Gazze Şeridi'ndeki Filistinli multeciler, Birleşmiş Milletler Filistinli Multecilere Yardım Ajansının (UNRWA) gıda programıyla ilgili hizmetlerde kısıtlamaya gitme planı ve calışanların maaşlarını geciktirmesini protesto etmek icin gosteri duzenledi.
Filistinli Multeciler Ortak Komitesinin cağrısı uzerine Gazze'deki UNRWA binası onunde toplanan gostericiler, "kısıtlamalara hayır", "UNRWA, Filistinlilerin icinde bulunduğu kotu durumun tek tanığı" ve "calışanların hakları pazarlık konusu değildir" ifadelerinin yazılı olduğu dovizler taşıdı.
Komite Uyesi Hatem Kandil, burada yaptığı konuşmada, multecilerin yaşadığı derin yoksulluk ve işsizliğin golgesinde UNRWA tarafından kendilerine sunulan yardım programlarının genişletilmesini beklediklerini belirtti.
UNRWA'nın yardımlarında kesintiye gitmesi veya calışanların maaşlarını geciktirmesinin "kabul edilemez" olduğunu vurgulayan Kandil, calışanların haklarının pazarlık konusu yapılmaması gerektiğini ifade etti.
Gazze'deki UNRWA Sozcusu Adnan Ebu Hasene ise AA muhabirine yaptığı acıklamada, yardımların dağıtımında azalma olmadığını belirterek, kurum tarafından yakın zamanda onaylanan değişikliklerle daha yoksul ailelere ulaşmanın hedeflendiğini soyledi.
Onaylanan son değişiklikle yardım programına 100 bin kişinin daha eklendiğine işaret eden Ebu Hasene, toplamda 1 milyon 200 bin kişinin soz konusu programdan istifade ettiğini aktardı.
BM Genel Kurulunca 1949'da Urdun, Suriye, Lubnan, Batı Şeria ve Gazze'deki Filistinli multecilere yardım amacıyla kurulan UNRWA, halihazırda 5,6 milyon Filistinli multeciye hizmet veriyor.
Yaşadığı buyuk mali kriz nedeniyle multecilere sunduğu bazı yardımlarda kısıtlamaya gideceğini acıklayan UNRWA, bu kısıtlamanın bir kısmının yoksul ailelere yonelik gıda yardımlarıyla ilgili olduğunu duyurmuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Nour Mahd Ali Abu Aisha