Turkiye, gectiğimiz yıllarda tarihinin en buyuk dolandırıcılık olaylarından bir tanesini yaşadı. Mehmet Aydın isimli bir kişi, kurduğu Cift Bank isimli bir oluşum ile sayısız vatandaşı dolandırmış, insanların paralarının buhar olmasına yol acmıştı. O donemlerde ceşitli operasyonlar yapılsa ve "Tosuncuk" lakaplı dolandırıcının peşine duşulmuş olsa da minareyi calan kılıfını hazırlamış, Aydın sırra kadem basmıştı.
Ciftlik Bank denince akıllara doğrudan Tosuncuk geliyor olsa da oluşum, sadece Mehmet Aydın'dan ibaret değil. Orneğin Cudi Cumhur Yurdakul, Ciftlik Bank oluşumunun yazılımcısı olarak biliniyor. O donemlerde Turkiye'den kacamayan ve yakalandıktan sonra da 14 ay boyunca tutuklu kalan, yargılanması ise hala devam eden Yurdakul şimdi, Gazeteci İsmail Saymaz'a bir roportaj verdi. Sozcu Gazetesi'nde yayımlanan roportaj, Ciftlik Bank ve Tosuncuk ile ilgili dikkate değer detaylar iceriyor.
[h=2]Tosuncuk, "yerli ve milli otomobil" projesine girişecekmiş[/h]
Cudi Cumhur Yurdakul tarafından yapılan acıklamaların en dikkat cekici yanı Tosuncuk'un bir donem yerli ve milli otomobil projesine girişmek istemiş olması. Ancak Jet Fadıl olarak da bilinen Turkiye'nin en buyuk dolandırıcılarından olan Fadıl Akgunduz'un imajı nedeniyle bu fikirden vazgecen Tosuncuk, olağan yaşamına devam etmiş. Yurdakul, Mehmet Aydın'ın luks duşkunu ve uyuşturucu bağımlısı bir kişiliğe sahip olduğunu ifade ediyor. Haberimizin bundan sonraki bolumu ise roportajdan olduğu şekilde alınmıştır...
[h=3]Tesis ve fabrikalar kurulmadı mı?[/h] Tabi ki gecti. Hatta ‘Acaba başarabilirler mi?' diye duşunmedim değil. Gidişat olumlu bir vizyon gosteriyordu. Aydın'ın ‘Kacacağım' gibi bir soylemi olmadı. ‘Bir yere gitmiyoruz' dedi. Ciftlik Bank batmadan uc ay kadar once Turkiye'deydi.
[h=3]Mehmet Aydın, hangi konularda yetkinlik sahibiydi?[/h] Yazılım bilgisi ve teknolojiye hakimiyeti yoktu. Tarım veya hayvancılık bilgisi ise yazılım bilgisinden daha kotudur. Cevresindeki kişiler de ehliyet sahibi değiller. Gercekten de ciftlik gibi yonettiler.
[h=3]Şirketin batacağını ne zaman anladınız?[/h] Ben 3 Mart 2018'de fark ettim. Mehmet Aydın'la şirketimin alacağını goruşmek uzere Brezilya'nın Santos kentine gittiğimde anladım. “Turkiye'de işler duzelmeyecek. Bana verilen sozler tutulmadı. Geri donmeyeceğim. Artık bu iş bitti” dedi.

[h=3]Amacı neydi? Gercekten ciftlik kurmak mı istiyordu?[/h] “Avrupa'nın en buyuk ciftliğini acacağım, dokunulmaz olacağım” derdi. Bir ara yerli ve milli araba yatırımı duşundu. Jet Fadıl'dan dolayı cekindi. Şuphe cekerim diye korktu. Bir ara ‘İngiliz devleti peşimizde' dedi ya, inanarak soyluyordu. Bunun sebebi, tiyatrocu Mehmet Cevik'in acılışlarda “Kudus kırmızı cizgimizdir.” şeklinde sozler soylemesiydi.
[h=3]Tosuncuk şu an nerede ve gercek bir dolandırıcı mı?[/h] Brezilya'dadır. Aydın'ın bu ulkeyi sevdiğini biliyorum. Artık parası yoktur. Bence insanlar kendilerini kandırdı. Bunu herkes yapabilirmiş. Tesadufler zinciri… Ciftlik Bank'ın Balıkesir bayisi, gecmişte askerdi. 4 bin TL alıyordu. Bu adamın hesabına bir yılda 76 milyon TL girmiş. Ucuncu dunya ulkeleri dışındakiler kaynağını sorarlar. Turkiye'de o sıralar bu yoktu. Bu duzenleme olsaydı Aydın yukselemezdi.
Ciftlik Bank dolandırıcısı Mehmet Aydın, 130 bin civarında vatandaşın parasını hic ettikten sonra cekip gitti. Muhtemelen de bir daha Turkiye'ye donmeyecek. Ancak Aydın'ın Turkiye'de yaptıkları, bugun herkes tarafından biliniyor ve hatta, Exxen isimli dijital icerik platformunda da bir belgesel olarak yerini aldı. O belgeselle ilgili detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz, burada bulunan haberimize goz atabilirsiniz.