
Eskişehir'de, ilkokulun ardından okula devam edemeyen ancak once acık oğretimden ortaokul, daha sonra lise bitirerek universiteyi kazanan 53 yaşındaki Binnaz Kalın, oğrenimini tamamlayıp zihinsel engelli cocuklar icin merkez acma hayali kuruyor.
Evli ve biri zihinsel engelli olmak uzere 6 cocuk annesi Kalın, ilkokulu bitirdikten sonra oğrenim hayatını surduremedi. Kalın'ın hayatı ise 2012 yılında değişti.
Anadolu Universitesi (AU) Edebiyat Fakultesinde oğrenim goren oğlu İsmail Kalın'ın hayatını kaybetmesinin ardından onun kitap yazma hayalini gercekleştirmek icin eğitim hayatına devam etme kararı alan Binnaz Kalın, acık oğretim sayesinde once ortaokulu daha sonra ise liseyi bitirdi. Oğlu İsmail'in yazdığı şiir ve yazıları bir araya getiren Kalın evladının adına 5 kitap bastırdı.
Zihinsel engelli oğlu Yusuf ile Sessiz Meleklerin Sesi Derneğinin faaliyetlere katılan Kalın'ın aklına bir rehabilitasyon merkezi acma fikri geldi. Merkez yapmayı planladığı binayı satın almak icin evinde yaptığı hamur işlerini satarak para biriktiren Kalın, bu sırada 2019 yılında AU Acıkoğretim Fakultesi Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Onlisans Programını kazandı.
Okuma ve yaşama azmiyle ornek olan Kalın, rehabilitasyon merkezine donuşturmeyi planladığı binayı satın alması icin gerekli olan 250 bin lirayı bir araya getirmek icin hayırseverlerden de destek bekliyor.
"Bir ozel eğitim merkezinde staja başlayacağım"
Ev hanımı olan Binnaz Kalın, AA muhabirine, universite okumanın cocukluk hayali olduğunu ancak ilkokulu bitirdikten sonra dersleri iyi olduğu halde "kız cocuğu olduğu icin" okutulmadığını soyledi.
Hayalini gercekleştirmek icin 9 yıl once harekete gectiğini anlatan Kalın şoyle konuştu:
"Şu anda 2. sınıf oğrencisiyim. Bu yıl bolumu bitirmek istiyorum. Hukuk fakultesi ya da vefat eden oğlumun yarım kalan yazılarını tamamlamak icin edebiyat fakultesi okumayı cok istiyordum. Ancak engellilerin bakımı icin bir merkez acmayı duşunduğum icin şimdilik engelli bakımı ve rehabilitasyon bolumunu bitirmeliyim. Sınavlarım başladı, ders calışıyorum. Bu yıl bir ozel eğitim merkezinde de staja başlayacağım."
"Kadınlar hayallerinin peşinden gitsin"
Kalın, istediklerini gercekleştirmek icin hayallerinin peşinden koştuğunu dile getirerek şoyle devam etti:
"Bazen '107 yaşıma kadar yaşamalıyım. Bu yaştan sonra okumaya başladım. Hayallerimi ancak gercekleştiririm.' diyorum. 4 yıllık bir fakulteyi de bitirmek icin umutluyum. 4 oğlumdan en az birinin imam olması hayali kuruyordum ancak olmadı. En cok da ilahiyat fakultesinde oğrenim gorme hayalim var. Kadınlar hayallerinin peşinden gitsin. Benim yaptıklarım icin de herkes 'Olmaz, yapamazsın', 'Bu yaştan sonra okuyup da ne yapacaksın?' dedi. Kimseye aldırmayın. En azından bir gayret edersiniz."
Kalın, zihinsel engelli cocuğu olanların bazen ne yapacağını adeta şaşırdığına dikkati cekerek "Zihinsel engelli cocuklarını acil durumlarda birkac gunluğune bırakabilecek bir yerleri olmuyor." dedi.
Engelli cocuğu olan arkadaşlarıyla bir araya gelip bir rehabilitasyon merkezi acma fikrinin doğduğunu aktaran Kalın sozlerini şunları kaydetti:
"Aileler engelli cocuklarımızı nerede oyalayacağını adeta şaşırıyor. Cok şukur devletimiz ve belediyeler yardımcı oluyorlar. Cocuklarımız artık, kurslarda boyama yapmaktan, boncuk dizmekten sıkıldı. Sessiz Meleklerin Sesi Derneğinin karşısında bir evin satılık olduğunu gordum. Burayı satın almak istedim. Boylece zihinsel engelli cocuklar icin gecici bir misafirhane kurabilirim diye duşundum. Evi satın almak icin de bir Yoruk yiyeceği olan gozlemeye de benzeyen 'gobekli'yi yapıp satmak geldi aklıma. Eğer yeterli parayı biriktirebilirsem o evi satın alıp, bakımevini actığımda engelli cocukların bakımının yanı sıra orada istihdam da sağlamayı duşunuyorum. Gobekliyi 50 liradan satıyorum. Bir aydır yapıp satıyorum. Şimdilik 600 lira biriktirebildim. Evi satın almam icin ise 250-300 bin lira biriktirmem gerekiyor."
Olen oğlunun şiirlerini ve yazılarını kitaplaştırdı
Kalın, 2012 yılında bir yakınlarını ziyaret icin gittikleri Kutahya'da girdiği golette boğulan 25 yaşındaki oğlu İsmail'in de en buyuk hayalinin şiirlerinin ve yazılarının kitaplaştırılmasını olduğunu belirterek, "Yazdığı bazı şiirlerle odul kazandı. Oğlumun bazı şiir ve yazılarını, kitaplaştırıp yayınlattım. Buyukdere Mahallesi'nde cocukluğunu gecirdiği evi satın alıp universite oğrencilerinin ucretsiz yemek yiyebileceği, rahatlıkla kitap okuyun zaman gecireceği bir mekan haline getirme hayalim de var." dedi.


