu avantajı lehimize cevirmek gerekecek. Aksi takdirde yetişmiş elemanımızı diğer ulkelere kaptırırsak, bu yatırımların Turkiye icin sadece ucuz cihaz anlamına geleceğini unutmamak gerekiyor...