Gunumuzde bilgisayar kullanılmayan hicbir iş sektoru kalmadı. Oyle ki cebimizde taşıdığımız akıllı telefonlar bile artık pek cok işi halledebileceğimiz kucuk birer bilgisayar sayılır. Hatta bazen cok daha fazlası. Teknoloji kullanımının artması ile beraber programlama dillerinin kullanımı da bir o kadar yaygınlaştı ve artık sadece yazılımcılardan değil, farklı alanlarda calışanlardan da programlama bilgisi bilmeleri bekleniyor.
Eğitim platformu Entrepreneur, 2020 yılında en cok tercih edilen kurs başlıklarını yayınladı. Bu kursların pek coğu, hicte şaşırtıcı olmayan bir şekilde, profesyonel programlar ve programlama dillerinden oluşuyor. İnsanların bu tur program ve programlama dillerini oğrenmeye yonelmelerinin nedeni hem işverenlerin calışanlardan boyle bir talepte bulunmaları hem de artık dijital olmayan hicbir sektor kalmaması.

[h=2]İş hayatında one cıkan en populer eğitim başlıkları:[/h] SQL Microsoft Excel SEO JavaScript QuickBooks Adobe Creative Cloud Python Proje yonetim programları Blockchain Google Analytics Amazon FBA [h=2]Verileri daha iyi anlamak ve yonetmek icin SQL:[/h]

SQL, en yaygın kullanılan programlama alt dillerinden bir tanesidir. Genel olarak kullanım amacı, verileri duzenlemek ve tasarlamaktır. Pek cok veritabanının yazılımı sırasında SQL, alt dil olarak kullanılır. SQL ozelinde yazılan cumleler ile veritabanlarına kayıt ekleme, kayıt değiştirme, silme, liste oluşturma gibi temel işlemler kolayca gercekleştirilebilir.
[h=2]Finalsal cozumler icin Microsoft Excel;[/h]

Microsoft Office programlarından biri olan Microsoft Excel, standart kullanıcılar tarafından pek kullanılmayan ancak iş dunyasının olmazsa olmaz tablolama programlarından biridir. Kendi turu icindeki en populer program olan Excel uzerinden detaylı finansal cozumlemeler yapılabilir, başarılı grafikler oluşturulabilir ve farklı detaylara sahip pek cok tablo kullandığı Visual Basic programlama dili ile kolayca oluşturulabilir.
[h=2]İnternetin belkemiği SEO:[/h]

Acılımı "Search Engine Optimization" ve Turkcesi "arama motoru optimizasyonu" olan SEO, internet sitelerini reklama dahi gerek duymadan Google ve benzeri arama motorlarında ust sıraya taşımanın ve kullanıcı trafiğini artırmanın biricik yoludur. Artık bir kucuk esnafın bile internet sitesine ihtiyac duyduğu gunumuzde, SEO bilgisi olmadan internete herhangi bir icerik yuklemek neredeyse anlamsızdır.
Gunumuzde SEO sadece Google gibi arama motorlarında değil; YouTube, Instagram gibi populer platformlarda ve hatta e-ticaret sitelerinde bile gecerliliği giderek artan yontemlerin genel adıdır.
[h=2]Her ne kadar artık yaşlansa da internetin temel yapı taşı olan JavaScript:[/h]

Eğer bugun interneti bu kadar keyifle kullanabiliyorsak bunu JavaScript’e borcluyuz. İnternet dunyasının temel taşı olan JavaScript, ozellikle internet tarayıcılarında yaygın olarak kullanılan dinamik bir programlama dilidir. İnternet sitesi tasarlamak ve geliştirmek icin bilinmesi gereken başlıca program dilidir. C programlama dilinden tureyen JavaScript programlama dilini oğrenmek ise istekli biri icin zor değildir.
[h=2]Muhasebeyi kolaylaştırmak icin QuickBooks;[/h]

QuickBooks, muhasebenin karmaşık ve vakit alan işlemlerini kolaylaştırmak icin Intuit tarafından geliştirilen bir muhasebe program paketidir. Programın kullanıcı hedef kitlesi kucuk ve orta olcekli iş yerleridir. QuickBooks ile bordro duzenleyebilir, fatura odeme ve duzenleme işlemleri yapabilir, farklı odeme işlemlerini gercekleştirebilir ve tum bu verileri bulut depolama alanında saklayabilirsiniz.
[h=2]Tasarımcıların, kurgu işi ile ilgilenenlerin vazgecilmezi olan Adobe Creative Cloud:[/h]

Adobe Creative Cloud; Photoshop, Illustrator, InDesign, Premiere Pro, XD, Acrobat DC gibi Adobe tarafından geliştirilen programların bulunduğu bir hizmet paketidir. Bulut tabanlı bir sistem uzerinden calışan Adobe Creative Cloud ile oluşturduğunuz hesap uzerinden farklı cihazlarda tum Adobe programlarını bilgisayarınıza indirebilir ve senkronize olarak kullanabilirsiniz.
[h=2]Bir internet sitesinden karmaşık bir oyuna, veri biliminden uzay gozlemlerine kadar her yerde karşımıza cıkan Python:[/h]

