BURSA'da Op. Dr. Ahmet Umit Sabancı'nın geliştirdiği nanoteknolojik solusyonun Covid-19 virusunu 1 dakika icerisinde yok ettiği tespit edildi. Bursa Uludağ Universitesi'nde (BUU) anti mikrobiyal etkinlik analizleri yapılan solusyon, burun spreyi haline getirilerek, eczanelerde satılmaya başlandı.
Bursa Cekirge Devlet Hastanesi'nde Ortopedi Uzmanı olarak gorev yapan Op. Dr. Ahmet Umit Sabancı'nın geliştirdiği nanoteknolojik solusyonların SARS Cov-2 virusunu 1 dakikada yok ettiği tespit edildi. Bursa Uludağ Universitesi'nde (BUU) anti mikrobiyal etkinlik analizleri yapılan solusyon, sprey olarak kullanıma sunuldu. Op. Dr. Ahmet Umit Sabancı'nın projesi, BUU Tıp Fakultesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Cuneyt Ozakın, Tibbi Genetik ve Translasyonel Tıp Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Doc. Dr. Şehime Gulsun Temel ve Cukurova Universitesi Tıp Fakultesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Doc. Dr. Atıl Bişgin'in katkıları ile geliştirilerek sprey urun haline getirildi. 'Geoxyn' adı ile eczanelerde satılmaya başlayan urun, ilk etapta gıda takviyesi grubunda ruhsatlandırıldı. Sağlık Bakanlığı İlac ve Tıbbı Cihazlar Kurumu tarafından tıbbi cihaz statusunde burun spreyi ruhsatlanırken, ağız spreyinin ise ruhsatlanma aşamasında olduğu belirtildi.
'KORONAVİRUSU 1 DAKİKADA OLDURUYOR'Opr. Dr. Ahmet Umit Sabancı, "Solusyonun anti bakteriyel etkinliği olduğunu Cuneyt hocamla birlikte gosterdik ve bu solusyonu pandeminin başlamasıyla beraber diğer etkileriyle bir yola sokabilir miyiz diye duşunduk. Covid-19 uzerine calışmaya karar verdik. Yaptığımız calışmalar sonucunda virusun 1 dakika icerisinde oldurulduğu goruldu. Bunun uzerine yeni bir ağız ve burun spreyi, koruyucu cihaz geliştirmeyi duşunduk. Daha sonra bunları uyumluluk testlerine gonderdik. Yaptığımız calışmalarda ağız ve burun dokusu uzerinde hem virusu oldurduğu hem de iyileştirdiği tespit edildi. Virusun bulaşma noktalarının ağız ve burun olduğu biliniyor. Kısa surede virusun olmesi demek, hucrenin icine girişini engellemek. Bunu kullandığımızda virusun sayısını azaltır. Bulaşımı da engellerse bizim icin iyi bir koruyucu olur" diye konuştu.'GUVENLE KULLANILABİLİR'Doc. Dr. Şehime Gulsun Temel, "Geliştirilen urunun Covid-19 virusu uzerinde etkili olacağını duşundum ve direkt Umit Bey'i aradım ve seruvenimiz başladı. Calışmamızda Adana Cukurova Universitesi Tıp Fakultesi Agantem Genetik Araştırma Merkezi Oğretim Uyesi Doc. Dr. Atıl Bişkin ile birlikte koronavirusu 1 dakika icinde oldurduğunu gosterdik. Bunu gosterirken de en onemlisi insanın kendi hucrelerine, mukozada bulunan epitel hucrelerine zarar vermediğini gosterdik. Hatta bu hucreleri iyileştirici bir etkisi olduğunu da gosterdik. Dolayısıyla bu, insan hucrelerine zarar vermediği icin guvenle kullanılabileceği anlamına geliyor" dedi.'OZELLİKLE COVİD-19 UZERİNDE OLDURUCU ETKİSİ VAR'Uludağ Universitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Cuneyt Ozakın, "İki yıl kadar once Umit Bey bir solusyonla geldi. Bunun antimikrobiyal etkinliğinin test edilmesi icin. Bu solusyon doku iyileşmesi, enflamasyonun onlenmesi gibi bazı etkileriyle kullanılabilen bir urundu. Uluslararası standartlara dayanan test metotlarıyla yapılan calışmada urunde yeni gelişmeler kaydedildi. Yeni teknolojik uygulamalarla urun farklı ozellikler kazanmaya başladı. Etkileri daha uzun sureli ve kalıcı olmaya başladı. Geliştirilen urunun temel maddesi yıllardır bildiğimiz bir maddeydi. Ancak insan sağlığı acısından kullanımında sıkıntılar vardı. Kalıcı bir etkisi yoktu, hızlı bir şekilde yapısı bozuluyordu, etkinliği ortadan kalkıyordu. Bu nanoteknolojik calışmalarla beraber hem uygulama boyutlarındaki değişiklik hem bağlandığı ozel molekuller aracılığıyla etkisinin uzun surmesi hem de biyo uyum dediğimiz insan doku ve hucreleriyle etkileşmeden, zarar vermeden etki gosteriyor olması bunun insan sağlığında kullanılabilir hale gelmesi acısından bize imkan verdi. Bu surecte testlerimiz devam ederken antiviral etkinliğini test etme ihtiyacı duyduk ama genel viruslere karşı etkinliğini test etmek icin bağlantı kurarken koronavirus dunyada etkili olmaya başladı. Odak konumuz SARS-COV2 virusu oldu. Biz de koronavirusle ilgili olarak etkisinin olduğunu gostermek icin Şehime hocanın ve Cukurova Universitesi'ndeki bir oğretim uyesinin yardımıyla testler yaptık. Bakterilere, mantarlara ve ozellikle SARS-COV2'ye karşı oldurucu etkisinin olduğunu ortaya koyduk" şeklinde konuştu.