HATAY'ın yoresel urunlerini ureten kadınların bir araya gelerek kurduğu Hatay Altınozu Zeytin Emeği Kadın Girişimi Uretim ve İşletme Kooperatifi (HAZEK), zeytin ve zeytinyağı urunleri, turşu, recel, pasta, halı dokuma, tuzlu yoğurt, hasır dokuma ve sus eşyası uretmeye başladı. Yuzlerce urunu kooperatif bunyesinde ureten girişimci kadınlar, Turkiye pazarına acıldı.
Altınozu ilcesinde Kaymakamlık ile Belediye'nin destekleriyle kurulan, tamamı Turk ve Suriyeli kadınlardan oluşan Hatay Altınozu Zeytin Emeği Kadın Girişimi Uretim ve İşletme Kooperatifi (HAZEK), bir fabrika gibi calışıyor. HAZEK' te uretilen zeytin ve zeytinyağı urunleri, turşu, recel, pasta, halı dokuma, tuzlu yoğurt, hasır dokuma, sus eşyaları gibi yuzlerce ceşit talepleri karşılayamıyor. Ev ekonomisine katkı sağlamak ve uretime katkı sunmak amacıyla sabahın erken saatlerinde kooperatifin uretim tesisinde bir araya gelen girişimci kadınlar, taleplere yetişmeye calışıyor.
AYVAZOĞLU: BİZ BU İŞE COK İNANDIK, İDDİALIYIZAltınozu ilcesinde girişimci kadınların bir araya gelerek kurdukları HAZEK'in, bolge kadınlarını kalkındıracağına inandıklarını ve uretim anlamında beklediklerinden daha fazla taleple karşı karşıya kaldıklarını soyleyen HAZEK Başkanı Leyla Ayvazoğlu, talep fazlasıyla beraber hedeflerinin daha fazla istihdam sağlayıp, kadınları uretime kazandırmak olduğunu soyledi.Yoresel urunlerin yanı sıra, unutulmaya yuz tutmuş ne varsa, kooperatif bunyesinde yaptıklarını aktaran Ayvazoğlu, şunları soyledi: "Biz bu işe cok inandık, iddialıyız. Gastronomi alanında unutulmuş ne varsa yeniden insanlara sunmak istedik. Gastronomi alanında iddialıyız. Bunun yanında turistik anlamda da iddialı olmak istiyoruz. HAZEK'te gıda muhendislerimizin de desteği ile birbirinden lezzetli urunler uretiyoruz. Biz bu işe 'Kadın kazanırsa aile kazanır' anlayışıyla başladık. Eskiden kiloyla urun hazırlarken bugun tonla urun uretmeye başladık. Turkiye'nin dort bir yanına urun gonderiyoruz. Hediyelik eşya urunlerimiz de mevcut. Halı dokuma, buğday sapı işleme gibi el emeği goz nuru el işi atolyelerimiz de mevcut. Buraya eğitime gelen hanımlar icin kreşimiz de mevcut. Avukatımız, sosyal calışmacımız ve psikologlarımızla Altınozlu kadınlara hem istihdam hem de sosyal faaliyetlere katılma imkanı sağlıyoruz." 'HAZEK KISA SUREDE COK YOL KAT ETTİ'HAZEK eğitmenlerinden Suheyla Hocaoğlu ise "Burada recel, sut urunleri, el işi gibi cok sayıda urunler uretiyoruz. Kooperatifimizin desteğiyle urettiğimiz urunleri satabiliyoruz. 20 ile 65 yaş arasında oğrencilerimiz var. Aramızda Suriyeli kadınlar da var. Bu kadınlar hem ev ekonomisine katkı sağlıyor hem de ureten insanlar olarak sosyal yaşamda var oluyorlar" dedi.HAZEK uyesi Suna Zumre de birbirinden lezzetli yoresel urunleri Turkiye'nin dort bir yanından muşterilere gonderdiklerini dile getirerek, "Kadın kazanırsa aile kazanır. Biz burada gec saatlere kadar calışarak, yoresel urunleri en iyi şekilde uretmeye calışıyoruz" diye konuştu.