Kış mevsiminin cetin gectiği Bitlis'te, Milli Eğitim Mudurluğu gorevlileri, EBA mobil destek aracıyla karlı yolları aşarak gittikleri koylerde oğrencilere canlı derslere bağlanma imkanı sunuyor.
Bitlis Milli Eğitim Mudurluğu, yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgını tedbirleri kapsamında başlatılan uzaktan surecinde oğrencilerin derslerinden geri kalmamaları icin imkanlarını seferber ediyor.

Bu surecte kırsal kesimlerde yaşayan, evlerinde bilgisayar ve internet imkanı olmayan oğrencileri ihmal etmeyen İl Milli Eğitim Mudurluğu, gezici EBA destek aracıyla derslere bağlanmalarını sağlıyor.
En cok kar alan kentlerden biri olan Bitlis'te, zorlu coğrafyaya rağmen karla kaplı yolları aşarak koylere giden İl Milli Eğitim Mudurluğu gorevlileri, belirlenen program dahilinde oğrencilerin EBA mobil destek aracını kullanarak canlı derslere katılmalarına imkan tanıyor.
Kimi zaman yolda kalan kimi zaman olumsuz hava koşullarına yakalanan eğitim neferleri, tum zorlukları aşarak oğrencilerin derslerinden geri kalmaması icin fedakarca gorev yapıyor.
Bitlis Milli Eğitim Şube Muduru Ozcan Taşcan, AA muhabirine yaptığı acıklamada, Kovid-19 salgının yuz yuze eğitime katılamayan, oğretmenleri ve arkadaşlarından uzak kalan oğrencileri etkilediğini soyledi.
"Oğrencilerimize kaynak desteği sağlıyoruz"
Cocukların derslerinden geri kalmamaları icin uzaktan eğitime ağırlık verdiklerini ve tum imkanlarını bunun icin seferber ettiklerini aktaran Taşcan, şoyle konuştu:
"Uzaktan eğitim surecinin yuz yuze eğitime gore daha zor olduğunu gorduk. Bunun zorluklarını aşabilmek icin Milli Eğitim Bakanlığımızın destekleriyle tum onlemleri aldık. İl genelinde internet imkanı olmayan 71 koy okulumuzun uydu uzerinden internet bağlantısını tamamlamayı planlıyoruz. Liselere geciş kapsamında merkezi sınava hazırlanan 8. sınıf oğrencilerimiz icin bakanlığımızın yayınladığı ornek soruları basılı hale getirerek ulaştırıyoruz. EBA'ya erişim olanağı bulunmayanlara da basılı kaynak desteği sağlıyoruz, gezici ekiplerimizle derslere bağlanmalarına imkan veriyoruz."
"Bu surecte oğrencilerimizin coğuna ulaştık"
İl genelindeki 63 okulda EBA destek noktası oluşturduklarını kaydeden Taşcan, mobil aracıyla da belirli gunlerde koylere giderek oğrencilerin canlı derslere bağlanmalarını sağladıklarını belirtti.
Evlerinde internet, tablet ya da bilgisayar imkanı olmayan oğrencilerin buyuk bolumune ulaştıklarını vurgulayan Taşcan, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Oğrencilerimiz okullarda EBA destek noktalarını kullanabiliyorlar. İl genelinde 87 bin oğrencimiz var. Bugun mobil gezici aracımızın koye ulaşırken nasıl zorluklar yaşadığını gorduk. Bu zorlukları surekli yaşıyoruz. Oğrencilerimize ulaşmak ve derslere katılmalarını sağlamak icin tum imkanları seferber ettik. Bundan sonra da oğrencilerimizi desteklemeye devam edeceğiz. Cocuklarımızın eğitim hayatı ve geleceği cok onemli. Şartlar ne kadar zor olursa olsun, eğitim neferleri olarak oğrencilerimizin eğitimine katkı sunmaya devam edeceğiz."
Tatvan ilcesine bağlı Cekmece koyune giderken araclarının iki kez yolda kaldığını, buna rağmen karlı yolları aşarak oğrencilerin derse bağlanmalarını sağladıklarını anlatan Taşcan, desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk'a, Bitlis Valisi Oktay Cağatay'a teşekkur etti.
"EBA destek aracı dezavantajı ortadan kaldırdı"
Cekmece Koyu Ortaokulunda gorevli Turkce oğretmeni Ayşegul Buyukarslan ise uzaktan eğitim surecinde sunulan imkanlar sayesinde kırsaldaki oğrencilerin yaşadığı dezavantajın ortadan kaldırıldığını aktardı.
Oğrencilerin gezici araclar ve EBA destek noktaları sayesinde derslere katılabildiğini anlatan Buyukarslan, "Uzaktan eğitim surecinde oğrencilerimizin rahatlıkla interneti kullanabilmeleri icin gezici araclar kırsal kesimdeki okullara gonderildi. Bu sayede internet ve bilgisayarlardan istifade eden oğrencilerimiz, EBA'ya ulaşım sağlayarak derslerini takip ediyor. Bu ozverili calışma sayesinde oğrencilerimiz eğitimlerine devam ediyor. Uzaktan eğitim zorlu bir surec. Oğrencileri gormek, onların sıcaklığını hissetmek istiyoruz. Uzaktan bunu sağlamanız kolay olmuyor, dersten duşebiliyorlar." diye konuştu.
Tum zorluklara rağmen gorevlerinin başında olduklarını belirten Buyukarslan, ellerinden geldikce oğrencileri motive etmeye calıştıklarını soyledi.
"Okula gelmek buyuk nimetmiş"
8. sınıf oğrencisi Kubra Yazı da salgından dolayı zorluklar yaşadıklarını aktararak "Oğretmenlerimiz ve Milli Eğitim Bakanlığı bize EBA destek noktası kurdu. Onlar sayesinde sınava daha iyi hazırlanabiliyoruz. Aslında okula gelmek cok buyuk nimetmiş. Bu sene onu gorduk. Cunku okulda oğretmenlerimizle yuz yuze bakıyoruz, onlardan daha iyi şeyler oğreniyoruz." dedi.
Diğer oğrenciler de EBA destek noktaları sayesinde derslere katılabildiklerini ifade ederek, yetkililere teşekkur etti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Şener Toktaş