Turk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Meteoroloji Genel Mudurluğu iş birliğinde Mozambik Meteoroloji Enstitusunden 21 uzmana hava tahmini, radar analizi, hava meteorolojisi gibi alanlarda eğitim verildiği bildirildi.
TİKA'dan yapılan yazılı acıklamada, 5 gun suren eğitimlerde Mozambik'te kasırgaların olumsuz etkilerinin en aza indirilmesinin amaclandığı belirtildi.
Acıklamada, İdai ve Kenneth kasırgaları sonucu yuzlerce kişinin hayatını kaybettiği ve binlerce kişinin evsiz kaldığı Mozambik'te, aşırı hava olaylarından dolayı meteoroloji ve hava tahmininin kritik onem taşıdığına dikkati cekildi.
TİKA ve Meteoroloji Genel Mudurluğu iş birliğinde 21 uzmana eğitim verildiği, eğitimin hava tahmini, radar analizi ve hava meteorolojisine odaklandığı belirtildi.
TİKA yetkililerinin katıldığı torende soz alan Meteoroloji Enstitusu Genel Muduru Aderito Aramuge, "Bu desteklerin devamı bizim icin cok onemli, işimizi daha iyi gercekleştirebilmek icin Turkiye'nin tecrubesi bize yol gosterici olacaktır. TİKA ve Meteoroloji İşleri Genel Mudurluğu uzerinden tum Turkiye'ye teşekkur ediyorum." diye konuştu.
Eğitim İşleri Şefi Alano Pedro Manguissa da Turkiye'nin desteğinin devam etmesini istediklerini, bu sayede daha eğitimli personel ile Mozambik halkını daha iyi uyarabileceklerini belirtti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Şerife Cetin