
Trakya Universitesi (TU) Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Doc. Dr. Hatice Kahyaoğlu Sut, guclu bağışıklık sisteminin rahim ağzı kanserine neden olan HPV virusunu yok etmede etkili rol oynadığını bildirdi.
Doc. Dr. Sut, TU Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezince cevrim ici duzenlenen panelde, erken tanı sayesine hastalığın ilerlemeden tedavi edilebildiğini kaydetti.
Erken tanı ve tedavinin kadın sağlığı acısından cok faydalı olduğunu anlatan Sut, tarama programlarının duzenli yapıldığı ulkelerde son yıllarda yayılım gosteren rahim ağzı kanseri olgu sayısında belirgin bir duşme saptandığına dikkat cekti.
-"Erken donemde saptayabiliyoruz"
Rahim ağzı kanserinin 30-55 yaş arası kadınlarda daha sık gorulduğunu belirten Sut, şunları kaydetti:
"Ancak genc yaştaki kadınlarda da son donemde gorulmeye başlandı. Bunun nedeni erken tanı yontemlerinin gunumuzde erken devrede kolayca tanımlanabilmesini sağlaması. Erken tanılama dediğimiz, kanserleşmeye gecmediği doneme preinvazif donem diyoruz. Asemptomatik olduğu donemde Smear testi ile tarama programları sayesinde bu vakaları erken donemde saptayabiliyoruz. Gunumuzun kolaylığı bu."
"Virus alındığı gibi kanserleşme evresine gecmiyor"
Sut, rahim ağzı kanserine bir DNA virusu olan HPV virusunun neden olduğunu soyledi.
Virusle mucadelede guclu bağışıklık sisteminin onemine değinen Sut, şoyle devam etti:
"Rahim ağzı kanserine karşı guclu bir bağışıklık sistemi onemli. Sağlıklı beslenme, vitamin destekleri ozellikle gunluk D vitamini ihtiyacını karşılamak cok onemli. Pandemi dolayısıyla bugunlerde evlerdeyiz. Stresten uzak durmak guclu bir bağışıklık icin cok onemli. Bağışıklık sistemi rahim ağzı kanserine neden olan HPV enfeksiyonunu yok ediyor. Bağışıklık sistemi normal olan kadınlarda rahim ağzı kanseri gelişme suresi 15-20 yıl surebiliyor. Virus alındığı gibi kanserleşme evresine gecmiyor. Bağışıklık sistemi zayıf kadınlarda 5-10 yıl arasında kanserleşme aşaması başlayabiliyor. Tabi bu HPV enfeksiyonunun yuzde 92'si yaklaşık 2 yıl icinde kendiliğinden kayboluyor."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Gokhan Zobar