Buzdolabı denildiği zaman hemen hepimizin aklına gelen şey aynı oluyor: Pandemi doneminde gunde 27 defa falan kapağını acıp kapattığımız, icinde yemeklerimizi sakladığımız beyaz eşya. Oxford Quantum Circuits (OQC) CEO'su Ilana Wisby icin ise buzdolabı tamamen başka bir şey.
Birleşik Krallık'ta ticari olarak kullanılabilen tek kuantum bilgisayarın da sahibi olan OQC, Oxford Instruments Nanoscience adlı firma ile birlikte ultra duşuk sıcaklık buzdolapları icin calışmalara başlayacaklarını ifade etti.
[h=2]Dış uzaydan daha soğuk[/h]
Anlaşmaya gore QOC, dunya uzerinde yeni nesil Proteox buzdolaplarının ilk kullanıcısı olacak. Bu cihazların icindeki sıcaklık 5-8 milikelvine kadar duşebiliyor. Yani neredeyse mutlak sıfıra inmek mumkun oluyor.
Wisby'ye gore bu tur guclu buzdolapları sayesinde QOC gibi organizasyonlar kuantum bilgisayarları yeni ufuklara ulaştırabilecek. Aşırı duşuk sıcaklıklar sayesinde super iletkenlerin kuantum bit kalitesi de artış gosteriyor.
Konuyla ilgili acıklama yapan Wisby, "Kuantum etkisi sadece cok duşuk enerjili ortamlarda meydana geliyor, ve enerji sıcaklığı arttırır. En nihayetinde inanılmaz derecede duşuk sıcaklıklarda olmamız gerekiyor, zira tek basamaklı elektron seviyesinde calışmalar yurutuyoruz" ifadelerini kullandı.
[h=2]Sıcaklık duştukce performans artıyor[/h]
Kuantum bilgisayarlarda sistemler soğudukca daha az gurultu ve dağınıklık oluyor. Ne kadar az gurultu ve dağınıklık olursa o kadar net sonuclar elde edebiliyoruz. Proteox ile birlikte OQC, bu mimariyi ciddi anlamda iyileştirebilmeyi umuyor.
Kuantum bilgisayarlar bilişimin geleceği olsa da bu sistemleri anlamak icin biraz da fizik bilmek gerekiyor. Cok temel olarak baktığımızda bu cihazlar, daha cok veri işlemek icin fiziğin kurallarını kuantum duzeyinde esnetiyor. Orneğin sadece 1 ve 0 ile veri taşımak yerine surekli değişen superparcacıklar uzerine veri aktarıyorlar. Boylece kapasiteleri de cok daha yuksek hale geliyor.