
Turkiye İhracatcılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gulle, celik sanayicilerinin onemli bir kısmının oluşturduğu sektorel kumelenme cercevesinde, Gana'da bir lojistik dağıtım ussu kurulması calışmaları olduğunu belirterek, "Afrika'da urunlerimize artan talebin en uygun ve verimli şekilde karşılanabilmesi adına Gana'da kurulacak lojistik merkezi icin girişimlerimizin sonucunu onumuzdeki gunlerde hep beraber goreceğiz." ifadesini kullandı.
TİM'den yapılan acıklamaya gore, Kovid-19'un ihracattaki etkilerini azaltmak hedefiyle oluşturulan "Sanal Ticaret Heyeti" programlarına Batı Afrika'nın en onemli merkezlerinden biri olan Gana ile devam edildi.
Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda TİM organizasyonuyla duzenlenen Sanal Ticaret Heyeti programının acılışını Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, Turkiye'nin Akra Buyukelcisi Ozlem Gulsun Ergun Ulueren ve TİM Başkanı İsmail Gulle gercekleştirdi.
Acıklamada goruşlerine yer verilen TİM Başkanı Gulle, 2020'de 43 ulkede 45 Sanal Ticaret Heyeti duzenlediklerini, bu yıl da aynı şekilde calışmaya devam ettiklerini bildirdi.
Heyetler kapsamında 7 binden fazla ikili iş goruşmesi gercekleştirildiğini aktaran Gulle, şunları kaydetti:
"Dun Ozbekistan'a duzenlenen İklimlendirme Sanayi Sektorel Sanal Ticaret Heyetimizden sonra Gana Sanal Ticaret Heyeti programımızla yolumuza devam ediyoruz. Tum işlerimizi dijital platformlarda yuksek verimle ilerletmeye ve geliştirmeye gayret ediyoruz. Meksika'dan Endonezya'ya, Almanya'dan Nijerya'ya uzanan farklı coğrafyalarda, binlerce kilometre uzakta da olsak aynı hedefler doğrultusunda gonul kopruleri kurduğumuz Sanal Ticaret Heyetlerimizi, onumuzdeki donemde inanıyorum ki daha geniş katılımla, aynı heyecanla surdureceğiz.
Ticaret Bakanlığımız onculuğunde, Turk urunlerinin dış pazarlara en hızlı şekilde ve uygun maliyetlerle ulaştırılması amacıyla lojistik merkezleri projesi, Cumhurbaşkanlığı kararıyla hayata gecirildi. Gana Cumhuriyeti, 31 milyonluk nufusuyla Batı Afrika'nın en onemli merkezlerinden biri ve ihracatcılarımız icin kapasitesi yuksek bir ulke. Yalnızca kendi nufusuyla değil, aynı zamanda Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) uyesi olması dolayısıyla 350 milyon nufusa erişimi olan Gana, Batı Afrika ulkeleri icerisinde politik ve ekonomik istikrarı ile de dikkati cekiyor."
Son yıllarda Turkiye'nin, Afrika ile her alanda ilişkileri daha da derinleştirmek adına onemli adımlar attığını ve bu adımların karşılık bulduğunu aktaran Gulle, ihracatcının Gana gibi onemli bir pazara erişiminin kolaylaştırılmasının, hedeflere ulaşmada kritik onem taşıdığını vurguladı.
"Turkiye, 2019 itibarıyla Gana'nın en buyuk 6'ncı tedarikcisi konumunda"
Celik sanayicilerinin onemli bir kısmının oluşturduğu sektorel kumelenme cercevesinde, Gana'da bir lojistik dağıtım ussu kurulması calışmaları bulunduğunu bildiren Gulle, şunları aktardı:
"Afrika'da urunlerimize artan talebin en uygun ve verimli şekilde karşılanabilmesi adına, inşallah Gana'da kurulacak lojistik merkezi icin girişimlerimizin sonucunu onumuzdeki gunlerde hep beraber goreceğiz. Ulkemizin Afrika ile dostca ilişkileri, ticari ve ekonomik alanda da etkisini hissettiriyor. Bunun yanında, bolgeyle gelişmiş ilişkilerimizle, gonul bağımızla, ikili ticaretimizde cok daha yuksekleri hedeflememiz gerekiyor. Bu amacla bugun Afrika'nın parlayan yıldızı Gana'ya sanal ticaret heyetimizi gercekleştiriyoruz.
Gecen yıl Turkiye'nin Gana'ya ihracatı yuzde 28 artışla 479 milyon dolar oldu. Batı Afrika'nın Nijerya'dan sonra en buyuk ikinci ekonomisi olan Gana, 2020 yılında Sahra Altı Afrika bolgesinde ihracatımızı en cok artırdığımız ulke oldu."
Gulle, Turkiye'nin, 2019 yılı itibarıyla Gana'nın en buyuk 6'ncı tedarikcisi konumunda olduğunu belirterek, Gana'nın ithalatında 2010'da yuzde 1,1 olan payın 2019 itibarıyla yuzde 4,5 seviyesine cıktığını bildirdi.
İki ulke arasındaki ikili ticaret hacminin 2019'da 550 milyon doları aştığını aktaran Gulle, 400 milyon dolara yakın dış ticaret fazlasının da "dış ticaret fazlası veren Turkiye" yolunda, Gana pazarının onemini ortaya koyduğunu kaydetti.
"Bircok sektorde ihracatımız arttı"
İsmail Gulle, sektorler bazında Gana'ya yapılan ihracatla ilgili bilgiler verirken, "2020 yılında ulkemizin Gana'ya ihracatı, 2019'a gore cimento, cam, seramik ve toprak urunleri sektorunde yuzde 31,5 artışla 120 milyon 525 bin dolara, hububat sektorunde yuzde 33 artışla 87 milyon 882 bin dolara, celik sektorunde yuzde 147 artışla 80 milyon 596 bin dolara ulaştı. Deri mamulleri sektorunde yuzde 274 artışla 6,5 milyon dolar, hazır giyimde yuzde 203 artışla 3,3 milyon dolar, tekstilde ise yuzde 85 artışla 2,8 milyon dolar oldu." ifadelerini kullandı.
Bu rakamların, bir yandan Gana'nın temel ithalat urunlerinin aynı zamanda Turkiye'nin temel ihrac urunleriyle uyuştuğunu ve bu sektorlerde ticaretin guclendirildiğini ortaya koyduğunu bir yandan da ihracatcıların Gana'yla ticaretinde urun ceşitliliğini geliştirdiklerini gosterdiğini kaydeden Gulle, bircok sektorde ihracatın arttığını vurguladı.
Kıtaya gecen yıl 15,25 milyar dolar ihracat yapıldı
Verilen bilgiye gore, kuresel salgın doneminde ihracat ailesi, guclu altyapısıyla Turk ihrac urunlerini dunyanın dort bir koşesine ulaştırıyor.
Dunyanın milli gelirine oranla en cok yardım yapan ulkesi olan Turkiye, insani yardım ve kalkınma yardımı faaliyetlerine devam ettiği Afrika'da, diplomatik temsilciliklerinin sayısını artırırken, eğitim, kultur, ulaşım, medya gibi bircok alanda kıta ile kurumsal ilişkilerini kuvvetlendirdi.
Turk ihracatcısı da salgın surecinde kuresel taleplerdeki daralmaya rağmen kıtaya gecen yıl 15,25 milyar dolar ihracat yaptı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Fatma Eda Topcu