Yapı Denetim ve Deprem Muhendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin, Turkiye'de 1999 depremlerinin ardından uygulanmaya başlanan yapı denetim sistemini bugune kadar 6 ulkenin resmi olarak talep ettiğini belirterek, "Macaristan, Arnavutluk, Kazakistan, KKTC, Ozbekistan ve Azerbaycan, bizim sistemimizi tum yonleriyle kullanmak istiyor." dedi.
Şahin, basın mensupları ile gercekleştirdiği sohbet toplantısında, yapı denetim sistemine yonelik değerlendirmelerde bulundu.
Turkiye'de soz konusu sistemin, 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinin ardından cıkarılan Yapı Denetimi Hakkında Kanun'la duzenlendiğini aktaran Şahin, bunun olumlu sonuclar verdiğini soyledi.
Şahin, standartlara uygun kaliteli yapıların inşasını sağlamayı ve doğal afetlerde olabilecek zararları en aza indirmeyi amacladıklarına işaret ederek, "Şu anda ulke genelinde aktif 2 bin 257 yapı denetim firması, 30 bin 923 denetci mimar-muhendis, 70 bin 82 yardımcı kontrol muhendisi gorev yapıyor. Bu alanda 356 laboratuvar calışıyor. Yapı denetim firmalarınca bugune kadar 403 bin inşaatta 1 milyar 967 milyon 302 bin 220 metrekarelik alan denetlendi." diye konuştu.
Van, Malatya-Elazığ ve son olarak İzmir depremine değinen Şahin, "Depremlerde Turkiye genelinde bugune kadar yapı denetim hizmeti almış yapıların hicbirinde yapısal hasar oluşmadı." ifadesini kullandı.
"Evlatlarımıza bırakacağımız en guzel miras, denetimli ve guvenli yapılardır"
Şahin, Turkiye'de uygulanan yapı denetim sistemini bugune kadar 6 ulkenin resmi olarak talep ettiğine dikkati cekerek, şunları kaydetti:
"Macaristan, Arnavutluk, Kazakistan, KKTC, Ozbekistan ve Azerbaycan, bizim sistemimizi tum yonleriyle kullanmak istiyor. Biz, yapıları denetleyen muhendisleri yazılımla takip ediyoruz, bu, Avrupa'da olmayan bir sistem. Denetim firmaları, bu denetimi tamamen bağımsız olarak yapıyor. Bir muhendis hangi şantiyeye ne zaman gidiyor biliyoruz.
Evlatlarımıza bırakacağımız en guzel miras, denetimli ve guvenli yapılardır. Bu sistem, can ve mal guvenliğini artırırken, yapıların taşıyıcı sistemlerinde yuzde 97 başarı sağladı. Yapı denetimli binanın yıkılması halinde firmalar cok ağır cezalarla yargılanıyor. Muteahhit ve şantiye şefinden once biz sorumluyuz. TSE'siz, CE belgesiz ve inşaat sektorunde kullanılan G belgesi olmayan hicbir malzemeyi inşaatlarda kullandırtmıyoruz."
Şahin, kamu binalarının da yapı denetimi kapsamına alınmasını talep ettiklerini de aktardı.
"Beton kalitesini sağlamayan şantiye duruyor"
Yapı Denetim ve Deprem Muhendisliği Derneği Ankara Şube Başkanı Murat Fidan da yapı denetim sisteminin onemli bir parcası olarak Elektronik Beton İzlemi Sistemi'nin uygulandığını soyledi.
Şantiyelerde dokulen betondan numuneler aldıklarını ve bunlara cip yerleştirdiklerini anlatan Fidan, "Beton numunelerine konan cipler, onun kimlik belgesi oluyor. Numunenin laboratuvar testleri yapılana kadar cip icinde kalıyor. Betonun hangi şantiyeden, ne zaman alındığı kaydedilip Cevre ve Şehircilik Bakanlığına iletiliyor. Beton kalitesi istenen değerin altındaysa şantiyedeki calışma acilen durduruluyor." diye konuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Deniz Cicek Palabıyık