
İran'ın Erdebil kentinde yaşayan Azerbaycan Turku gorme engelli sokak muzisyeni Seccad Colani, Turkce isim vermek istediği icin yeni doğan kızını 7 aydır nufusa kaydettiremiyor.
Colani, kızına Turkce isim koyabilmek icin verdiği mucadeleyi AA muhabirine anlattı.
Kızını 7 ay once kucağına alan 34 yaşındaki Colani, "Kızımıza Azerbaycan Turkcesinde 'uyanma' ve 'diriliş' anlamına gelen 'Ayıl' ismini koymak istedik. Fakat Erdebil'deki Nufus Mudurluğu, listelerinde olmadığı icin bu ismi kabul etmedi. Kızım şimdi 7 aylık oldu." dedi.
Bunun uzerine konuyu Tahran Nufus Mudurluğundeki 3 kişilik komisyona goturduğunu aktaran Colani, buradan da olumlu cevap alamadığını belirtti.
Kızına kimlik alamadığı icin sigorta hastane masraflarını karşılamıyor
Kendisinin doğuştan gorme ozurlu olduğunu soyleyen Colani, "Kızımın gozlerinde de katarak var. Nufusa kaydını yapmadıkları ve kimliğini alamadığımız icin sigorta hastane masraflarını karşılamıyor. Kızım 3 kere ameliyat oldu. Ben sokak muzisyeniyim. Maddi imkanlarımız sınırlı. Hastane masraflarına gucumuz yetmiyor." ifadelerini kullandı.
Kızına Turkce isim koymadaki ısrarının nedenini ise Colani, "Bu, sadece bir isim koyma meselesi değil, hak ve kimlik meselesi. Biz cocuklarımıza kendi kulturumuzu yansıtan ve kendi tercihlerimiz olan Turk isimleri koymak istiyoruz." ifadeleriyle dile getirdi.
İran'da "Turklerin asimile edilmeye calışıldığı" iddiası
İran'da 1925'te başlayan Şah Rıza Pehlevi doneminden bu yana iş başına gelen yonetimlerin Turkleri asimile etmeye calıştığını one suren Colani, 1979'daki devrimden sonra da bu surecin devam ettiğini soyledi.
Colani, "Sadece cocuklarımızın isimlerine mudahale etmekle kalmıyorlar. Turkce coğrafi isimleri de Farsca isimlerle değiştiriyorlar. Akcay-Sefidrud, Savalan-Sebelan, Koşacay-Meyandoab, Pelmeyer-Polmehr gibi bircok yer ismi değiştirildi." diye konuştu.
Gorme engelli sokak muzisyeni Colani, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Ermenistan'ın işgali altındaki Dağlık Karabağ'ı kurtarma harekatına destek gosterilerinde 1 Ekim 2020'de Erdebil'de bir ay sureyle gozaltına alınmış, sonrasında şartlı tahliyeyle serbest bırakılmıştı.
İran'da devletin elinde, yeni doğan cocuklara konulacak isimlerle ilgili bir liste olduğu, ailelerin ancak bu listedeki isimleri koyabildikleri belirtiliyor. Soz konusu listede sınırlı sayıda Turkce isim bulunurken, listede yer almayan bir isme ilişkin ilgili komisyondan izin alınması gerekiyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mustafa Melih Ahıshalı