İskocya Ozerk Yonetimi Başbakanı ve İskoc Ulusal Partisi (SNP) lideri Nicola Sturgeon, Mayıs ayındaki İskoc Parlamentosu secimlerinde partisinin coğunluğu elde etmesi durumunda, Birleşik Krallık hukumetinin rızası olup olmamasına bakmaksızın bağımsızlık referandumu duzenleyeceğini soyledi.
SNP, İskocya'nın bağımsızlık planları icin atılacak adımların belirlendiği 11 maddelik 'yok haritasını' acıkladı.

Bu yol haritasına gore, Sturgeon, parlamento secimlerinde coğunluk sağlaması durumunda pandemi sonrası İskocya'nın bağımsızlığı icin referanduma gidecek ve Birleşik Krallık hukumetinin her turlu yasal engeline "guclu bir şekilde karşı cıkacak."
Birleşik Krallık hukumeti Başbakanı Boris Johnson, İskocya'nın yeniden bir bağımsızlık referandumu duzenlemesine karşı cıktığını soylemişti.
Muhalefet partileri de SNP'yi 'bağımsızlık planlarını, Covid salgınından daha onemli gormekle' sucladı.
Pazar gunu BBC One kanalında Andrew Marr'ın programına katılan Nicola Sturgeon, "Yasal bir referandum duzenlemek istiyorum. Bu nedenle Mayıs ayında İskoc halkının yetkini almaya calışacağım. Bana bu yetkiyi verirlerse niyetim, halka secim hakkı tanıyacak yasal bir referandum duzenlemek. Demokrasi budur. Benim ne istediğim veya Boris Johnson'ın ne istediği değildir" dedi.
[h=3]Referandum icin Birleşik Krallık hukumetinin izni gerekiyor[/h]İskocya'nın yeni bir referandum duzenleyebilmesi icin 1998 tarihli İskocya Yasası'nın 30. maddesi uyarınca Boris Johnson'ın Başbakan olduğu Birleşik Krallık hukumetinden izin alma zorunluluğu var.

SNP'nin acıkladığı yol haritasına gore, İskoc hukumeti referandum icin talepte bulunacak. Metinde, "Bu talebi reddetmenin hicbir ahlaki veya demokratik gerekcesi olamaz" deniyor ve İngiliz hukumetinin boyle bir tavır almasının ise 'ulke icinde ve dışında savunulamayacağı' belirtiliyor.
SNP ayrıca, Birleşik Krallık hukumetinin uc seceneği bulunacağını belirtiyor ve bunları da şoyle sıralıyor: İskoc hukumetinin referandum duzenlenmesi icin yasal yetkisi bulunduğunu kabul etmek, 2014'teki referandumda olduğu gibi 30. madde uyarınca yapılan talebi kabul etmek, referandumun yasal olup olmadığını yargıya taşımak.
Parti, referanduma karşı atılacak yasal atımlara SNP liderliğindeki İskoc hukumetinin 'kesinlikle karşı cıkacağını' ifade ediyor.
BBC'nin İskocya siyaseti editoru Glenn Campbell, Boris Johnson'ın yeni bir bağımsızlık referandumuna kesinlikle karşı cıktığını hatırlatıp Sturgeon'ın 'B planına' ilişkin şu yorumu yapıyor:
"B planı, Birleşik Krallık rıza gostermeyi reddetse de referandumu yasallaştırmak ve bunu mahkemede savunmaya hazır olmak. Referandum yalnızca yasal gorulduğunde ve yalnızca pandemiden sonra gercekleşebilir.
"Ne olacağına ilişkin belirsiz olan, (bu bir ongoru değil), mahkemelerin 'evet' demesi, Birleşik Krallık hukumetinin de 'hayır' demeye devam etmesi ve Birleşik Krallık'ın butunluğunden yana olan partilerin referandumu boykot etmesi durumunda ne yaşanacağı.
"Herhangi bir referandumun meşruiyet kazanması her iki tarafın da rızasını gerektirir."
[h=3]Muhalefet partileri: Bağımsızlık yerine pandemiye odaklanılmalı[/h]Muhalif partilerin liderleri ise SNP'nin bağımsızlık oylaması yerine pandemiye odaklanması gerektiğini soyluyor.
İskocya İşci Partisi gecici lideri Jackie Baillie, "Bu ağır kriz zamanında SNP'nin bağımsızlık planlarını her şeyin ustunde gormesi hoş gorulemez. İskocya halkı, beceriksiz Birleşik Krallık hukumeti tarafından ve mevcut krizi kendi cıkarlarına yontmaya calışan bir İskoc hukumeti tarafından yuz ustu bırakıldı" dedi.
İskocya Muhafazakar Parti lideri Douglas Ross da SNP'nin yol haritası acıklamasını 'sorumsuzca atılan bir adım' olarak tanımladı. Ross, "Coğu İskoc, ulke olarak hepimiz şimdi anayasadan cok daha buyuk zorluklarla karşı karşıyayken neden yasadışı bir referanduma zaman, enerji ve kaynak harcandığını merak ediyor" diye konuştu.
İskocya Liberal Demokratlar lideri Willie Rennie de SNP'nin onceliklerini 'yanlış belirlediğini' ifade etti ve partiyi şu sozlerle eleştirdi:
"Binlerce kişi yaşamını yitirdi, daha da fazlası virusun uzun vadeli etkileriyle yaşıyor, hastaneler tıklım tıklım, ameliyatlar iptal edildi, işletmeler yerlerde, okullar kapatıldı. Yine de SNP, Birleşik Krallık'tan ayrılma kampanyalarına yeniden başlamak icin doğru bir zaman olduğunu duşunuyor. Bu kabalık, duygusuzluktur ve ulkemiz icin yanlış bir onceliktir."
İskocya'da 2014 yılında yapılan bağımsızlık referandumunda İskocların yuzde 55'i Birleşik Krallık'tan ayrılmayı reddetmişti.