BURDUR Doğaltaş ve Mermerciler Derneği Başkanı Nasuh Ekinci, 2020 yılında kentten yapılan blok mermer ihracatının yuzde 26,54 duştuğunu, işlenmiş mermer ihracatının yuzde 3 oranında arttığını soyledi.
Burdur Doğaltaş ve Mermerciler Derneği Başkanı Nasuh Ekinci, sektorun 2020'de pandemiye bağlı olarak cok ciddi sıkıntılar yaşadığını soyledi. Pandeminin etkilerinin surduğunu aktaran Ekinci, "Ozellikle Cin'e satmış olduğumuz blok mermerlerde cok ciddi duşuş yaşadık. Cin'e mal satamadık" dedi. Ekinci, pandemi sonrası yapılacaklarla ilgili dernek olarak calışmaları olduğunu belirterek, "Cin her sektorde uretim yapan, dunyanın en onemli ulkesiydi. Fakat ABD'nin Cin'e actığı ticaret savaşlarının yanı sıra, pandeminin etkisiyle bu ulkedeki uretim ve ihracat onemli miktarda duştu. Pandemi sonrasında da Cin dunyanın en buyuk ihracatını yapan ilk iki ulke arasına giremeyecek. Cunku Cin'den mal ithal eden ulkeler artık kendilerine yeni ulkeler, yeni oyuncular aradı ve bircoğu da buldu" diye konuştu.

Bu ulkelerden birinin de Turkiye olduğunu belirten Nasuh Ekinci, "Turkiye bazı uretim kalemlerinde şu anda bunun oyunculuğunu yapmaktadır. Maden sektoru olarak Cin'e eskisi kadar blok mermer satamayacağımızı duşunuyorum. Bunun yanı sıra, Cin'in uretip de dunyaya sattığı işlenmiş mermer urunlerini Turkiye'nin uretip dunya pazarlarına arz etme noktasında yepyeni bir şansı doğuyor. Biz sivil toplum orgutleri olarak bu şansı kendi ulkemizin lehine cevirmek zorundayız. Yani kendi blok mermerlerimizi işlemeliyiz. Bunun icin yuksek teknoloji ve albenisi olan urunlere doğru nihai proje bazlı uretimler yapmak zorundayız" ifadelerini kullandı.Onumuzdeki yıllarda bir taraftan blok mermer satarken bir taraftan da yuksek teknolojik urunlerle işlenmiş nihai urun uretmek zorunda olduklarını kaydeden Ekinci, sozlerini şoyle surdurdu: "Bunun yanı sıra ulkemizin ve Burdur'un yerli ve milli uretim felsefesi icerisinde maden urunleri sektorunun de yer alması gerekiyor. Artık bizim ciddi bir şekilde mermercilikle ilgili organize sanayi bolgelerinin yapılması, bunun Ar-Ge ve teknolojik desteklerini yapacak yan ve paydaş kuruluşlar kurulması ve buna bağlı olarak ulkemizin mermer ihracatının artırılması ve Turkiye ihracatındaki onemli bir payı da Burdur olarak almamız gerekiyor."Burdur'un mermer konusunda onemli bir yer olduğunu kaydeden Ekinci "Burdur'da yerli ve milli uretim dediğimiz konunun gundeme gelmesi gerekiyor. Burdur'da mermer borsası oluşturmak ve Burdur'dan butun dunyaya uretilen malları satmak zorundayız" dedi.BLOK MERMER SATIŞI DUŞTU, İŞLENMİŞ MERMER İHRACATI ARTTINasuh Ekinci, 2020 yılında Burdur'dan gercekleşen maden urunleri ihracatının onceki yıla gore yuzde 19 oranında duştuğunu soyledi. Ekinci, "2019 yılında 163 milyon 643 bin lira olan maden urunleri ihracatımız, 2020 yılında yuzde 19'luk duşuşle 132 milyon 430 bin dolar olarak gercekleşti" dedi. Blok mermer ihracatındaki duşuşe rağmen işlenmiş mermer ihracatında yuzde 3'luk artış olduğunu aktaran Ekinci, "2019 yılında 41 milyon 724 bin dolar olan işlenmiş mermer ihracatımız, 2020 yılında 42 milyon 875 bin dolar olarak gercekleşti" dedi.Nasuh Ekinci, Burdur'da faal 210 mermer ocağı olduğunu, sektorde daha once 10 bin kişinin istihdam edildiğini, pandeminin etkisiyle bu rakamın şu anda 6 bin 500-7 bin kişi civarında olduğunu soyledi. Ekinci, hedeflerinin mermer sektorunde 20 bin kişi istihdam etmek ve 500 milyon dolarlık ihracat olduğunu belirtti.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Mesut MADAN