
Dini konularda araştırma yapanlar Ezan okunurken namaz kılınır mı? konusunda detaylı incelemeler yapıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı da Din İşleri Yuksek Kurulu Başkanlığı vasıtasıyla Ezan okunurken namaz kılınır mı? konusunda fetva yayınladı. Peki, Ezan okunurken namaz kılınır mı? İşte detaylar...
[h=3]DİYANET FETVASI: EZAN OKUNURKEN NAMAZ KILINIR MI?[/h] İslam Âlemi icin farz olarak buyurulan beş vakit namaz vardır. Bunların yanı sıra Cuma namazı da farz olarak kabul edilir. Sabah, oğle, ikindi, akşam ve yatsı namazı ister evde ister camide kılınabilmektedir. Namazını evde eda edenler ezanın okunmasıyla birlikte namaz icin hazır olurken, ezan okunurken namaz kılınır mı sorusunu da mutlaka duşunmektedir.
Sabah ve cuma namazı dışında namaz kılarken vaktin cıkmasının o namazı bozmayacağı konusunda Âlimler goruş birliği icindedir. Sabah namazında ise guneş doğarken namaz kılmayı nehyeden hadislere dayanan İmam Ebû Hanîfe, guneşin doğmasının kılınmakta olan namazı bozacağını soylemiştir. Bunun yanında İmam Ebû Yûsuf ve Muhammed son oturuşta teşehhud miktarı oturulmuşsa namazın bozulmayacağını ifade etmişlerdir (KÂsÂnî, BedÂî', I, 124; İbnu'l-HumÂm, Feth, I, 397). Diğer mezhepler ise Hz. Peygamberin (s.a.s.) sabah namazının bir rekÂtı kılındıktan sonra guneş doğar veya ikindi namazının bir rekÂtı kılındıktan sonra guneş batarsa o namazın tamamlanacağını ve gecerli olacağını bildiren hadisine (BuhÂrî, MevÂkit, 27) dayanarak namaz kılarken vaktin cıkmasının o namazı bozmayacağını belirtmişlerdir (İbn Ruşd, BidÂye, I, 95; İbn KudÂme, el-Muğnî, II, 16-17).
Ezanı dinleyip ezan bittikten sonra namaz kılmak en guzeli ve doğru olanıdır. Ancak ezan okunduğu an vakit girmiş sayılır ve kılınan namaz kabul olunur. Vakit girdikten sonra ezan okunmadan ya da ezan okunurken kılınan namaz gecerlidir.
Buna gore sabah namazında ihtilaf bulunmakla birlikte bir vaktin namazı kılınırken diğer vaktin girmesi ile kılınmakta olan namaz bozulmaz.
[h=3]EZAN NEDİR?[/h]Ezan, sozlukte "bildirmek, duyurmak, cağrıda bulunmak, ilÂn etmek" mÂnasında bir masdar olup terim olarak farz namazların vaktinin geldiğini, nasla belirlenen sozlerle ve ozel şekilde muminlere duyurmayı ifade eder. Aynı kokten gelen muezzin "ezan okuyan kimse", mi'zene de "ezan okunan yer" (minare) demektir. Ezan kelimesi Kur'Ân-ı Kerîm'de bir yerde "bildiri, ilÂm" mÂnasında gecerken (et-Tevbe 9/3) terim anlamında ezana nid kokunun turevleriyle iki Âyette (el-MÂide 5/58; el-Cum'a 62/9) işaret edilmiştir.