Milli Savunma Universitesi ve bağlı kurumları ile TSK bunyesindeki diğer okullarda emekli kamu gorevlileri, devlet memurları, emekli TSK personeli, emekli oğretim elemanları ile diğer yuksek oğretim kurumlarından gorevlendirilen oğretim elemanları ders verebilecek.
TBMM Başkanlığına sunulan Turk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Guvenlik Komutanlığının İcişleri Bakanlığına bağlanması nedeniyle teşkilat değişikliğine uyumun sağlanması icin Turk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nda değişiklik yapılıyor.

Aynı kanunda, sağlık hizmetleri tazminatı odenmesinin personele ek fayda sağlaması yerine hak kaybına sebep olması nedeniyle değişikliğe gidiliyor. Buna gore, sağlık astsubayları haric sağlık hizmetleri tazminatından yararlanan personele, Bazı Askeri Hastanelere Doner Sermaye Tahsisine Dair Kanun, Milli Savunma Bakanlığı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarına Bağlı Kurumlar ile Asker Hastanelerinde Doner Sermaye Teşkili ve İşletilmesine İlişkin Kanun ve 375 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin ilgili madde hukumlerine gore ek odeme yapılmayacak.
Sağlık Bakanlığınca talep edilmesi halinde 6756 Sayılı Olağanustu Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Universitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hukmunde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesi Hakkında Kanun kapsamında, Sağlık Bakanlığına ve Sağlık Bilimleri Universitesine devredilen kurumlarla şehit aileleri, gaziler, TSK personeli ve aileleri ile sınır otesi ve teroristle mucadele harekatına oncelikle sağlık hizmeti desteği sağlayan Sağlık Bakanlığı teşkillerinde TSK'da yedek subay olarak gorevli sağlık sınıfı personel gorevlendirilebilecek.
Duzenlemeye gore, 2024-2025 eğitim oğretim yılı sonuna kadar Milli Savunma Bakanlığı bunyesinde yer alan yuksekoğretim kurumlarında sınıf okulu, sınıf okulu ve eğitim merkezi komutanlıkları, ozel ihtisas okulları, KBRN okulu, istihbarat ve dil okulu, harita yuksek teknik okulu, Terorizmle Mucadele Mukemmeliyet Merkezi Komutanlığı, birlik ici eğitim merkezleri ile meslek ici eğitim ve kurslarda ve benzerlerinde ders vermek uzere gorevlendirilen emekli subay ve astsubaylarla devlet memurları, kamu kurum ve kuruluşlarından emekli olup calışma alanında tanınırlığı ve yetkinliği olanlar ile emekli oğretim elemanları ve Milli Savunma Bakanlığına bağlı yuksek oğretim kurumlarına gorevlendirilen oğretim elemanları haric diğer yuksekoğretim kurumlarından gorevlendirilen oğretim elemanlarına, Yuksekoğretim Personel Kanunu'nda belirlenen tutarın uc katını gecmemek uzere ek ders ucreti odenecek.
Bu kapsamda ders vermek uzere gorevlendirilecek personel sayısı 1000'i, odenecek ek ders ucreti haftada 20 saati gecemeyecek.
Teklifle, 1993-2007 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığında astsubaylıktan subaylığa gecen ve deniz piyade/deniz istihkam olarak sınıflandırılan personelin teğmenliğe nasıpları, mezun oldukları yıldan onceki yılın 30 Ağustos tarihine goturulurken, guverte/makine/ikmal olarak sınıflandırılan personelin teğmenliğe nasıplarının geriye değil ileriye goturulmesi sonucu soz konu personelin deniz piyade ve deniz istihkamı olarak sınıflandırılan emsallerine kıyasla bir yıl kıdemsiz olmalarına ilişkin mağduriyetin onune gecilecek.
Buna gore, 1993 yılı dahil olmak uzere 1993-2007 yılları arasında, astsubaylıktan muvazzaf subaylığa gecenlerin nasıpları, astsubaylıktan muvazzaf subaylığa nasbedilme sınavlarını kazandıkları takvim yılının 30 Ağustos tarihine goturulecek. Ancak, nasıpları lehlerine duzeltilenlere bu işlemlerden dolayı geriye doğru maaş, maaş farkı ve benzeri herhangi bir odeme yapılmayacak. Bu maddenin yururluğe girdiği tarihten once emekli, adi malulluk veya vazife malulluğu aylığı ile dul ve yetim aylığı alanlar icin de bu hukumler uygulanacak.
Turkiye Emekli Uzman Erbaşlar Derneği kurulacak
Kanun teklifiyle, "Turkiye Emekli Subaylar, Emekli Astsubaylar, Harp Malulu Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri ile Muharip Gaziler Dernekleri Hakkında Kanun"un adı, emekli uzman erbaşlar tarafından kurulacak derneğin kanun kapsamına alınması icin "Turkiye Emekli Subaylar, Emekli Astsubaylar, Emekli Uzman Erbaşlar, Harp Malulu Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri ile Muharip Gaziler Dernekleri Hakkında Kanun" olarak değiştiriliyor ve kanunun amac ve kapsam maddelerinde uyum duzenlemesine gidiliyor.
Kanundaki "muharip gazi" ve "malul gazi" tanımlarına, İcişleri Bakanlığına bağlanan Jandarma ve Sahil Guvenlik komutanlıkları mensupları eklenerek, uyeliklerinin devamı ve bundan sonraki surecte bu personele uye olma imkanı sağlanıyor. Bu kapsamda kanunun amac ve kapsam maddeleri de uyumlaştırılıyor.
Bu kanuna gore kurulacak Turkiye Emekli Uzman Erbaşlar Derneği'nin kurucuları arasında, TSK, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Guvenlik Komutanlığından emeklilik, maluliyet ve sağlık nedeniyle ve sozleşmeleri yenilenmeyerek ayrılan uzman erbaşlardan en az 10 yıl gorev yapmış olanlar yer alabilecek.
Kanuna gore kurulacak dernek tuzukleri ilgili mulki amire verilecek. Mulki amir, İcişleri ve Milli Savunma bakanlıklarının goruşunu alarak tuzuğu inceleyecek. Bu kanuna ve Dernekler Kanunu'na aykırılık ve noksanlık bulunmaması halinde dernek, Dernekler Kutuğune kaydedilecek ve kayıt tarihinde tuzel kişilik kazanacak.
Turkiye Emekli Uzman Erbaşlar Derneğine, derneği kurma hakkına sahip olanlar, eşleri ile dul ve yetimleri uye olabilecek.
Soz konusu kanuna tabi olacak dernekleri, TSK, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Guvenlik Komutanlığından emeklilik hakkı kazanmadan istifa edenler (savaşanlar haric ve TSK, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Guvenlik Komutanlığından emeklilik, maluliyet ve sağlık nedeniyle ve sozleşmeleri yenilenmeyerek ayrılan uzman erbaşlardan en az 10 yıl gorev yapmış olanların hakları saklı kalmak uzere), mahkeme kararı ile cıkarılanlar, disiplinsizlik veya ahlaki nedenlerle ayırma işlemine tabi tutulanlar, sozleşmeleri feshedilenler ile kamu gorevinden cıkarılanlar kuramayacak ve bu derneklere uye olamayacak.
Kanun teklifiyle yeni kurulacak derneğin oluşumu icin geciş duzenlemesi de hukum altına alınıyor.
(Surecek)
Kaynak: Anadolu Ajansı / Seval Ocak Adıyaman