Balıkesir'in Sındırgı ilcesinde yaşayan İrfan Altınok, dededen kalma yontemlerle el işi orme sepetler yaparak mesleği yaşatmaya calışıyor.
Sepet ustası 60 yaşındaki İrfan Altınok, AA muhabirine, mesleği kendi imkanlarıyla babasından oğrendiğini soyledi.
Dededen kalma sepetciliği 40 yılı aşkın suredir evinde calışarak yaşatmaya calıştığını belirten Altınok, "Malzemeyi 2-3 gunde kesip geliyorum. Sepetleri orup belediyeye goturuyorum. Belediye Başkanımız sağ olsun harclık veriyor, yardım ediyor." dedi.
Altınok, 10 yıldır daha fazla sepet yapmaya başladığını anlattı. Kufe de urettiğini dile getiren Altınok, şoyle konuştu:
"Malzeme olursa gunde 10 sepet yaparım. Malzemeleri, makas ve cubuk yarıcısı. Tutun kufunu icin fındık comağı daha sağlam oluyor. Soğut, hayık, kuren, fındık comaklarından sepet yapıyorum. Meşeden de yaparım duzgun olduktan sonra. Meşe cıvgın olacak, duzgun olacak onunla kufun yaparım. Serce parmağı kalınlığında olacak. Usta ustadan ustundur. Bandırmalılar var, buraya derelere cubuk kesmeye gelirler. Bir zembil yapıyorlar, onların yaptığını biz yapamayız. Neden yapamayız cunku gormedik. Zor bir meslek. Dağdan cubuk kesip gelmek, burada sepet ve kufun yapmak, ondan sonra da satmak zor ancak bunu yapmaya devam edeceğim."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Bulent Yalcın