Turkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TURKBESD) Yonetim Kurulu Başkanı ve Arcelik Turkiye Genel Muduru Can Dincer, "2020 yılını ic satışta 6 ana urun grubumuzda 7,8 milyon adetle kapattık, yuzde 16'lık buyume yaşadık. Beklentinin aksine ic satışlar ciddi bir buyume sağladı." dedi.
TURKBESD'in cevrim ici olarak toplantısında sektorun 2020 verileri paylaşıldı.

Toplantıda konuşan TURKBESD Yonetim Kurulu Başkanı ve Arcelik Turkiye Genel Muduru Dincer, her gecen gun uye sayılarının arttığını, hem Turk oyuncularla hem de uluslararası arenanın onemli oyuncuları ile her gecen gun buyuduklerini ifade etti.
Salgının kuresel ekonomi ve Turkiye ekonomisine etkilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Dincer, 2020'de daha once alışık olunmayan bir deneyimin yaşandığını soyledi.
Buyume oranı tahminlerinin 2021'de daha sağlıklı olacağına işaret eden Dincer, daralan dunyanın aksine ekonomisi buyuyen bir dunya goruleceği beklentisini paylaştı.
Dincer, Turkiye'nin, ucuncu ceyrekte yaptığı atakla buyume trendini pozitife cevirdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Son ceyrek rakamının da pozitif geleceğini duşunuyorum. 2020 sonunda artı buyume geleceğini ve Turkiye'nin bir surpriz yapacağını, Turkiye'nin 2020'de buyume ihtimalini cok yuksek goruyorum. Onumuzdeki doneme ait belirsizlikler elbette var ama aşı ile başlayan bir umut da var.
Onumuzdeki donem, ilk 6 ay pandemi etkilerinin dunyada ve Turkiye'de devam edeceğini duşunuyoruz. ABD'deki yeni hukumetin yeni ekonomik davranışları, dunyaya bakış acısı dunyadaki buyumeyi tetikleyebilir, ticaret savaşlarının azalması ile beraber dunyadaki buyume pozitif etkilenebilir."
"Turkiye, beyaz eşya sektorunde dunyanın ikinci buyuk uretim ussu konumunu surduruyor"
Can Dincer, Turkiye'nin beyaz eşya sektorunde dunyanın ikinci buyuk uretim ussu konumunu surdurduğunu belirtti.
Dunya beyaz eşya uretiminin yuzde 7'sini Turkiye'nin yaptığı aktaran Dincer, "2020'de 29,2 milyon adetlik uretime ulaştık. Bunun 22 milyonu ihracat, kalanı ise yurt ici satışlar oldu. Gectiğimiz 5 yılda 106 milyon, 10 yılda 188 milyon adet beyaz eşya uretimi gercekleştirdik. Bu sektorde 600 bin dolaylı, 60 bin doğrudan istihdam yaratma becerisine devam ediyoruz. 15 bin adet bayi, 3 bin 500 adet servisimiz bulunuyor." diye konuştu.
"Beklentinin aksine ic satışlar ciddi bir buyume sağladı"
TURKBESD Yonetim Kurulu Başkanı Dincer, 2020 yılını ic satışta 6 ana urun grubunda 7,8 milyon adetle kapattıklarını belirterek, "Yuzde 16'lık buyume yaşadık. İhracat hacmimiz 22 milyon adede ulaştı. Toplamda 29,7 milyon adetle, yuzde 4'luk buyumeyle yılı tamamladık. Uretimde de yuzde 3'luk artış yaşadık." dedi.
Salgın nedeniyle beklentinin aksine ic satışlarda ciddi bir buyume sağladıklarını aktaran Dincer, aralıkta bir onceki yılın aynı donemine gore ic satışta yuzde 30, ihracatta yuzde 37'lik buyume yaşadıklarını kaydetti.
Dincer, "Aralık ayında uretim, bir onceki yılın aynı donemine gore yuzde 43 artışla 2 milyon 800 bin adet olarak gercekleşti. Uretimimizin neredeyse hic durmadan uc vardiya devam ettiğini soyleyebilirim. Turkiye pazarının buyumesinde dondurucu, kurutucu, bulaşık makinesi ve fırın kategorileri one cıktı. Turk tuketicisi, pandemi surecinde değişen ihtiyaclarıyla birlikte beyaz eşyanın tekrar onemini anladı." şeklinde konuştu.
"Online satış kanallarına ilgi arttı"
Can Dincer, artan hijyen ihtiyacı, tuketicilerin zamanının buyuk coğunluğunu evlerde gecirmesi ve konut satışlarındaki artışın beyaz eşyaya talebi artırdığına işaret etti.
Sektorun ihracatının son 20 yılda 10 kat arttığını belirten Dincer, Turkiye ile en buyuk ihracat pazarı olan Birleşik Krallık arasında Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) imzalanarak yururluğe girmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Dincer, Birleşik Krallık'la imzalanan STA'nın, Turkiye beyaz eşya ureticilerinin uluslararası rekabet gucunun korunması ve pandemi sonrası normale donuşu hızlandırmak adına buyuk onem taşıdığını vurgulayarak, surecin yakından takip edilmesinin onemli olduğunu kaydetti.
Mağazaların kapanması ile online satışlarda yaşanan artışa dikkati ceken Dincer, "Kovid-19 salgını oncesinde e-ticaretten alışveriş yapmayanların oranı yuzde 45'ti. Bu tuketicilerin yuzde 24'u salgın sırasında online alışveriş yapmaya başladı. Salgın azaldığında bu alışkanlıkların devam ettiğini gorduk. Online satış kanallarına ilgi artsa da bayi teşkilatının, satın alma kanalı tercihinde yuzde 70'lere varan oranla onemli bir kanal olduğunu goruyoruz." dedi.
