Balıkesir'in Kepsut ilcesine bağlı kırsal Kayacıklar Mahallesi'nde 78 yaşındaki Edibe Ozen, ninesi ve annesinden oğrendiği Yoruk motiflerini, şişlerle orduğu el emeği aksesuarlara yansıtıyor.
Karakecili Yoruklerinden olup doğayla ic ice evlerinde oğlu ve geliniyle yaşayan Ozen, bacaklarındaki odem nedeniyle evinden cıkamadığı icin zamanını el işi orgu yaparak değerlendiriyor.

Patik, demlik tutacağı, canta ve sus eşyalarının yanı sıra mahalledeki kadınlara cep telefonlarını taşımaları icin kılıf da oren Edibe nine, bunları hediye ederek Yoruk kulturunu yaşatmaya calışıyor.
Edibe Ozen, AA muhabirine yaptığı acıklamada, rahatsızlığından dolayı pek ayakta duramadığını, orguyle uğraşarak kollarını hareket ettirdiğini anlattı.
Yaptığı aksesuarları genclere, arkadaşlarına ve komşularına hediye ettiğini belirten Ozen, "Şimdiki kızlar bunları pek bilmez, yapamazlar. Kardeşlerimin butun cocuklarına bunlardan yaptım. Bizim zamanımızda oğreten oluyordu. Kadınlar patik ormeyi de bıraktı. Oyle şeyler giymiyorlar artık. Ayağına bir naylon corap ya da corap giymeden cıkıp gidiyorlar." dedi.
Ozen, torunlarına okulda kullanmaları icin kalemlik, kadınlara boyunlarına asmaları icin cep telefonu kılıfı yaptığını anlattı.
Suslu sırt cantaları da orduğunu dile getiren Ozen, "Gelinlere bez gomlekler verdim, onlar cok modaydı. Gencken cok yapardım, şimdi artık gozlerim de sulanıyor, eskisi gibi değilim. Bayağı hunerliydim ama artık yaşım gecti. Yaptığım urunlerin desenleri hep başkadır. Motifleri hep ninelerimizden oğrendik, onlardan kalma, unutmadık." diye konuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Erkan Yıldız