Nijerya acıklarındaki Gine Korfezinde seyir halindeki Mozart isimli Turk konteyner gemisi korsanların saldırısına uğradı. Nijerya'nın Lagos kentinden Guney Afrika'nın Cape Town kentine ilerleyen gemideki 19 murettebattan 15'i kacırıldı, 1'i olduruldu, murettebattan 3 kişi ise gemiyi guvenli bir limana goturdu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "15 denizcimizin salimen Turkiye'ye donmesi icin tum imkanlarımız seferber edilmektedir" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da korsanların saldırısına uğrayan geminin kaptanlarından Furkan Yaren iletelefon goruşmesi gercekleştirdi. Erdoğan, saldırıdan kurtulan 3 personel hakkında bilgi alırken kacırılan denizciler icin girişimlerin surduğunu aktardı.
[h=3]GEMİ BOTLARLA NASIL KACIRILIR?[/h]Geminin botlarla kacıldığının acıklanması uzerine eleştiriler artınca Gemi ve Deniz Teknolojisi Muhendisi Savaş Guven, merak konusu olan "Botla koca gemi nasıl rehin alınır?" sorusuna cevap verdi.
Babasının bir gemi kaptanı olduğunu belirten Guven, sosyal medya hesabı uzerinden yaptığı acıklama, eleştirilere ilişkin "Lutfen yazdıklarımı okuyup empati yapmaya calışın" uyarısında bulundu.
[h=3]"KORSANLAR GEMİNİN DORT BİR YANINA BOMBA YERLEŞTİRİR"[/h]Paylaşımına "4 kişi zodyak botla koca gemiyi nasıl mı rehin alıyor?" sorusuyla başlayan Guven, cevabı adım adım orneklerle verdi.
Guven, zodyak botların gemiye oranla cok hızlı ve manevralı hareket edebildiğini ifade ederek, gemiye yaklaşan korsanların geminin dort bir yanına bomba yapıştırdığını aktardı.
[h=3]"KAPTAN KOŞKUNE ATEŞ ACIYORLAR"[/h]Korsanların daha sonra, deniz telsizi ile gemi ismini cağırarak gemi govdesine bomba yerleştirdiklerini ve geminin durmaması halinde bombayı patlatacaklarını soylediklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:
Geminin kaptan koşku ateş acıyorlar. Kancalar atarak gemi guvertesine tırmanıyorlar.
Guverteden doğruca yaşam mahalli kaportasına gidip iceri girdikten sonra ikiye uce ayrılıp birinci grup kopruustune, ikinci grup makine dairesine, ucuncu grup ise kamaralara dalıp personeli zorla alıkoyuyorlar. Karşı koyan olursa şiddet uygulamaktan geri durmuyorlar.
[h=3]"KENDİMİZİ BİR YERE KİLİTLEMEKTEN BAŞKA CAREMİZ YOK"[/h]Yazdıklarının bir senaryo ya da bir oyundan kesit olmadığını hatırlatan Guven, "Ben kaptan cocuğuyum, gemide buyudum ve denizci oldum. Gemide asla ve asla kendinizi korsanlara karşı savunamazsınız. Onların silahları var bizim tork anahtarımız. Kendimizi bir yerlere kilitlemekten başka caremiz yok" ifadeleriyle saldırıda neler yaşandığını aktardı.
[h=3]"LUTFEN EMPATİ YAPMAYA CALIŞIN"[/h]Guven, eleştirilere ilişkin "Lutfen yazdıklarımı okuyup empati yapmaya calışın ve bir daha duşunun" uyarısında bulunarak, "Namlunun ucunda kopruustunde yere yatırılmışsın gozun kapalı halde, kamaranda yatağının başındaki aile fotoğrafını son bir kez getiriyorsun gozunun onune, dunyanın bir ucunda sevdiklerine hasret!" sozleri ile gemi personelinin icinde bulunduğu zor anları gozler onune serdi.