İsrail polisi, Tel Aviv yonetiminin yeni tip koronavirus (Kovid-19) ile mucadele kapsamında ilan ettiği karantina uygulamasını Bney Brak kentinde protesto eden Ultra-Ortodoks Yahudilerden (Harediler) 6 kişiyi gozaltına aldı.
İsrail polisinden yapılan yazılı acıklamada, karantina uygulamasını protesto eden Haredilerin gece saatlerinde Bney Brak'ın ceşitli noktalarında ve ana arterlerde arac lastikleri yaktıkları ve polise taşlarla saldırdıkları belirtildi.

Acıklamada, polisin gostericilere mudahale ettiği ve en az 6 kişiyi gozaltına aldığına dikkat cekilerek, Bney Brak'taki protesto gosterilerine mudahalenin devam edeceği kaydedildi.
İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN'ın haberine gore, koronavirusun tedbirlere uymayan Ultra-Ortodoks Yahudiler arasında daha hızla yayıldığına vurgu yapıldı.
Haberde, Bney Brak'ta yaşanan olaylarda Haredilerin, İsrail polisine şiddetle saldırdıklarına dikkat cekildi.
Netanyahu'dan tepki
Ote yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da sosyal medya hesabından yaptığı yazılı acıklamada, Haredilerin polise saldırılarını "şiddetle" kınayarak şunları soyledi:
"Bney Brak'ta faaliyet gosteren İsrail polis kuvvetlerine yonelik şiddeti şiddetle kınıyorum ve sağlık bakanlığının hayat kurtaran duzenlemelerini korumak isteyen kolluk kuvvetlerini tebrik ediyorum. Ayrıca her şeyden once kadın polis memurlarına el kaldıranlara karşı olmak uzere, kanunları ihlal edenlere karşı cok calışacağız."
İsrail hukumeti salı gunu, iki hafta once başlayan sıkı karantina uygulamasını, Kovid-19 vaka sayısındaki surekli artışın ardından bu ayın sonuna kadar uzatma kararı almıştı.
Ultra Ortodoks Yahudiler
İsrail nufusunun yuzde 10'unu oluşturan Ultra-Ortodoks Yahudiler (Harediler), toplumun diğer kesimleriyle en cok entegrasyon sorunu yaşayan grup olarak one cıkıyor.
Ağırlıklı olarak Kudus ve Bney Brak şehirlerinde yaşayan Haredilerin buyuk coğunluğu, "dini vecibelerini yerine getiremeyecekleri" gerekcesiyle askere gitmeyi reddediyor. Harediler, laik eğitim sistemini de kabul etmeyerek sadece dini eğitim veren kendi okullarına devam ediyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Esat Fırat