Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gozlemevi, Filistin secimlerine ilişkin duzenlemelerin, İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı ablukayı sona erdirmesi icin ciddi uluslararası guvenceler icermesi gerektiğini belirtti.
İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukanın 15'inci yılı munasebetiyle Gozlemevinden yapılan yazılı acıklamada, yaklaşan Filistin secimlerinin başarılı olması icin doğru yaklaşımın, uluslararası hukuki referansların uzerinde mutabık kaldığı, ablukayı sona erdirme konusunda bağlayıcılığı olan uluslararası bir kararın cıkarılmasıyla bağlantılı olduğu kaydedildi.

Filistin secimleriyle ilgili duzenlemelerin Gazze ablukasının sona erdirilmesi ve tekrarlanmaması icin uluslararası guvence icermesi gerektiği vurgulanan acıklamada, secim sonuclarıyla ilgili de şartlar koşulmaması istendi.
Filistinli secmenlerin iradesine saygı duyulması gerektiğinin altı cizilen acıklamada, Gozlemevinin yarın ablukanın yansımalarına ilişkin yıllık rapor yayınlayacağı bilgisi paylaşıldı.
Gazze'de ekonomik durum
Acıklamada ayrıca Gazze'de abluka nedeniyle yaşanan ekonomik kaybın son 10 yılda kişi başına yaklaşık 9 bin dolara ulaştığı belirtildi.
Soz konusu kaybın Gazze'nin uzun suredir maruz kaldığı abluka ve askeri operasyonlardan kaynaklandığına işaret edilen acıklamada, Gazze'de 2005'te yuzde 23,6 olan işsizliğin, 2020'de yuzde 49'a yukseldiği ve bunun da "dunyadaki en yuksek işsizlik oranları" arasında olduğu aktarıldı.
Yoksulluk oranının 2005'te yuzde 40 olduğu Gazze'de, bu oranın 2020'de yuzde 56'ya cıktığı ve kişi başına duşen gayri safi yurt ici hasılanın da yuzde 27'ye duştuğu ifade edildi.
Gazze Şeridi dunyadan izole edildi
İsrail'in Gazze Şeridi'ne hava ve karadan ulaşımı kapatmasının uzerinden 15 yıl gectiği ve bir neslin dunyadan izole edildiği vurgulanan acıklamada, şunlar kaydedildi:
"Gorunen o ki, uluslararası toplum Gazze Şeridi'ndeki yaşanılamayacak mevcut koşullardan rahatsız değil. Bu koşulların herhangi bir ahlaki, hukuki veya siyasi gerekcesi de yok."
Birleşmiş Milletler (BM) Ticaret ve Kalkınma Konferansında, 25 Kasım 2020'de yayımlanan rapora gore, Gazze Şeridi'ne İsrail ablukasının son 10 yıldaki ekonomik maliyeti 16,7 milyar dolar.
Filistin 14 yıl sonra secimlere gidiyor
Filistin'de 14 yıl aradan sonra ilk kez secim kararı alınmıştı.
Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 22 Mayıs'ta milletvekili, 31 Temmuz'da devlet başkanlığı ve 31 Ağustos'ta Filistin Ulusal Konseyi secimlerinin yapılmasını ongoren kararnameyi imzalamıştı.
Filistin Anayasası, 4 yılda bir genel secimlerin yapılmasını ongorurken, İsrail işgali ve ablukası altındaki ulkede 2006'dan bu yana devam eden siyasi parcalanmışlık nedeniyle yıllardır genel secime gidilemedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Nour Mahd Ali Abu Aisha