FRAPORT TAV Antalyaspor Teknik Direktoru Ersun Yanal, "Hakemler oyle bir liyakatten geliyorlar ki, futbolun icinden değiller ve futbol insanı olamıyorlar. Bizim sahip olduğumuz hicbir duyuya sahip değiller. Adeta cocukların benmerkezci donemine cakılıp kalmışlar. Bu durumdan kurtulamazlar ve kendi pencerelerinden olayları değerlendirmeye devam ederlerse, bir arada olmamız zor. Şu an biz hakemleri yabancı olarak goruyoruz, oysa ki hepimiz aynı camiadayız" dedi.
Super Lig ekiplerinden Fraport TAV Antalyaspor'un uzun bir aradan sonra tekrar yayın hayatına başlayan Antalyaspor Dergisi'nin ilk sayısı abonelerine ulaşmaya başladı. Derginin ilk sayısında Antalyaspor Teknik Direktoru Ersun Yanal ile yapılan soyleşi yer aldı. Soyleşide başarılı teknik direktorun futbola bakışı, kırmızı beyazlı kuluple hedefi, Turk futboluna kazandırdığı isimler yer aldı. Gecen yıl Mart ayıyla başlayan pandemi surecinde daha fazla eve kapanıp, işine, ailesine, hobilerine, kitaplara ve uretime daha fazla odaklanma şansı bulduğuna değinen Yanal, Avrupa futbolundaki dinamikleri incelediğinden ve başarılı takımlarla futbolcuların ozelliklerini araştırıp, veriler, sayılar, analizler uzerine yoğunlaştıklarından bahsetti. Riskli sureci eğitim fırsatına cevirdiğine dikkati ceken Yanal, Antalya'nın futbol icin avantajlı bir kent olduğunu soyledi. Super Lig'deki 6 İstanbul ekibinin yer aldığını belirten Yanal, "Futbol adına gercekten cok bereketli topraklar uzerinde yaşıyoruz. Balkanlar'ın yetenekli nufusu ile Doğu'nun mucadeleci yapısı arasındaki kesişim kumesiyiz. ve bu toprakların en ozel yerlerinden biri de Antalya. Futbola sonsuz olanaklar sunan bir kent burası. Benzeri Avrupa'da zor bulunacak tesis ve altyapı organizasyonuna sahip. Hedefimizi tek bir cumleyle ozetlemek istiyorum; Paris'i duyduğunuzda nasıl Eyfel ve Paris Saint Germain aklınıza geliyorsa, Madrid icin Real Madrid, Munih icin Bayern Munih, Milano icin Milan ve Inter ne ifade ediyorsa Antalya icin de Antalyaspor'un onu ifade etmesini hedefliyoruz" diye konuştu.
'ERSUN HOCA DONEMİ'Kişisel hırs, plan ve egolarını arka plana atarak futbolda hedefe odaklanıp, genclere guvenmenin onemini vurgulayan Yanal, şunları soyledi: "1988 yılından bu yana futbol yonetiyorum. Calıştığım her kulupte faklı bir iz bıraktığıma inanıyorum. Mesela Fenerbahce tarihinin en erken şampiyonluğunu yaşadık. A Milli Takım tarihinin en yuksek puan ortalamasına ulaştık. Denizlispor, bizim donemimizde yetişen oyuncular sayesinde, tarihine gecen sayıda oyuncu satıp gelir elde etti. Ankaragucu'nde arka arkaya iki sezonu dorduncu ve altıncı bitirdik, bircok oyuncu vitrine cıktı, transfer yaptı. Vestel Manisaspor'da herkesin ezbere bildiği Arda Turan, Caner Erkin, Selcuk İnan, Hakan Balta, Filip Holosko gibi genclerin ilk kez Super Lig'e cıktığı gunler gecirdik. Genclerbirliği'nde 12 oyuncunun birden Fenerbahce, Beşiktaş ve Avrupa'ya transfer olması mutluluğunu yaşadık. Trabzonspor'a Yusuf Yazıcı, Abdulkadir Omur ve Okay Yokuşlu gibi altın gencleri kazandırdık. Geriye donup baktığımda 50'nin uzerinde boyle gencin kariyerine yon verdiğimizi goruyorum. Antalyaspor'da da boyle bir iz bırakmak istiyorum. 