KORONAVİRUS salgınının etkileriyle yumurtada uretimin duşmesi, buna karşılık ic talebin artması fiyatlarda artışa yol actı. Hatay'da bolgenin en buyuk tavuk ve yumurta uretim tesisi işletmecisi Necmettin Calışkan, koronavirusle birlikte yumurta ihracatının da duştuğunu soyledi.
Hatay'da koronavirus surecinde daha cok evde zaman geciren vatandaşlar, sağlıklı beslenmek icin yumurta tuketimine ağırlık vermeye başladı. Ancak bu donemde yumurta ihracatında yaklaşık yuzde 50 azalmanın olması ve uretimin de duşmesi, artan ic talebe yetişmekte yeterli olmadı. Talebin artıp, uretimin azalması, yumurta fiyatlarında rekor artışa neden oldu. Bolgenin en buyuk tavuk ve yumurta uretim tesisi işletmecisi Necmettin Calışkan, "Yumurta az uretilmeye başlandı, market reyonlarında ciddi anlamda urun krizi ile karşı karşıyayız. Bugun pek cok markette, yeteri kadar urun tedarik edilememiş durumdadır" dedi. Calışkan, 6 ay once 60 kuruşa satılan toptan yumurta fiyatının 85 kuruşa yukseldiğini belirtti.

Kuraklık, koronavirus salgını, maliyetlerin artışı ve sektordeki daralma gibi nedenlerin yumurta fiyatlarındaki artışa etki ettiğini aktaran Calışkan, "Bugun, dunyanın tum noktalarında insanların en onemli besin kaynağı tavuğun yumurtasıdır. Bu acından da yumurtanın değeri her gecen gun artmaktadır. İnsanlar yumurtanın sağlığımız acısından, besin acısından daha iyi kavramaktadır. Bugun ulkemizde yumurta fiyatlarında bir artış soz konusu olmuştur" dedi.Koronavirus salgını ile birlikte ihracatın, buyuk olcude sekteye uğradığını soyleyen Calışkan, şunları soyledi: "Ulkemiz, tarımsal urunler acısından onemli bir uretim merkezidir. Ozellikle tavukculuk sektorunde dunyanın en gelişmiş ulkelerden birisidir, ciddi anlamda soz sahibidir ve pek cok ulkeye ihracat yapmaktadır. Ozellikle 2020 yılı koronavirus ile birlikte, gercekten ulkemizde tavukculuk sektoru acısından ciddi bir krizin yaşandığı yıl oldu. Bunu değişik sebeplere bağlamak mumkun ancak koronavirus temel nedendir. 2019 ile 2020 yılı kıyaslandığı takdirde, tuketiciler ve vatandaşların zannettiği gibi aşırı bir ihracat yapıldığı icin urun daralması soz konusu değildir. Tersine 2020 yılında ihracat, 2019'a gore yuzde 50 civarında azalmıştır. Ucuşların durdurulması, sınır kapılarının kapatılması, gecişlerin kısıtlamaya tabi olması, hedef ulkelerde korona krizlerinin yaşanması tum bunlar bir şekilde bir bu krize neden olmuştur."'ULKEMİZ İCİN ONEMLİ BİR FIRSAT DOĞDU'Turkiye'nin son donemde ihracat fırsatı yakaladığını belirten Calışkan, "Avrupa'nın pek cok ulkesinde, kuş gribi vakaları gorulmektedir. İran da gorulmuştur, bu nedenle de bu ulkelerden ihrac edilen ulkelere aslında ulkemiz ihrac edebilir. Bu da değerlendirmek icin onemli bir fırsattır, onumuzdeki donemde bunun gercekleşeceğini umuyoruz" dedi.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / İzzet NAZLI