Fransız gazeteci Jean Michel Aphatie, Fransa'nın somurduğu Cezayir'den ozur dilemesi tartışmalarına ilişkin, "İşgal, somurge ve savaş bunlar Cezayirlilerden bugun ozur dilememiz icin 3 iyi neden. Fransa'nın Cezayir'de 130 yıl boyunca yaptıkları tek kelimeyle utanc kaynağı." dedi.
France 5 televizyonunda katıldığı programda Aphatie, Cezayir'in Fransa tarafından somurgeleştirilmesinin, diğer somurge tarihlerinden ayrı değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Aphatie, Fransız birliklerinin 1830'da Cezayir'in şimdiki başkenti Cezayir'i işgaline neden olarak sunduğu "korsan Cezayir gemilerinin bulunduğu" gerekcesinin bir dayanağının bulunmadığına, işgalin tamamen ic politikada guc kazanma amacıyla yapıldığına işaret etti.
"Cezayir" diye bir ulkenin Fransa'nın işgaliyle ortaya cıktığını belirten Aphatie, "Fransız ordusu bu toprakları işgali sırasında Avrupa'yı dahi urperten bir vahşilik gosterdi. 1854'teki İngiliz, Alman ve Fransız gazeteleri, Fransa ordusunun Muslumanlara karşı tutum ve davranışlarının barbarlık derecesinde olduğunu aktarıyor." şeklinde konuştu.
Ayrıca Aphatie, Fransız tarihci Alexis de Tocqueville'in Cezayir uzerine yazdığı bir raporda, Fransızların Cezayir Muslumanlarını "sefil, dağınık ve cahil bir toplum" haline getirdiğini itiraf ettiğini soyledi.
"Butun bir halkı bir asır boyunca kendi topraklarında şehit ettik"
"Butun bir halkı bir asır boyunca kendi topraklarında şehit ettik." ifadesini kullanan Aphatie, işgalden sonra somurge doneminin başladığını ve Fransızların, yıllardır o topraklarda yaşayan Muslumanların tarlalarını istimlak edecek yasalar cıkardığını anlattı.
Fransız ordusunun, Cezayir'de işgale direnenleri ucaklara doldurup denize atarak "gorulmemiş barbarlığa" imza attığının, ayrıca ABD'nin Vietnam'da kullandığı napalm turu kimyasal silahların aynısını Fransa'nın Cezayir'de kullandığının altını cizen Aphatie, bunun Fransız savaş pilotu Germin Chambost'un yıllar sonra dile getirdiği itirafı olarak kayıtlara gectiğini belirtti.
Fransız pilotun itirafları
Programda yayımlanan savaş pilotunun itiraflarını iceren kayıtta, Chambost'un "Ucaktan variller attığımızı hatırlıyorum. Ucak frekansında 'napalm' kelimesini kullanmak yasaktı. Biz 'ozel variller' diyorduk. Benden istenen koordinatları bombaladım. Gecerken alev almış koşan birini gordum. Bir adamı yakmıştım. Evet onları yaktık." ifadesini kullandığı goruldu.
İtiraf goruntulerinin ardından tekrar soz alan Aphatie, "İşgal, somurge ve savaş bunlar Cezayirlilerden bugun ozur dilememiz icin 3 iyi neden. Fransa'nın Cezayir'de 130 yıl boyunca yaptıkları tek kelimeyle utanc kaynağı." değerlendirmesinde bulundu.
Arşiv belgelerine rağmen Fransa ozur dilemeye niyetli değil
Fransız tarihci Benjamin Stora'nın, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a sunduğu Fransa'nın somurge tarihi ve Cezayir savaşına ilişkin raporda da Fransa'nın burada 17 nukleer ve kimyasal silah denemesi yaptığı bilgisi yer alıyor.
Fransız basınının Elysee Sarayı kaynaklarına dayandırdığı habere gore ise Macron tum kayıtlara ve sunulan belgelere rağmen Cezayir'den ozur dilemeyi duşunmuyor.
Ote yandan Cezayir, Fransa'dan somurgeci işgal gecmişi nedeniyle ozur dilemesini beklediğini bildirmişti.
"Halihazırda Fransa'dan yarım bir ozur aldık." diyen Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, ozur dilemenin ardından sonraki adımların atılmasının da gerektiğini belirtmişti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Alaattin Doğru