AKDENİZ Universitesi (AU) Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Yıldıray Cete, gerekli onlemleri almasına rağmen koronaviruse yakalandığını, hastalığı orta şiddette atlattığını anlattı. Koronavirusu yenip gorevinin başına donduğunu aktaran Prof. Dr. Cete, "Bu hastalığı yenmek icin aşının onemli bir silah olduğunu duşunuyorum" dedi.
AU Tıp Fakultesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı ve AU Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Yıldıray Cete, koronaviruse yakalanması ve sonrasını DHA'ya anlattı. Hasta baktığı sırada koruyucu onlemleri almasına rağmen belki de bir anlık dalgınlıkla temas sonucu koronaviruse yakalandığını aktaran Prof. Dr. Cete, hastalığı orta şiddetle gecirdiğini, cok şiddetli boğaz ağrısı ve kas ağrıları olduğunu soyledi. Koronaviruse yakalandıktan sonra 4-5 gun icerisinde oksuruk başladığını belirten Prof. Dr. Yıldıray Cete, vucudunda herhangi bir tutulumla karşılaşmadığını, ağrı kesicilerle tedaviye devam ettiğini anlattı.
'RAHATSIZ EDİCİ AĞRILAR 4-5 GUN DEVAM ETTİ'
Koronavirus tedavisinin hastaneye yatış gerektirmediğini, evinde izole bir şekilde tedavi gorduğunu aktaran Prof. Dr. Yıldıray Cete, izolasyon sureci bitip iyileştikten sonra gorevine başladığı soyledi. Koronavirusun basit bir hastalık olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Yıldıray Cete, "Gercekten hastalığı hafif gecirdiğimi duşunmeme rağmen 4-5 gun boyunca oldukca rahatsız edici ağrılarla devam eden bir surecti. Ama sonradan tamamen kendime geldim, şu an tekrar gorevimin başında hasta bakmaya devam ediyorum. Hic tedirginlik yaşamadım. İlk başta olduğu gibi şimdi de dikkatlice hastaya bakıyorum" dedi.'DUYGUSAL ANLAMDA FARKLILIK YAŞADIM'Hastalara bakarken artık duygusal anlamda farklılıklar yaşadığını belirten Prof. Dr. Cete, "Cunku bir hekim olarak hastalığı bilmek var, bir de hekim olarak hasta olmak var. Bu duygusal olarak yaklaşımı biraz değiştirebiliyor. O insanların takip eden 4-5 gunluk surecteki yaşayacaklarını bizzat yaşamış biri olarak bakmaya başlıyorsunuz. Daha onemlisi duygusal olarak beklenti yaşayacaklarını hissedip o nedenle acıklayıcı bilgi veriyorsunuz. O nedenle değişen bu oldu" diye konuştu.'PANDEMİ BİTMEDİ, KISITLAMALARA DEVAM ETMEKTE FAYDA VAR'Prof. Dr. Yıldıray Cete, ağustos ayından sonra koronavirus hasta sayısının arttığını belirterek, yaşanan ikinci pikten sonra gerek bilim kurulu onerileri gerekse alınan birtakım kısıtlamalar sonrasında vaka sayısında duşuş yaşandığını aktardı. Son 10-15 gun icerisinde hastaneye başvuru yapan koronavirus hasta sayısında azalma olduğuna dikkat ceken Prof. Dr. Cete, pandemi servisi ve Covid-19 yoğun bakımda boş yerler oluştuğunu acıkladı. Prof. Dr. Yıldıray Cete, "Pandemi bitmedi onu unutmamakta fayda var. Hasta sayısı azaldı, servislerde ve yoğun bakımlarda boş yerlerimiz var doğru ama kısıtlamalardan vazgectiğimiz, kurallara uymadığımız anda bu sayı yine artacaktır. O yuzden kurallara uymak cok onemli. Kısıtlamalara devam etmekte fayda goruyorum" diye konuştu.'BU YILIN İKİNCİ YARISI ESKİ NORMALE YAKIN YAŞAMA ŞANSIMIZ OLACAK'Başta sağlık calışanları, yaşlı bakım evleri ve riskli gruptaki vatandaşların aşılandığını anlatan Prof. Dr. Yıldıray Cete, AU'de 1000'den fazla kişinin aşılandığını, buyuk oranda yan etki gorulmediğini aktardı. Prof. Dr. Cete, "Toplumun her kesiminin kendilerine sıra geldiğinde belirlenen takvim cercevesinde aşılanmasının, bu hastalığı yenmek icin aşının onemli bir silah olduğunu duşunuyorum. Buna uyar, gerekli ozeni gosterirsek bu yılın ikinci yarısı ve onumuzdeki yılı rahat, daha az kısıtlamalarla ve eski normalimize daha yakın yaşama şansımız olacaktır. O yuzden toplumun her kesiminin aşı olmasını oneriyorum" diye konuştu.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı