Anadolu Ajansı (AA) TAŞ ile Medya İşcileri (Medya-İş) Sendikası arasında 2021-2023 donemini kapsayan toplu iş sozleşmesi sureci başladı.
Toplu iş sozleşmesi kapsamında ilk toplantı, AA Genel Mudurluğu'nde yapıldı.
Toplantıya, başkanlığını AA Genel Mudur Yardımcısı Mustafa Ozkaya'nın yaptığı ve aralarında AA Genel Yayın Yonetmeni ve Genel Mudur Yardımcısı Metin Mutanoğlu, AA Yonetim Kurulu Uyesi Ali Turker Pirtini'nin de bulunduğu iş veren heyeti ile başkanlığını Hak İşci Sendikaları (Hak-İş) Konfederasyonu Genel Başkan Vekili Osman Yıldız'ın yaptığı ve Medya-İş Sendikası Genel Başkanı Sezai Ballı'nın da yer aldığı sendika heyeti katıldı.
AA Genel Mudur Yardımcısı Ozkaya, toplantıda yaptığı konuşmada, toplu iş sozleşmesinin kurum, calışanlar ve temsilcileri icin hayırlı olmasını diledi.
Bu toplantı oncesi seri on goruşmeler yaptıklarını, sendika tarafından kendilerine iletilen tekliflerle ilgili goruş bildirdiklerini kaydeden Ozkaya, ozellikle ucret artışıyla ilgili konularda belli bir oranda konuşma sağladıklarını soyledi. Mustafa Ozkaya, şunları kaydetti:
"Bu toplu iş sozleşmesinde birkac hedefimiz var. Birincisi, eğer realize edebilirsek cok kısa sure icinde 3 yıllık bir toplu iş sozleşmesi hedefimiz var. İkincisi, bu toplu iş sozleşmesini mumkun olan en kısa surede, mumkunse bu hafta sonuna kadar imzalamayı hedefliyoruz. Mevcut ekonomik koşulları dikkate alarak Anadolu Ajansında calışanlarımızın, emektarların, bu işe emek veren, fedakarlıkta bulunan, sahalarda calışanların zor koşullarını dikkate alan, maksimum calışan lehine bir toplu iş sozleşmesi hedefimiz var. İnşallah bunu da cok kısa surede tamamlayacağız."
"Son derece onemli ve guzel bir surec var"
Hak-İş Genel Başkan Vekili Yıldız da AA Yonetim Kurulu'nun, gecen donem başlayan yeniden yapılanma yolundaki sozleşmelerde buyuk bir vizyon ortaya koyduğunu ifade ederek, boylece calışanlar icin onemli bir surecin başlatıldığına değindi.
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan'ın da sureci yakından takip ettiğini ve kendilerine talimatlar verdiğini belirten Yıldız, sosyal diyalog cercevesinde bu sureci goturduklerini bildirdi.
Yıldız, Medya-İş Sendikasının son derece yapıcı ve katılımcı anlayışla sureci yuruttuğunu ifade ederek, "Gerek sizin tarafınızda gerek bizim tarafımızda son derece onemli ve guzel bir surec var. Bunun da calışanlara yansıdığına, bundan sonra daha da cok yansıyacağına inanıyorum." dedi.
Sozleşmede altyapı olarak her şeyin yapıldığını, prensip olarak konuşulduğunu kaydeden Yıldız, "Ne kadar hızlı calışma yapabilirsek hepimiz icin, calışanlarınız icin yararlı olur. Onların da beklenti icinde olduğunu biliyoruz. Zaten gecen donem skala sistemine gecmek demek, sonraki sozleşmelerin de adını koymak demek." şeklinde konuştu.
"En guzel, en doğru kararın cıkacağını goruyoruz"
AA Genel Yayın Yonetmeni ve Genel Mudur Yardımcısı Metin Mutanoğlu da salgının etkisini giderek yitirdiğini ve bu yılın sonuna doğru kontrol altına alınacağını duşunduğunu dile getirdi. Bunun ekonomi cevrelerinde umut ışığı olduğunu, Turkiye ekonomisinin de daha iyiye doğru gittiğini aktaran Mutanoğlu, şoyle konuştu:
"Buna paralel olarak, bizim imkanlarımız da daha iyi olabilir. Bu umut icindeyiz. Bu konudaki yaklaşımımız en başından beri hep ajansın butunluğunu korumak, ajansın geleceğini daha sistematik bir hale sokmak hem de calışan arkadaşlarımız arasındaki ucret ve izinler konusunu daha adilane bir noktaya cekmekti. Başarılı donemler gecirdik, şimdi onumuzde daha da guzel bir donem var."
Mutanoğlu, "En guzel, en doğru kararın cıkacağını goruyoruz. İnşallah ajansımız acısından daha guzel gunler ufuktadır." değerlendirmesini yaptı.
"Hakikaten cok titizlikle yapılan bir calışma"
AA Yonetim Kurulu Uyesi Ali Turker Pirtini, bu goruşmelerin, gelecek toplu sozleşmelerde bir altyapı oluşturacağına, calışanlar ve iş veren nezdinde bir değer yaratacağına ve AA'yı her konuda daha ileri boyutlara taşıyabilecek bir zemin kazandıracağına inandıklarını soyledi. Pirtini, "Hakikaten cok titizlikle, her turlu boyutuyla ele alınarak yapılan bir calışma oldu. İnşallah bunun sağlıkla bu hafta sonuclanmasını gormeyi diliyorum." dedi.
"İyi neticeler almayı umit ediyorum"
Medya-İş Sendikası Genel Başkanı Sezai Ballı, AA'nın, sendikanın temel taşı olduğunu ve sendikayı 2012'de AA'daki arkadaşlarıyla birlikte kurduklarını soyledi.
Sendika olarak şu anda 10 toplu iş sozleşmesi surecini yuruttuklerini, bunlar arasında AA'da yurutulen surecte daha fazla heyecan yaşadıklarını dile getiren Ballı, kendisinin ve sendika yonetimindeki coğu kişinin, AA personeli olmasının bunda etkili olduğunu ifade etti.
Ballı, "Bu heyecanla başladığımız sozleşmeyi ivedilikle tamamlamak istiyoruz. Yonetim kurulunun, siz yoneticilerimizin cok iyi niyetli, olgun rakamlarla yaklaştığını gorduk. Yani onceki goruşmelerimizde bizim ucret konusundaki teklifimizin hemen hemen tamamını kabul eder nitelikteydi. Bu duzlemde giderek cok fazla uzamadan, toplantıları sıklaştırarak arkadaşlarımızın bu heyecanıyla bu işi tamamlayıp iyi neticeler almayı umit ediyorum." diye konuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Orhan Onur Gemici