Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, koronavirus kısıtlamaları suresince tum universite oğrencilerine 1 euro'ya gunde iki oğun yemek sozu verdi.
Kısıtlamalar doneminde maddi sorunlar ve yalnızlıkla karşı karşıya olduklarını ifade eden oğrenciler bir suredir protestolar yapıyor ve hukumetin daha fazla yardım etmesi talebinde bulunuyordu.

Perşembe gunu Paris'te Saclay Universitesi oğrencileriyle bir araya gelen Macron, "Daha fazla destek sağlamamız lazım" dedi.
Fransa'da son haftalarda koronavirus vakalarındaki artış nedeniyle sokağa cıkma yasağının uygulandığı saatler uzatılarak 18.00-06.00 arasında uygulanmaya başlanmıştı.
Macron ayrıca oğrencilere psikolojik destek ve ruh sağlığı icin destek sağlanacağını, bu konuda yardıma ihtiyac duyanların, kendilerine verilecek kuponları kullanabileceklerini belirtti.
İndirimli yiyeceklerin ise universite kantinlerinden veya kampus yakınlarındaki paket servislerinden alınabileceğini soyledi.
Oğrenciler, hukumetten daha fazla yardım talebiyle dun gosteri yapmış, ayrıca salgına karşı uygulanan kısıtlamalar nedeniyle ruh sağlığı sorunlarının arttığına dikkat cekmişti.

[h=3]'Hic umudumuz yoksa, ne kaldı elimizde?'[/h]Universite psikologları, izolasyon, aktivite eksikliği ve iş bulma kaygılarının oğrencileri yıkıma suruklediği uyarısında bulunuyor.
Montpellier'de okuyan 19 yaşındaki oğrenci Ryan Kennedy, "Eylul'den beri kucuk bir dairede tek başıma yaşıyorum. Hayatımda ilk kez yalnız kaldım" diyerek, "ruh sağlığı sorunu ile başa cıkmaya calışan" arkadaşlarından surekli telefon aldığını vurguluyor.
Strasbourg'da siyaset bilimi okuyan Heidi Soupault, gecen hafta Macron'a gonderdiği mektupta, "Artık hicbir hayalim yok. 19 yaşında geleceğe dair hic umudumuz yoksa, ne kaldı elimizde?" diye yazmıştı.
Protesto gosterisine katılan coğu oğrenci, universitelerde yuz yuze eğitime başlanmasını talep ediyor.
Bazı birinci sınıf oğrencileri 25 Ocak'tan itibaren kısmen derslikte eğitime başlayacak. Ancak Macron, gerekli tedbirler alınarak tum oğrencilerin haftada bir gun kampuse gitmesine izin verilmesi gerektiğini soyledi.
Fransa'da Aralık ayından beri sokağa cıkma yasağı uygulanıyor. 16 Ocak'ta da yasak saatleri genişletildi.
Bar, restoran, tiyatro, sinema ve kayak merkezleri kapatıldı. Okullar ise ekstra test olanakları sağlanarak acık tutuldu.