ADANA'da koronavirus vakalarındaki artış sonrası alınan tedbirlere vatandaşların uyumu, olumlu sonuclar verdi. Kentte genel olarak vaka sayıları azalırken, Sağlık Bakanlığı'nın Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritasında yoğun olarak kırmızı olan bolgeler yeşile dondu. Yuksek binaların yer aldığı, sosyo-ekonomik acıdan daha gelişmiş bolgeler ise kırmızıya boyandı.
Koronavirus vaka artışlarının 45 gun once buyuk artış gosterdiği Adana'da alınan yeni tedbirler ve vatandaşların bu tedbirlere uyumu, olumlu sonuclar verdi. HES uygulamasındaki risk haritasında yoğun olarak kırmızı olan bolgelerin coğu yeşil renge dondu. Gecen ay en fazla vaka artışlarının yaşandığı, haritada 'yuksek riskli' bolge olarak bilinen, kentin daha az gelişmiş guney mahallelerinin neredeyse tamamı yeşil renge burundu. Ancak, yuksek katlı binaların bulunduğu sosya-ekonomik acıdan daha gelişmiş olan Cukurova ilcesinin de icinde yer aldığı bolgede ise kırmızılıklar dikkat cekti.
Vatandaşlar diğer bolgelere gore, akraba ve ev ziyaretlerinin daha yoğun olduğu yerlerdeki vaka sayısındaki azalışın kendilerini de şaşırttığını, bunun nedeninin de onlemlere daha sıkı uyulması olduğunu bildirdi.OLUMLER ARTINCA TEDBİRLERE UYDULARKentin guney bolgesindeki Kocavezir Mahallesi'nde oturan Cengiz Suruc birkac ay once haritanın tam tersi olduğunu, bu bolgede olumlerin artması sonrası vatandaşların alınan tedbirlere uyduğunu soyledi. Guney bolgesinde koronavirusun girmediği mahallenin kalmadığını kaydeden Suruc, vaka sayısındaki azalışı ise bolge insanının kurallara uymasından kaynaklandığını dile getirdi.Koronavirus risk haritasında yaşadığı mahallenin yeşil renkte olduğunu gorunce şaşırdığını ifade eden Emine Durdu ise, "Kuzey mahallelerde yaşayanların kurallara daha cok uyduğunu, bizim mahallelerin ise uymadığını sanıyordum. Meğer buralar kurallara daha iyi uymuş" ifadelerini kullandı.KENTİN KUZEYİNDE YAŞAYANLAR ŞAŞIRDIKentinde kuzeyindeki Cukurova ilcesine bağlı Mahfesığmaz Mahallesi'nde yaşayan Melike Mazman da haritanın kırmızı olduğunu gorunce cok şaşırdığını belirtti. Alınan tedbirlerin artırılması gerektiğini duşunduğu kaydeden Mazman, "Gercekten cok şaşırdım. Ben de bu cevrede yaşıyorum. Yuruyuşe cıktığımda da maskesiz insan gormuyorum. Bu bolgede parklarda insanlar ic ice oturuyor. Kafelerde oturulması yasak olsa dahi kahvesini alıp toplanan cok insan var" diye konuştu.Kentte hayatın kuzey mahallelerde canlı olduğunu soyleyen Aybars Bilgic ise paket servis yapan yeme-icme mekanlarından yoğun alışveriş yapılması, toplu halde gezilmesi ve coğu kişinin dışarıda vakit gecirmesi nedeniyle vakaların arttığını kaydetti.