Oğrencilerin en cok araştırma yaptığı konulardan biri olan Zarflar, turu ve ozellikleriyle merak ediliyor. Peki, Zarf nedir? Zarf (Belirtecler) turleri ve ozellikleri nelerdir? İşte, detaylar…
[h=3]ZARF (BELİRTEC)NEDİR?[/h]Fiilleri, fiilimsileri, sıfatları ve kendi turunden kelimeleri ceşitli yonlerden belirten kelimelere zarf denir.

Ornek:
Bir grup cocuk koşarak cıktı. (Durum bakımından belirtmiştir.)
Dun annem ve kardeşim sinemaya gitmiş. (Zaman bakımından belirtmiştir.)
Lutfen iceri girin! (Yer-yon bakımından belirtmiştir.)
Sınavda cok zor sorular vardı. (Miktar bakımından belirtmiştir.)
Neden gelemiyorsun? (Soru yoluyla belirtmiştir.)
Zarflar; durum (hÂl), zaman, yer-yon, azlık-cokluk (miktar) ve soru zarfları diye gruplandırılır.
Durum (hÂl) zarfları: Fiilleri ve fiilimsileri durum yonunden belirten kelimelerdir. Fiillere ve fiilimsilere sorulan "Nasıl?" sorusunun cevabıdır. "Kucuk cocuk, gulerek yaklaştı." cumlesinde "gulerek" kelimesi, "yaklaşma" eyleminin nasıl yapıldığını belirttiğinden durum zarfıdır.
Zaman zarfları: Fiilleri ve fiilimsileri zaman yonunden belirten kelimelerdir. Fiillere ve fiilimsilere sorulan "Ne zaman?" sorusunun cevabıdır. "Ablam, yarın İstanbul'dan donuyor." cumlesinde "yarın" kelimesi "donmek" eyleminin "ne zaman" yapıldığını belirttiğinden zaman zarfıdır.
Cumlede zaman anlamı taşıyan her kelime, zarf gorevinde olmayabilir. Kelime,"Ne zaman?" sorusuna cevap veriyorsa zarftır, vermiyorsa zarf değildir. "Akşam, maca gidiyoruz." cumlesinde "akşam" kelimesi "gitmek" eyleminin "ne zaman" yapıldığını belirttiğinden, zaman zarfıdır. "Akşam, onun şiirlerinin genel temasıdır." cumlesinde "akşam" kelimesi isim olarak kullanılmıştır.
Yer-yon zarfları: Fiilleri ve fiilimsileri yer-yon ilgisiyle tamamlayan kelimelerdir. Fiillere ve fiilimsilere sorulan ve ek almadan "Nereye?" sorusunun cevabı olan "aşağı, yukarı, iceri, dışarı, ileri, geri, ote, beri" kelimelerdir.
"Cocuklar aşağı indi." cumlesinde "aşağı" kelimesi "inmek" eyleminin "hangi yone doğru" yapıldığını belirttiğinden yer-yon zarfıdır. Yer-yon zarfları, adları belirttiğinde sıfat olur; ek aldığında zarf gorevinden cıkar.
"Tupcu, yukarı cıktı." cumlesinde "yukarı" kelimesi "cıkmak" eyleminin "hangi yone doğru" yapıldığını belirttiğinden yer-yon zarfıdır. "Tupcu, yukarıya cıktı." cumlesinde "yukarı" kelimesi ek (y-a) aldığından isim olarak kullanılmıştır. "Tupcu,yukarı kata mcıktı." cumlesinde "yukarı" kelimesi "kat" ismini belirttiği icin sıfat olarak kullanılmıştır.
Azlık-cokluk (miktar) zarfı: Fiilleri ve fiilimsileri, sıfatları, adlaşmış sıfatları ve zarfları miktar yonuyle belirten kelimelerdir. Azlık-cokluk zarflarını bulmak icin ilgili kelimeye "Ne kadar?" sorusu sorulur. "Az, cok, fazla, pek, azıcık, biraz, oldukca, daha, en…" sıkca kullanılan miktar zarflarıdır.
"Bu cocuk beni cok yoruyor." cumlesinde "cok" kelimesi "yormak" eyleminin ne kadar yapıldığını belirttiğinden azlık-cokluk zarfıdır. "En" ve "daha" kelimeleri; sıfatı, adlaşmış sıfatı ve zarfı ustunluk yonuyle belirtir. Bu durumlarda bu kelimeler ustunluk zarfı olarak adlandırılır.
"Bamya, en lezzetli yemeklerden biridir." cumlesinde "en" kelimesi "lezzetli" sıfatını ustunluk yonuyle belirtmiştir.
"Ben senden daha calışkanını gordum." cumlesinde "daha" kelimesi "calışkanını" adlaşmış sıfatını ustunluk yonuyle belirtmiştir.
"Ben hepinizden daha cok uğraştım." cumlesinde "daha" kelimesi "cok" zarfını ustunluk yonuyle belirtmiştir.
Soru zarfı: Fiilleri soru yoluyla belirten kelimelerdir. "Canakkale'ye nasıl gidebiliriz?" cumlesinde "nasıl" kelimesi "gitmek" eyleminin "nasıl" yapıldığını soru yoluyla
belirttiğinden, soru zarfıdır. "Ne" kelimesi cumle icinde değişik gorevler kazanabilir.
"Yemek icin ne aldın?" cumlesinde soru zamiri, "Ankara'ya ne gun gideceksin?" cumlesinde soru sıfatı, "Burada ne yapıyorsun?" cumlesinde soru zarfı olarak kullanılmıştır.