Kırıkkale'de hayata gecirilen atolyede, yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgınıyla mucadele surecinde sağlık calışanları icin cerrahi maske uretimi aralıksız devam ediyor.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın koordinasyonunda Aile, Calışma ve Sosyal Hizmetler, Hazine ve Maliye, Milli Eğitim, Milli Savunma ile Sanayi ve Teknoloji bakanlıklarının katkılarıyla kurulan Kırıkkale Halk Eğitim Merkezi Cerrahi Maske Uretim Atolyesi'nde gecen yıl mayısta uretim başladı.

Makineler icin gerekli butcenin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca karşılandığı atolyede, maske uretiminde kullanılacak malzemeler de Devlet Malzeme Ofisince (DMO) ucretsiz sağlandı.
Sağlık Bakanlığına bağlı kurumların ihtiyaclarının karşılanması amacıyla başlanan maske uretimi, salgının yoğun olduğu donemlerde gunluk 3 milyon uretim rakamına ulaştı. Bugune kadar uretilen 160 milyon cerrahi maske, DMO kanalıyla Sağlık Bakanlığına teslim edilerek salgın surecinde sağlık personelinin maske ihtiyacının onemli kısmı karşılandı.
İl Milli Eğitim Muduru Yusuf Tufekci, AA muhabirine yaptığı acıklamada, Mart 2020 itibarıyla salgının ulke genelinde yayılmaya başlamasıyla maske ihtiyacının da ortaya cıktığını hatırlattı.
Bu surecte Cumhurbaşkanlığının koordinasyonunda bakanlıkların bir araya gelerek Kırıkkale'de bir maske atolyesi kurulması kararı alındığını anımsatan Tufekci, şunları kaydetti:
"MKEK tarafından tamamen yerli makineler uretildi ve İŞKUR kanalıyla personel temini gercekleştirildi. DMO tarafından da malzemeler temin edilerek ilk olarak merkezdeki Halk Eğitim Merkezi Atolyesi'nde uretimlere başladık. O surecte 3 vardiya şeklinde 7 gun 24 saat calışarak salgının en yoğun olduğu donemde gunluk 3 milyon maske uretimine ulaştık. Zamanla surecte maske uretiminin de artmasıyla biraz daha rutine alarak yeni yerimiz Organize Sanayi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Maske Atolyesi'nde uretimlerimize devam ediyoruz."
"Sağlık Bakanlığımızın yuzde 50'nin uzerinde maske ihtiyacı Kırıkkale'den karşılandı"
Tufekci, atolyede İŞKUR aracılığı ile gelen kursiyerlerin yanı sıra oğrencilerin oğretmenlerin koordinesiyle hem staj hem de uretime katkı yapmasının da sağlandığını dile getirerek, "Uretim surecinde Kırıkkale'de coğunluğu kadın 2-3 bin civarında kişiye istihdam sağladık. Şu anda 250 personel aktif calışarak maske uretimine katkı sağlıyor. Bugun itibarıyla maske uretimimiz 160 milyonu aştı." dedi.
Maskelerin 3 katlı olduğunu ve orta katta suzgec ozelliği yoğun bir kumaş bulunduğunu aktaran Tufekci, "Burada uretilen maskeler DMO aracılığıyla Sağlık Bakanlığına gonderiliyor. Bu surecte Sağlık Bakanlığımızın yuzde 50'nin uzerinde maske ihtiyacı Kırıkkale'den karşılandı." ifadelerini kullandı.
Tufekci, uretim surecinin ne zamana kadar devam edeceklerini bilmediklerini, temennilerinin tum dunyanın bir an once salgından kurtulması olduğunu sozlerine ekledi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Muhammet Fatih Gokmen