Biri Turk biri Suriyeli 17 yaşındaki iki genc kız, Aden ve Aya, sosyal zorluklarla mucadele eden cocuklara fırsatlar yaratılmasını amaclayan farkındalık projesinde bir araya gelerek, Şebnem Ferah'ın "Sil Baştan" adlı şarkısını seslendirdi. Suriyeli cocukların da yer aldığı şarkının klibi, dezavantajlı cocukların beceriler kazanması ve desteklenmesi amacıyla Hayata Destek Derneğinin sosyal medya hesaplarından yayınlandı.
Muziğin iyileştirici ve birleştirici gucune inanan 17 yaşındaki Aden Tezolmez, "Muzikle Yeniden" adını verdiği projesini, Hayata Destek Derneğinin katkılarıyla gercekleştirdi.

Proje kapsamında Aden ve Kucukcekmece Hayata Destek Evi'ne gelen Suriyeli ailelerin muziğe ilgi duyan cocukları Babajim İstanbul muzik studyosunu ziyaret etti. Burada şarkı soylerken ses kaydı yapılan cocuklar, bir konser oncesinde şarkıcı Şebnem Ferah'ın sahnesine giderek hazırlıkları gordu.
Ardından cocuklar, 3 gunluk muzik atolyesinde ilgi ve bilgilerini paylaşırken, Aya ve Aden de birbirleriyle kaynaşarak arkadaş oldu. Aden ve Aya, sosyal zorluklarla mucadele eden cocuklara da fırsatlar yaratılmasına katkı sağlamak icin Şebnem Ferah'ın "Sil Baştan" adlı şarkısını birlikte soyledi. Suriyeli cocukların da yer aldığı şarkının klibi, derneğin sosyal medya hesapları uzerinden paylaşıldı.
Hayata Destek Derneğinin desteklediği Aden Tezolmez'in "Muzikle Yeniden" projesi gibi cocuklar, kadınlar ve afetlerden etkilenenler icin derneğin uyguladığı projelere bağış yaparak, daha fazla cocuğun yeteneklerini ortaya cıkaracak eğitimler almasına katkı sağlanabilir.
- "Bu proje duygusal tecrube edinmemi sağladı"
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan 17 yaşındaki lise son sınıf oğrencisi Aden Tezolmez, dans ve bale gibi sanat dallarıyla ilgilendiğini, piyona calmayı ve şarkı soylemeyi sevdiğini belirterek, universitede de muzikle ilgili eğitim almak istediğini anlattı.
Evrensel bir dil olan muziğin iyileştirici yonunun ilgisini cektiğini, 2 yıl once de okuluyla beraber Gaziantep'te bir devlet okuluna muzik eğitimi vermeye gittiklerini dile getiren Aden Tezolmez, şoyle devam etti:
"Oradaki oğrencilerle birbirimizi tanımıyorduk ama muzik uzerinden inanılmaz bir iletişim kurduk. Herkesin hikayesi cok farklıydı. Hepimiz muzik etrafında birleştik. O eğitim kampından inanılmaz etkilendim. Muziğin birleştirici ve iyileştirici gucunu cok daha derinlemesine araştırmaya karar verdim. Sonrasında 'Muzikle Yeniden' projesi fikri aklıma geldi. Ailemle paylaştım. Projeyi buyutmek icin neler yapabileceğimizi duşunduk. Muziğin iyileştirici ve birleştirici gucunu kullanarak travma gecirmiş, zorluklar yaşamış cocukların hayata yeniden tutunmalarına destek olmak icin projeyi başlattım. Bu yaşta boyle bir projeyi hayata gecirmek duygusal bir tecrube edinmemi sağladı."
Tezolmez, proje kapsamında Suriyeli cocuklarla bir araya geldiğini anımsatarak, daha once hic Suriyeli cocuklarla yakından iletişim kurmadığını ancak proje sayesinde yeni arkadaşlar edindiğini dile getirdi.
"Kutuplaşmaya, gruplaşmaya sil baştan demek icin şarkıyı sectik"
Kucukcekmece Hayata Destek Evi'ne gelen Suriyeli cocukların once istediği şarkıyı soylediğini, sonra studyoda kayıt yapıldığını anlatan Tezolmez, şunları soyledi:
"Aya da Gesi Bağları'nı cok guzel soylemişti. Sesi guzeldi ve cok duygusal soyluyordu. Sonra konser oncesinde Şebnem Ferah'ın sahnesini ziyaret ederek, hazırlıkları gorduk. Herkes cok etkilendi. Aya ile ilk orada tanıştık ve bir bağ kurduk. Projeye Aya ile devam ettik. Şarkı secimleri yaparken Sil Baştan'a karar verdik. Aşk uzerine yazılmış bir şarkı ama daha farklı boyutlarından yorumladık. Cunku cok farklı acılardan sil baştan diyebiliriz. Bana hep aykırı gelen kutuplaşma, gruplaşma fikrine sil baştan demek icin şarkıyı sectik. Klip de hazırlandı, kitlelere yayılıyor."
Aden Tezolmez, projeyi daha da geliştirmek, daha geniş kitlelere yayılmasını sağlamak istediğini dile getirerek, "Dunyada en cok ihtiyacımız olan şey birleşmek, sevgi, beraber olmak. Dunyada şu an cok gruplaşma, kutuplaşma var. Ben muzik uzerine ilerledim. Muziğin insanları nasıl birleştirdiğini gordukten sonra dunyanın bu farkındalığa varması gerektiğini duşunerek projeyle bu farkındalığı sağlamak istiyorum. Sonra da travma gecirmiş cocuklar icin bunu gercek hayata gecirmek istiyorum." dedi.
"Muziğe ilgim Turkiye'de gelişti ve ilerlemek istiyorum"
İmam hatip lisesi 3'uncu sınıf oğrencisi Aya Alsaraj da 8 yıl once ailesiyle Suriye'den İstanbul'a geldiğini belirterek, şunları anlattı:
"Muziğe olan ilgim Turkiye'de, ortaokuldayken ortaya cıktı. Teneffuslerde arkadaşlarıma şarkı soyluyordum. Muzik oğretmenimin isteği uzerine şarkı soyledim ve beni cok beğendi. Okul sonunda da konser yaptık. Oğretmenim her hafta benimle calışmaya başlayınca ilgim daha da arttı. Gitar ve piyona oğrenmeye başladım. Kadına şiddetle ilgili rap soylediğim yarışmada birinci oldum. Muziğe olan ilgim Turkiye'de gelişti ve bu yonde ilerlemek istiyorum."
"Muzikle Yeniden" projesinde yer almanın kendisini mutlu ettiğini dile getiren Alsaraj, "Aden ile arkadaş olmak daha da guzel bir duygu. Mikrofonu tutmak hayalimdi. Studyoda sesimizi kaydettiğimizde cok mutlu olmuştum. Sil Baştan şarkısını, sesim guzel değil diye soyleme isteğim yoktu. Birlikte soylerken Aden'in videosunu cekmiştim. Sesi o kadar guzel ki, onu dinleye dinleye bu noktaya geldim." diye konuştu.
Alsaraj, muzik alanında ilerleyerek oğretmen olup, dezavantajlı cocuklar icin ucretsiz muzik dersleri vermek istediğini soyledi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Lokman Akkaya