'Ersun Hoca Donemi' diye anılan ve hep hatırlanan bir donem.""HAKEMLERDEN İSTEĞİMİZ FİZİKEN, RUHEN VE AKLEN SAHADA OLMALARI"Antalyaspor'da uzun vadeli planla bir yol hikayesi yazmak istediğini dile getiren Yanal, hakemlerden isteğini şoyle anlattı: "Bir hakemin, yarım saniyeden daha kısa surede olan bir olayı suzememesi doğaldır. Tepki gostersek de kabullenmek durumundayız. Ama elinizde bunu sıfıra indirebilecek bir teknoloji var ve siz halen hatada ısrar ediyorsanız durup duşunmek gerekir. Bizler nasıl bir hafta boyunca tum benliğimizle bir 90 dakikaya odaklanıyorsak, hakemlerden de isteğimiz fiziken, ruhen ve aklen sahada olmaları. Zaten bu gercekleştiği anda sorun da ortadan kalkacaktır. Yetenek ve liyakat bence her başarının sonucunu belirliyor. İşte biz sanırım burada hata yapıyoruz. Hakemler oyle bir liyakatten geliyorlar ki, futbolun icinden değiller ve futbol insanı olamıyorlar. Bizim sahip olduğumuz hicbir duyuya sahip değiller. Adeta cocukların benmerkezci donemine cakılıp kalmışlar. Bu durumdan kurtulamazlar ve kendi pencerelerinden olayları değerlendirmeye devam ederlerse, bir arada olmamız zor. Şu an biz hakemleri yabancı olarak goruyoruz, oysaki hepimiz aynı camiadayız.""KISA SUREN FORMATTA KUPA HEYECANI ESKİ GUNLERİNE DONER"Fraport TAV Antalyaspor'un ust sıralarda yer almasını hedeflediğini vurgulayan Yanal, Ziraat Turkiye Kupası'nın mac sisteminde yapılacak değişikle kupa heyecanının eski gunlerine donebileceğini soyledi. Turkiye Kupası, TSYD Kupası, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Kupası maclarının yıllar icerisinde guclu etkilerini kaybettiğini aktaran Yanal, "Bunda sadece takımların bu kupa maclarına bakış acısı etkili olmadı. Orneğin, Turkiye Kupası gercekten cok uzun bir seri. Takımlar arasında guc dengeleri cok farklı. Hafta sonunda ligde cok onemli bir maca cıkacak ekibi, carşamba gunu 2'nci Lig ekibiyle oynayacağı maca motive etmekte zorlanabiliyorsunuz. Farklı ve daha kısa suren bir formatta kupa heyecanlarının eski gunlerine donebileceğini duşunuyorum" diye konuştu."TEKNİK ADAM İCİN EN GUZEL ŞEY"Teknik direktorluk kariyerinde 700 macı geride bıraktığını kaydeden Yanal, şunları soyledi: "Her takımda farklı bir başarı elde ettim. Turk futbol tarihinin en erken şampiyonluğunu Fenerbahce ile yaşadım. Vestel Manisaspor'da sıfırdan bir jenerasyon takımı yaratıp Turk futboluna ust duzeyde 15 yıl hizmet eden oyuncular yetiştirdim. A Milli Takım tarihinin puan ortalaması en yuksek teknik direktoru oldum. Ankaragucu'nde lig tarihinin en iyi derecesini aldım. Genclerbirliği'nde Eskişehirspor ile UEFA Kupası'na katıldık. Trabzonspor'da Yusuf Yazıcı ve Abdulkadir Omur gibi dunya capındaki iki yıldızın keşfini sağladım. Okay Yokuşlu'nun CeltaVigo'ya 6 milyon euro'ya transfer olmasını sağlayan kişisel gelişimini planladım. Genclerbirliği ekolune uygun olarak iki sezonda ikisi Avrupa'ya, 10'u ise ligin ust duzey ekiplerine transfer olan bir ekip yarattım. Denizlispor'da Bulent Akın, Yusuf Şimşek, Umit Bozkurt, Ali Tandoğan, Veysel Cihan'ı harika bir kariyer planlaması ile Turk futboluna kazandırdım. Bir teknik adam icin en guzel şey, yetiştirdiğin bir oyuncunun bir gun Avrupa'ya gittiğinde sana teşekkur etmesidir."