Turkiye, 2021 yılında Cinli akıllı telefon ureticilerinin gozdesi olacak gibi duruyor. Bu bağlamda zaten OPPO ve Samsung'un Turkiye'de uretim yapacağı acıklanmıştı. Daha sonra yapılan acıklamalarda Xiaomi'nin de Turkiye'de akıllı telefon ureteceği oğrenildi. Şirketlerin, fabrikalardaki calışmaları devam ederken yeni bir gelişme yaşandı. Resmi Gazete'de yayımlanan bir duzenleme ile şirketlerin maliyetlerinin duşurulmesinin onu acıldı.
Devlet, yerli ureticiyi korumak ve ithalat yapılırken yaşanacak vergi kayıplarını onlemek adına, "gozetim uygulaması" olarak isimlendirilen bir sistemi hayata gecirmişti. Sistem, fiyatı 5 doların altında olan urunlerde devreye giriyor ve ithalat yapan kişiye ekstra maliyet cıkarıyordu. İşte Resmi Gazete'nin bugunku sayısı ile akıllı telefon uretiminde kullanılacak olan parcalar, gozetim uygulamasından muaf tutuldu.
[h=2]Akıllı telefon yapımında kullanılacak demonte haldeki her parca, gozetim uygulaması dışında kalacak[/h]

Resmi Gazete'de yayımlanan duzenlemeye gore akllı telefon uretiminde kullanılacak, anakart dizgisi tamamlanmamış ve demonte halde olan tum urunler, gozetim uygulaması dışında kalacak. Boylelikle akıllı telefon ureticileri, telefon uretirken ithal etmek durumunda kalacakları tum parcalar icin ekstra maliyetten kurtulacaklar.
Yapılan duzenlemeler, akıllı telefon uretimi yapan şirketlerin Turkiye'ye gelmesine canak tutuyor. Bu sayede de Avrupa pazarına acılmak isteyen Cinli ureticiler, Turkiye'yi bir uretim merkezi haline getirecekler gibi gorunuyor. Ancak bu atılımların uzun vadede Turkiye'ye ne gibi faydalarının olacağı, şu an icin kestirilemiyor. Zira pek cok kesim, Cinli şirketlerin ucuz iş gucu nedeniyle Turkiye'ye geldiğini duşunuyor...