Rusya'nın Turkiye'den ithal edilen domates kotasını 50 bin ton artırarak 250 bin tona yukseltmesi, ihracatcıları ve ureticileri mutlu etti.
Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatcıları Birliği Yonetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, AA muhabirine, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın, Rusya'nın Turkiye'den domates ithalatına yonelik uyguladığı kotayı 200 bin tondan 250 bin tona yukselttiğini, kararın 10 gun icerisinde yururluğe gireceğini acıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını soyledi.

Bir suredir konuya ilişkin Rusya ile yapılan temasların surduğunu vurgulayan Sin, "Bu karar ozellikle ureticimizi cok rahatlattı. Kotanın artırılmasının cok pozitif yansımaları olacak. Bizler icin olumlu ve guzel bir gelişme. Emeği gecen herkese cok teşekkur ediyoruz." dedi.
Sin, ihracatcıların da mujdeli haber sonrası harekete gectiğine dikkati cekerek, şoyle konuştu:
"Sektorumuze faydalı olacağını duşunduğumuz kararın duyurulmasının ardından Rusya'daki ticari ataşelerimiz ve kaynaklarımızla goruşerek hemen hazırlıklara başladık. İlerleyen gunlerde hızlı şekilde ihracata yeniden başlayacağız. Sektorumuzun ana pazarlarından Rusya ile kotasız bir ihracat sureci icin elimizden geleni yapıyoruz. Bizim nihai hedefimiz, ilerleyen zamanlarda kotanın olmadığı bir surece girmek. Umarım bunu da zamanla aşarız."
"Kararın piyasaya ve ciftcimize olumlu yansımaları olacaktır"
Mersin Ziraat Odası Başkanı Turgut Demir de kentin onemli domates uretim merkezlerinden biri olarak one cıktığını ifade etti.
Ureticilerin, Rusya'ya bir suredir ihracat yapmak icin beklediğini hatırlatan Demir, "Domatesteki kotanın 50 bin ton kadar yukseltilmesi guzel bir karar. Bir miktar rahatlama ve iyileşme olacağını duşunuyorum. Kararın piyasaya ve ciftcimize olumlu yansımaları olacaktır. Buna vesile olan herkesten Allah razı olsun. Ureticilerimiz dunyanın her yerine urunu gonderebilecek kalitede uretim yapıyor. İlerleyen donemlerde daha kalıcı kararlar alınmasını bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Domates ureticisi Abdullah Aslan da kotanın artırılması kararıyla rahat bir nefes aldıklarını belirterek, "Rusya'ya kota sınırı nedeniyle yaklaşık 20 gundur ihracat yapamıyorduk. Kota kararı, ortu altı ureticileri icin onemli bir donemde acıklandı. İnşallah ureticilerimizin yuzu yeniden gulecek. Uretimlerimiz tum hızıyla devam ediyor. İhracat icin onumuzdeki gunlerde hasat yapmaya başlayacağız. Bir suredir domates fiyatları duşuşe gecmişti. Kararın kısa surede piyasaya yansımasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Serkan Avci