DNS nedir?
DNS (Domain Name System) internet ortamında herhangi bir siteye ulaşmamız için ip adresini ezberememize gerek kalmadan site isimleriyle ilgili sitelere gitmemize olanak sağlar.Bir siteye gitmek istediğimizde sitenin ip adresine ihtiyacımız olmaz ve hızlı bir şekilde o siteye yönlendirilmemize olanak sağlar.

DNS nasıl çalışır?
DNS sistemleri sunucu ve çözümleyicilerden oluşur host isimlerine karşılık gelen ip adreslerini içlerinde tutar çözümleyiciler ise DNS sunucu veya sunucularının adreslerini barındırır. DNS istemcisi bir alan adını(site ismi) bulmak istediğinde DNS'e başvurur ve kendi veritabanında aratır O alan adına karşılık bir ip bulunamadığı zamanfarklı DNS serverlarına gönderilir ve veri tabanında bulunan alan adları manuel olarak kayıt yapılır.
alan adları çeşitlilik gösterir ülkeler ve .com .edu .org gibi alt bölümleri vardır.Amerika dışında tüm ülkelerin kısaltmaları bulunup bu kısaltmalar aldığı kısaltmaya göre o ülkeye tescillendiğini yani bir türk işletmesine ait olduğunu gösterir.
Domailnerin ülkelere ayrıldıktan sonra birde .com .org gibi üst düzey domainlere ayrılır bu bu üst düzey domainler sitenin amacını da belirlemiş olur.

.com:Çoğunlukla kar amacı güden ve kişi ve kuruluşlar içindir ama günümüzde kar amacı gütmeyen kuruluşlarda kullanmaktadır.
.org:Kuruluşunda kar amacı gütmeyen kuruluşlar için tasarlanmıştır
.net:İlk alan adlarından biridir kişisel kullanım için idealdir
.edu:Sadece eğitim kuruluşları ve üniversiteler için ayrılmıştır
.gov:Devlet kuruluşları tarafından kullanılmak için oluşturulmuştur
.mil:Askeri siteler için kullanılır
K12:Yüksek öğretim öncesi eğitim siteleri için kullanılır

DNS neden değiştirilir?
Çeşitli erişim kısıtlamalarından kaçmak için ve performans arttırmak için değiştirilebilir ayrıca Cloudflare gibi hizmetler sayesinde olası saldırıları engellemiş ve sitemizin ip adresini gizlemiş oluruz.