Endonezya'nın Ankara Buyukelcisi Lalu Muhammed İkbal, "Turkiye'deki kardeşlerimiz bizleri hep Uzak Doğu diye tanımlıyor ancak bu bence cok yanlış bir soylem. Cunku biz sadece Doğu'dayız, yani uzakta değiliz." dedi.
Trabzon Buyukşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman, Endonezya'nın Ankara Buyukelcisi Lalu Muhammed İkbal'i kabul etti.
Buyukşehir Belediyesi tarihi binasında İkbal'i ağırlayan Ataman, ziyaretten memnuniyet duyduğunu dile getirdi.
Ataman, Turkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Endonezya'ya ilgi gosterdiğini belirterek, "Cunku Endonezya'yı cok defa ziyaret etti. Bizim acımızdan Endonezya cok farklı bir ulke. Trabzon acısından da Endonezya'nın onemi ve farkı var. Cunku Trabzon, Turkiye'de milli refleksleri en yuksek olan yerlerden birisidir." dedi.
Ataman, İkbal'i ailesiyle birlikte Trabzon'a davet ederek, şunları kaydetti:
"Trabzon cok kadim ve cok eski bir şehir olduğu icin turistler acısından da cok onemli oluyor. Endonezyalı kardeşlerimizi mutlaka kentimizde ağırlamak isteriz. Bunun icin Kultur Dairesi Başkanımızı ve İl Kultur Mudurumuzu Buyukelciliğe yonlendirelim. Bu ilişkiyi oradan doğru yurutelim. Onumuzdeki birkac hafta icerisinde bu bağlantıyı kurarak resmi sorumluları buluşturup, bunun altyapısını yaparız. Sadece turizm acısından değil yatırım acısından da karşılıklı olarak iş insanlarımızı, orada yapılıp burada satılacak, burada yapılıp orada satılacak ya da buradaki sanayicilerin orada işlem yapacağı şekilde bir calışma yurutebiliriz."
Endonezya'nın Ankara Buyukelcisi İkbal de ozellikle Trabzon'a cok onem verdiklerini belirterek, "Trabzon bolgede en buyuk ve en onemli şehir. Aslında benim bu 4. kez Trabzon'a gelişim ama resmi olarak ilk defa ziyaret ettim. Benim icin Trabzon cok onemli bir şehir." dedi.
İkbal, ayrıca turizm acısından Endonezya'da gayrimuslimler ve Hristiyanlar olduğunu işaret ederek, "Bunlar surekli Vatikan'a gidiyorlar. Turkiye'de de hep İstanbul, Bursa, Kayseri, Kapadokya, Ankara yapıp geri donuyorlar. Bu konuda tur firmaları ile goruşulup bunları Trabzon'a yonlendirebiliriz. Ticari acıdan da Endonezyalı iş insanlarımızı buraya getirerek organize sanayi bolgeleri gezdirilebilir. Boyle bir planlama yapabiliriz." ifadelerini kullandı.
Trabzonspor taraftarı olduğunu belirten İkbal, "Sizin Endonezya'da kardeşleriniz var. Dunyanın en buyuk ekonomisi olacağımıza inanıyoruz. Turkiye'deki kardeşlerimiz bizleri hep Uzak Doğu diye tanımlıyor ancak bu bence cok yanlış bir soylem. Cunku biz sadece Doğu'dayız, yani uzakta değiliz. Ben cok iyi bir Trabzonspor taraftarıyım. Trabzonspor'u da cok seviyorum." dedi.
Konuşmaların ardından Ataman, İkbal'e Trabzonspor atkısı ve ceşitli hediyeler takdim etti. İkbal, Buyukşehir Belediyesi anı defterini de imzaladı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Duygu Avunduk