Python, pek cok profesyonel işlem yapabileceğiniz gelişmiş bir programlama dilidir. Python kullanabilen bir yazılımcının sırtı yere gelmez diyebiliriz, ancak pek cok işlem yapmanıza olanak sağladığı gibi ustalaşması da zor bir programlama dilidir. Basit bir internet sitesinden koca bir bilgisayar oyunu tasarlamaya kadar tum işlemleri gercekleştirebileceğiniz Python, oldukca esnek bir dildir.
[h=2]Proje yonetim yazılımları: Scrum, Agile, PMP...[/h]

Proje yonetim işlerini kolaylaştırmak amacıyla geliştirilmiş olan belki onlarca farklı program vardır; Scrum, Agile ve PMP ise proje yonetim programları arasında en populer olanlardan bazıları. Proje yonetim programları genel olarak proje metodolojilerinin oğrenimini ve kolay kullanımını kapsar. Bu nedenle, ozellikle zorlu işlerde, mutlaka proje yonetim programlarına başvurulur.
[h=2]Geleceğin finans ve siber guvenlik tabanı olan Blockchain:[/h]

Blockchain ya da blok zinciri kavramını pek cok kişi kripto paralar uzerinden oğrenmiş olsa da aslında bu teknoloji oldukca yaygın kullanılıyor. Genel olarak asla hacklenemez, bozulamaz, merkezsiz, dağınık ve anonim olarak tanımlanan bu teknoloji, iletişim ve finans başta olmak uzere pek cok farklı alanda dijital guvenliği sağlamak amacıyla kullanılıyor. Blockchain icin geleceğin guvenlik sistemi tanımı yapılıyor.
[h=2]Bir internet sitesine dair tum analizlere ulaşabileceğiniz Google Analytics:[/h]

Google Analytics, ucretsiz olarak kullanılabilen bir internet sitesi performans analiz aracıdır. Bu arac uzerinden sahibi olduğunuz ya da calışmakta olduğunuz internet sitesinin trafik akışı ile ilgili tum detaylara ulaşabilirsiniz. Ancak arac ile ulaşılan veriler uzerinden bir ‘okuma’ yapmak gerekiyor. İşte Google Analytics uzmanı kendisini tam da bu noktada gosteriyor.
[h=2]E-ticaretin kilit sistemlerinden olan Amazon FBA:[/h]

Fulfilled by Amazon kısaca Amazon FBA, işletmelerin Amazon internet sitesi uzerinden satış yapmalarını sağlayan bir e-ticaret sistemidir. Her şirketin kendi internet satış sitesi uzerinden satış yapmasının karmaşık prosedurleri olduğu icin Amazon gibi guclu ve guvenilir bir e-ticaret şirketi ile calışarak satış hedeflerine ulaşmak cok daha kolaydır. Ulkemizde farklı e-ticaret sitelerinin de Amazon FBA benzeri calışma sistemleri bulunuyor.
[h=2]Kurs başvurularına gore iş edinilmesi gereken diğer yetenekler:[/h]

Elbette, Entrepreneur cevrimici eğitim platformunda yalnızca profesyonel programlar ve programlama dilleri oğrenilmedi. Aynı zamanda kişisel gelişim ile beraber calışanların kariyer gelişimine destek olacak bazı kurslar da var. Kursların bazıları, değişen iş dunyasına ayak uydurmanız icin gereken yetenekleri geliştiriyor.
YouTube icerik yayıncılığı Podcast yayıncılığı Yabancı diller (İngilizce yanında) Topluluk onunde konuşma becerileri Marka bilinci oluşturma Gayrimenkul yatırım bilgisi İş geliştirme ve yonetim Finansal analiz yapabilme Listede en dikkat ceken kurslar YouTube ve podcast eğitimleri. Cunku her ikisi de artık bir eğlenceden cok daha fazlası haline geldi. Kurumsal kimlik oluşturma surecinde pek cok şirket bir YouTube kanalı acıyor ya da ulkemizde cok yaygın olmasa da bir podcast serisi başlatıyor.
Sosyal medya kullanımının artık iş dunyasında olmazsa olmaz olduğunu biliyoruz ancak yakın zamanda temel YouTube ve podcast oluşturma bilgisi de aranan ozelliklerden olacak. Bu nedenle temel duzeyde video cekim, video montaj bilgileri edinmek, sektorunuzle alakası olmasa bile, sizi bir adım one taşıyabilir.
İş hayatı icin oğrenilmesi gereken 11 profesyonel program ve programlama dilini listeledik ve one cıkan ozelliklerini anlattık. Bugun icin belki işinize yaramayacak gibi gorunebilir ancak temel duzeyde de olsa populer programlama dillerine hakim olmak, geleceğin kariyer dunyasında oldukca işinize yarayacak.