"En fazla uretim mesaisi, soğutucu grubu urunlerinde yaşandı"
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Dincer, sektor olarak 2021'in ikinci yarısında tablonun iyileşmesini beklediklerini ifade ederek, 2020'de kazandıkları kriz yonetim tecrubelerinin iş yapma bicimlerine olumlu yansıyacağını soyledi.
Dincer, Bankacılık Duzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) sektore getirdiği taksit sınırlamasının satışları duşurup duşurmediğine ilişkin bir soru uzerine, "Turkiye ithalata dayalı bir buyume modeli yaratmamalı, mutlaka uretmeliyiz. Sektorumuz uretime ve yatırıma cok onem veriyor. Dolayısıyla sınırlamanın negatif bir etkisini gormedik." dedi.
Kovid-19 salgını nedeniyle zor durumda olan bayi ağı icin gerekli desteklerin sağlanması konusunda calıştıklarını ifade eden Dincer, aynı zamanda kamu kuruluşlarını da duzenli olarak bilgilendirdiklerini aktardı.
Dincer, "Turkiye'nin her ilinde ve ilcesinde bulunan bayilerin, KOBİ'lerin yaşaması, ulkemizin geleceği ve sağlıklı buyumesi icin olmazsa olmaz diye duşunuyorum. O bakımdan her turlu desteğin verilmesi gerektiğinin altını ciziyorum." ifadelerini kullandı.
Gecen yıl beyaz eşya uretiminde en fazla mesainin salgının da etkisiyle soğutucu grubu, kurutma cihazı grubu, pişirme urunleri grubu ve bulaşık makineleri grubunda yaşandığını bildiren Dincer, 2021 yılına ilişkin pozitif olduklarını soyledi.
"Yassı celikte gumruk vergisi politikasının gozden gecirilmesi onem arz etmekte"
TURKBESD Yonetim Kurulu Uyesi Mehmet Yavuz da beyaz eşyanın temel girdisi olan yassı celik temininde son donemde yaşanan sıkıntıların beyaz eşya uretimi ve ihracatını olumsuz etkileyecek seviyeye ulaştığına dikkati cekti.
Yavuz, "Yurt icinde yassı sac vergilerinin yarattığı etki ile piyasada bozulma yaşanmakta ve uygulanan vergi oranı doğrultusunda piyasa fiyatları artmaktadır. Ozellikle ihracatın oneminin cok daha one cıktığı bir donemde girdi temininde yaşanan bu zorluklar maliyetleri artırmakta ve uretimi riske sokmaktadır." dedi.
AB tarafından başlatılan anti damping onleminin ardından Turkiye'de yakın zamanda yassı sıcak sac icin acılan anti damping soruşturmasının kaygı yarattığını ifade eden Yavuz, "Gumruk Birliği'nin modernizasyonu vizyonu ve sektorumuzun birinci ihracat pazarının AB olması sebebiyle misilleme olarak algılanabilecek yaklaşımların ihracata olumsuz etki etme riski olduğunu duşunuyoruz. Sektorun onumuzdeki donemde ihracat ve uretim rekabetciliğinin olumsuz etkilenmemesi adına yassı celik urunlerinde gumruk vergisi politikasının gozden gecirilmesi onem arz etmektedir." diye konuştu.
Uzaktan calışma konusunda duzenleme beklentisi
TURKBESD Yonetim Kurulu Uyesi Hakan Sultar ise pandemi ile birlikte Ar-Ge ve tasarım merkezleri icin uzaktan calışma duzenlemelerinin hayata gecirilmesine ihtiyac duyulduğunu belirterek, "Ar-Ge ve tasarım merkezleri icin belli oranlar icerisinde uzaktan calışmanın onunun acılmasını ongoren 'Teknoloji Geliştirme Bolgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifini memnuniyetle karşıladığımızı belirtmek isteriz. Bununla birlikte tasarım, analiz, yazılım gibi konularda daha cok verim alınabilmesi icin taslakta belirtilen oranların artırılarak Kovid-19 sonrasında da uzaktan calışmanın en az yuzde 50 olarak uygulanması ve bu oranın yuzde 75'e kadar Sayın Cumhurbaşkanımızın yetkisiyle artırılabilmesi konusunda 5746 ve 4691 sayılı yasalarda gerekli duzenlemelerin yapılması onem arz etmektedir." ifadelerini kullandı.
"Yuksek enerji verimliliğine sahip beyaz eşyanın satılmasının onu acılmış olacak"
TURKBESD Yonetim Kurulu Uyesi Fatih Ozkadı, sektorun, ihracatta rekabet gucunu surdurmek adına kendi cabasıyla bazı yatırımları devreye aldığını aktararak, şunları kaydetti:
"11. Kalkınma Planı'nda sektorumuz icin bu alanlarda ozel bir destek ongorusu bulunmaktadır. Ancak soz konusu teşvik ongorusu, mevcut yatırım teşvik mevzuatı kapsamında değerlendirilmekte olup bugune kadar maalesef hayata gecirilememiştir.
Yeni enerji etiketi mevzuatı surecinde sektorumuzle cok yakın iş birliği icinde bulunan Bakanlığımıza muteşekkiriz. Cerceve mevzuatın yakın zamanda Resmi Gazete'de yayımlanmasını bekliyoruz. Boylece ulkemizde daha yuksek enerji verimliliğine sahip beyaz eşyanın satılmasının onu acılmış olacaktır."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Fatma Eda Topcu