Kartal'da, 21 kişinin hayatını kaybettiği, 14 kişinin de yaralı kurtarıldığı Yeşilyurt Apartmanı'nın cokmesine ilişkin 34 kişinin yargılanmasına devam edildi.
Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Yeşilyurt Apartmanı'nın cokmesine ilişkin binanın projesini oluşturan Suzan Cayır, inşaatın teknik uygulama sorumlusu Uğur Mısırlıoğlu ile surveyan olarak gorev yapan Arzu Keleş Baran'ın yargılamasının surduğu dava ile binanın ruhsatının alındığı 1992 yılından, coktuğu 6 Şubat 2019'a kadar gecen donemde Kartal Belediyesinde gorev yapan 31 sanık hakkında acılan davanın birleştirilmesine karar verdi.

Bu kapsamda sanık sayısının cokluğu nedeniyle konferans salonunda yapılan duruşmaya 26 sanık ile taraf avukatları katıldı. Duruşmada, coken binada hayatını kaybedenlerin yakınları ile bazı yaralı kurtulan muştekiler de hazır bulundu.
Duruşmada soz alan sanıklardan A.K, binanın inşaatına kendisi goreve gelmeden 6 yıl once başlandığını belirterek, "1999 mahalli idareler seciminde meclis uyesi olarak secildim ve daha sonra da belediye başkan yardımcısı oldum. Bu nedenle soruşturma iznimi İcişleri Bakanlığının vermesi gerekirken Kartal Kaymakamlığı vermiştir. Dolayısıyla bu hukuksuzdur. Soruşturma izni yok hukmundedir. Kamu davasının durmasına karar verilmesini talep ediyorum. Bina 1992 yılında ruhsat almıştır. Ben 1999 yılında belediye meclis uyeliğine secildim. Aralık 2003 tarihinde gorevden ayrıldım. Ben goreve gelmeden 6 yıl once inşaatına başlanmış olan bu binadan sorumlu olmam mumkun değildir." ifadelerini kullandı.
Sanık A.K. de 1987-1999 yılı Ağustos ayına kadar Kartal Belediyesinde gorev yaptığını ifade ederek, "Ancak davaya konu binanın bulunduğu mıntıkada hic gorev yapmadım. Sadece o bolgeye bakan muhendisin izinli olması nedeniyle henuz arsa halindeyken, inşaat başlamadan once başlama ruhsatında benim imzam vardır. Herhangi bir sorumluluğum yoktur. Suclamayı kabul etmiyorum." dedi.
"12 yaşında olduğum donemde yapılan binadan sorumlu tutulamam"
Sanık A.K.Y. ise 2010 yılında Kartal Belediyesinde inşaat muhendisi olarak goreve başladığını kaydederek, "Davaya konu bina bolgesinde 2012-2014 yılları arasında gorevlendirildim. 1992 yılında başlayan bina ile ilgili olarak oncelikle zaman aşımı itirazım vardır. 12 yaşımda olduğum donemde yapılan binadan sorumlu tutulmam soz konusu olamaz." ifadelerini kullandı.
Sanık B.H. de 2017 yılında İmar Mudurluğunde gorev yapmaya başladığını belirterek, "Hakkımdaki suclamayı kabul etmiyorum. Gorev yaptığım zaman dilimi icinde bina ile ilgili tarafıma bir şikayet gelmemiştir. Bu nedenle her hangi bir inceleme de yapmamız mumkun değildir." diye konuştu.
Sanık D.K. ise 1998 yılında dava konusu olayın meydana geldiği bolgede mıntıka muhendisi olarak gorev yaptığını belirterek, "Binaya 1992 yılında ruhsat alınmış. 1995 yılında kacak katları ile birlikte bina bitirilmiştir. Binayı kontrol etmediğim iddiasını kabul etmiyorum. O tarihte 112 tane binaya kacak yapıdan dolayı işlem yapmışım. Bu binayı da gorseydim 113. işlemi yapardım. Bina bitirilmiş ve icinde oturuluyordu. Bitirilmiş binaları kontrol etmem mumkun değildir. Beraatimi istiyorum." şeklinde konuştu.
Duruşmada soz alan diğer sanıklar da davaya konu olan soz konusu bina ile ilgili bir bilgilerinin bulunmadığını, bu nedenle de sorumluluklarının olmadığını one surdu.
"Babamın 3 gun sonra cansız bedeni enkazdan cıkarıldı"
Muşteki Hakan Temel Balta ise "Benim babam Volkan Balta yıkılan binanın giriş katında bulunan dukkanın kırılan camlarını değiştirmeye gitmişti. Babama ulaşamayınca olay yerine gittiğimde binanın yıkıldığını ve babamın enkaz altında kaldığını oğrendim. Babamın 3 gun sonra cansız bedeni enkazdan cıkarıldı. Babamın olumune neden olan sorumlulardan şikayetciyim." ifadelerini kullandı.
Davaya ilişkin ara kararını acıklayan mahkeme heyeti, usulune uygun davetiyeye rağmen duruşmaya gelmeyen 4 sanık hakkında zorla getirme kararı cıkarılmasına karar verdi.
Sanık A.K'nin yaptığı gorev itibarıyla soruşturma izni verilip verilmemesi yetkisinin İcişleri Bakanlığına ait olduğunu belirten heyet, bu nedenle sanık hakkındaki acılan davanın durmasına, soruşturma izni istenmesi amacıyla da İcişleri Bakanlığına muzekkere yazılmasına hukmetti.
Mevcut delil durumu itibarıyla şartları oluşmadığından sanıkların tutuklanmasına yonelik talepleri reddeden heyet, eksikliklerin giderilmesi icin duruşmayı erteledi.
21 kişi hayatını kaybetmişti
Kartal Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokağı'ndaki Yeşilyurt Apartmanı'nın 6 Şubat saat 15.59 sıralarında cokmesi sonucu 21 kişi hayatını kaybetmiş, 14 kişi de yaralı kurtarılmıştı.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca olaya ilişkin hazırlanan iddianamede, binanın projesini oluşturan Suzan Cayır, inşaatın teknik uygulama sorumlusu Uğur Mısırlıoğlu ile yapı ruhsatının "mesuliyet alan" bolumunde surveyan olarak gorev yapan Arzu Keleş Baran'ın, "taksirle birden fazla kişinin olumune ve yaralanmasına neden olma" sucunu işlediği gerekcesiyle ikişer yıldan on beşer yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.
Ayrıca, haklarında ayrı bir soruşturma başlatılan binanın ruhsatının alındığı 20 Ekim 1992 yılından, coktuğu 6 Şubat 2019'a kadar gecen donemde Kartal Belediyesinde gorev yapan belediye başkan yardımcısı, imar mudurleri, mıntıka muhendisleri ve şeflerinden oluşan 31 sanık hakkında ise ayrı iddianame hazırlandı.
Birleştirme talebiyle Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesine gonderilen iddianamede, 31 sanık hakkında da "taksirle birden fazla kişinin olumune ve yaralanmasına neden olma" sucundan ikişer yıldan, on beşer yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ali Cevahir Akturk