
Bunun, salgın icin sonun başlangıcı olduğu da duşunuldu. Ama yoksul ulkeler icin aynı şeyi soylemek zor. Zengin ulkelerde on milyonlarca doz aşı dağıtımı yapıldı. Yoksul ulkelerde ise bu sayı yuzlerle sınırlı kaldı. Bunun en buyuk nedeni de, zengin ulkelerin mevcut aşıların coğunu onceden satın almış olması.
Orneğin Kanada, her bir vatandaşının beş defa aşılanmasını sağlayacak kadar cok aşı satın aldı. Bu tip ornekler nedeniyle dunyanın geri kalanı, ozellikle duşuk gelirli ulkelerin coğu aşıya erişim icin 2022'yi beklemek zorunda.
Bu adil olmayan dağıtımdan etkilenen ulkelerin başında can kaybının dortte birinin yaşandığı Latin Amerika ulkeleri geliyor. Arjantin, Venezuela ve Bolivya geri kalmamak icin, klinik deneyleri tamamlanmadan Rus hukumetinin geliştirdiği Sputnik V aşısından sipariş etmeye başladı.
[h=3]Covax 2 milyar doz aşıyı ucretsiz dağıtacak[/h]Coğu yoksul ulke de, 2 milyar doz aşıyı ucretsiz temin etmek icin oluşturulan kuresel girişim COVAX'ı bekliyor. COVAX, Şubat ayında dağıtıma başlayacak ama piyasada, bu girişimin satın alabileceği aşı neredeyse hic kalmadı.
[h=3]Covax: Covid-19 aşılarının adil paylaşımı icin kuresel plan[/h]Aşı dağıtımındaki duzensizlik, bu yarışın da eşit koşullarda yurutulmediğini gosteriyor.
Dunya Sağlık Orgutu Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Dunya ahlaki cokuntu felaketinin eşiğinde" uyarısı yaptı.
Bircok ulke de aşıya erişim icin farklı yollar deniyor, kendileri uretmeye başlıyor. Aşının farklı ureticiler tarafından da tedarik edilmesi ve uretilmesi icin ilac şirketlerinin yontemlerini paylaşması lazım ama hicbir şirket buna yanaşmıyor.
Coğu duşuk gelirli ulkenin 2022'ye kadar aşılanamayacağı goz onunde bulundurulduğunda, pandeminin de sonunun yakın olduğunu soylemek cok mumkun gorunmuyor.
